Extremişti de dreapta, din nou în stradă, la Timişoara: “Ne vrem oraşul înapoi!”

Noua Dreapta protestUn nou protest împotriva acaparării oraşului de către ceea ce organizatorii numesc “mafia imobiliară ţigănească” va fi organizat, duminică, 5 octombrie, la Timişoara, de către reprezentanţii Noii Drepte. Marşul se va afla anul acesta la cea de-a şasea ediţie consecutivă. 

 

Autorităţile oraşului, acuzate de complicitate cu mafia imobiliară de etnie romă

Reprezentanţii Noii Drepte anunţă, printr-un comunicat remis redacţiei, că vor ieşi din nou în stradă, la Timişoara, împotriva “mafiei imobiliare ţigăneşti din oraşul de pe Bega”: “Luând act de faptul că mafia imobiliară ţigănească din Timişoara este în continuă extindere, iar autorităţile au devenit de ani de zile complice la acest fenomen devastator pentru oraşul nostru, Noua Dreaptă anunţă organizarea celui de-al 6-lea marş de protest”.

În mesajul transmis, se mai precizează şi faptul că eradicarea acestui “flagel al mafiei ţigăneşti ce stăpâneşte Timişoara” nu este posibil doar cu ameninţările cu amenzi anunţate de primarul Nicolae Robu pe contul propriu de pe o reţea de socializare: “Nu sunt suficiente declaraţiile politice, ci sunt necesare măsuri radicale, pentru însănătoşirea societăţii timişorene! Chiar dacă unii consideră această luptă ca fiind una deja pierdută, iar alţii preferă să se limiteze la a-şi manifesta nemulţumirea în spatele uşilor închise, noi dorim să ieşim din nou în stradă pentru a ne afirma dorinţa de a vedea Timişoara liberă”.

Noua Dreaptă lansează şi un apel tuturor celor care cred că, prin mobilizarea societăţii civile, Timişoara poate redeveni oraşul către care aspiră toţi cetăţenii săi: “Facem un apel către toţi timişorenii şi românii care încă mai cred că putem face din Timişoara un oraş aşa cum îl dorim cu toţii, dar şi către societatea civilă timişoreană: Veniţi alături de noi! Ne vrem oraşul înapoi!”.

A şasea ediţie a marşului de protest organizat de Noua Dreaptă este anunţată pentru duminică, 5 octombrie 2014, începând cu ora 19. Punctul de întâlnire pentru cei care doresc să participe va fi platoul din faţa Catedralei Mitropolitane din centrul Timişoarei.

Participare modestă şi receptivitate scăzută, anul trecut

Anul trecut, la cea de-a cincea ediţie a mişcării de protest organizată de reprezentanţii Noii Drepte, intitulată „Marş contra infracţionalităţii şi mafiei imobiliare ţigăneşti" şi desfăşurată tot în 5 octombrie, au participat, alături de lideri naţionali şi locali ai mişcării, un număr de aproximativ 100 de persoane.

“Clanurile interlope țigănești au ajuns să facă legea la noi, iar noi suntem singurii vinovați pentru această situație. Pentru că o acceptăm. E cazul să ieșim în stradă. Nu ajunge să urlăm pe Internet, la colţ de stradă, trebuie să ieşim în stradă, să punem presiune pe autorităţi să îşi facă treaba", a declarat atunci liderul Noii Drepte din Timișoara, Bogdan Popa. Şi aceasta în vreme ce avocatul Tudor Ionescu, liderul naţional al Noii Drepte, prezent la marşul din Timişoara, alături de lideri judeţeni ai grupării din Arad şi Bihor, a vorbit despre manifestare ca despre “strigătul nostru de luptă", îmdreptat împotriva unui subiect despre care “toată Europa vorbește, lucru care ne obligă și pe noi, «acasă», să luăm măsuri, pentru a presa autoritățile să intervină și să limiteze nivelul de infracționalitate”.

Printre lozincile care au fost scandate la marşul desfăşurat în toamna anului trecut pre străzile Timişoarei s-au numărat mesajele cu conţinut devenit specific manifestărilor extremiste: “România nu tolerează țigănia!”, “Nu vrem clanuri ţigăneşti în oraşe româneşti!”, „Afară, afară cu javrele din ţară!” și „Antonescu de trăia, pe ţigani îi omora”.

Timişorenii care s-au aflat, însă, pe traseul pe care s-au deplasat participanții la marş s-au dovedit destul de puțin impresionaţi sau receptivi la caracterul lozincilor. Puținele reacții au venit din partea unor reprezentanți ai etniei rome, care s-au afișat în zona în care s-a desfășurat marșul. Femeile de etnie romă i-au blestemat pe manifestanți, iar puținii bărbați și-au manifestat, însă mai puțin zgomotos, dezaprobarea față de caracterul jignitor al mesajelor. Din mulțime li s-a ripostat acestora cu mesajul: “Ţigane, nu uita, Timișoara nu-i a ta!”.

Atmosfera marșului de anul trecut s-a tensionat uşor aproape de final, atunci când coloana de manifestanţi, care a mărșăluit pe jos dinspre Piața Traian înspre zona centrală a oraşului, și-a manifestat intenția să străbată b-dul C.D. Loga, unul dintre bulevardele centrale ale Timişoarei ale cărui clădiri, majoritatea de patrimoniu, au intrat în decursul anilor ce au trecut după Revoluție, în posesia unor membri ai unor familii de etnie romă.

Jandarmii au căutat, într-o primă etapă, să opună rezistență față de dorința manifestanților de a-și striga lozincile chiar în această zonă, însă în final au cedat. În timp ce străbătea bulevardul, coloana de manifestanți a avut de înfruntat spusele unui trecător, care le-a strigat “în Iad o să ajungeți cu toții”. Manifestanţii s-au oprit, la final, la statuia lui Mihai Eminescu, considerat de “camarazi” unul dintre precursorii ideologici ai mișcării. Acolo au fost rostite, de altfel, şi discursurile de final. La capătul unei ore de mărșăluit prin Timișoara, tinerii participanți s-au retras, exprimându-și, ca un laitmotiv, nădejdea că autoritățile locale vor lua de acum încolo măsuri împotriva acestei situații care a pus o pată rușinoasă pe obrazul Timișoarei şi speranța că este ultimul an în care mai sunt nevoiți să protesteze pe o astfel de temă.

Print Friendly, PDF & Email