Românii din SUA le mulţumesc celor din ţară că au ieşit în stradă şi-i cheamă la vot

"Prin gestul vostru aţi ridicat o naţiune îngenuncheată de un grup de politicieni corupţi şi retrograzi şi aţi dat speranţa pentru milioane de români că «se poate»"

Protest Timisoara 3 Foto Ligia HutuPrintr-o scrisoare deschisă, românii din Statele Unite ale Americii, afiliaţi Romanian Community Coalition, le mulţumesc românilor din România care, în număr de zeci de mii, au protestat în marile oraşe ale ţării pentru ca Guvernul să asigure accesul la vot pentru românii din diaspora. Redăm mai jos conţinutul acestei scrisori, redactată în 15 noiembrie 2014.

 

„Dragi români din România,

Comunităţile româneşti din Statele Unite vă mulţumesc pentru solidaritatea cu românii din diaspora, pe care aţi manifestat-o cu ocazia protestelor din ţară, unde aţi cerut de la politicieni respect şi garantarea unor drepturi fundamentale, cum ar fi dreptul la vot.

Ne-au impresionat până la lacrimi pancardele cu mesaje de genul «Lăsaţi diaspora să voteze», «Votul nu e lozincă, ci un drept» sau «Vot liber şi corect pentru toţi».

De la căderea regimului comunist până în prezent au fost sute de proteste în România, pentru mărirea salariilor, pentru mărirea pensiilor ori împotriva Guvernului.

Acestea, însă, au fost primele proteste în care s-a cerut garantarea de către Guvern a dreptului fundamental la vot.

«Politicienilor le e mai frică de vot decât de glonţ», a spus Abraham Lincoln. Din acest motiv, pe noi vor să ne oprească să votam, iar vouă să vă cumpere votul.

Ce am învăţat aici este că atunci când cetăţenii realizează puterea care stă în mâna lor prin vot, politicienii încep să tremure şi să asculte. Prin ieşirea voastră în stradă, pentru principii, nu doar că-i veţi face pe politicienii români să vă asculte, dar aţi dat şansa lumii intregi să vă sprijine.

Mai mult, protestele voastre au fost primele proteste de la Revoluţie când s-au cerut drepturi pentru alţii. Am spune, au fost primele proteste altruiste.

De atâţia ani am văzut o clasă politică coruptă care s-a preocupat numai de bunăstarea propriei găşti, în timp ce restul românilor sufereau în sărăcie. Acum, însă, am văzut zeci de mii de români hotărâţi ieşind în stradă, cu gândul la un viitor mai bun pentru ei şi pentru alţii. Ce aţi făcut este un progres enorm pentru România!

Prin gestul vostru aţi ridicat o naţiune îngenuncheată de un grup de politicieni corupţi şi retrograzi şi aţi dat speranţa pentru milioane de români că «se poate».

Deşi suntem departe de România, inima noastră a rămas mereu acasă, la ţara natală şi la voi. Dorim o Românie mai bună şi mai prosperă, ca măcar voi să vă puteţi realiza în ţară, dacă doriţi.

România are un potenţial enorm dacă este condusă de oameni responsabili, care îşi iubesc ţara şi neamul. Stă în alegerea noastră, în votul nostru de duminică, cui să dăm cârma ţării pentru următorii cinci ani.

Credem în puterea de schimbare a votului, de aceea facem sute de kilometri să putem vota.

Voi, în ţara, sunteţi mai mulţi ca noi, însă, şi aveţi secţii de votare mai aproape. Ieşiţi la vot duminică şi explicaţi-le prietenilor şi familiei de ce e important să voteze.

Soarta ţării e în mâinile noastre acum. De luni încolo va fi în mâinile celui nou ales. Alegeţi bine! 

Veniţi la vot, nu lăsaţi pe alţii să decidă pentru voi. Împreună putem să ne luăm România înapoi şi să o ajutăm să prospereze pentru binele tuturor.

Va mulţumim încă o dată pentru solidaritate şi vă suntem alături!”

Scrisoarea a fost iniţiată de Romanian Community Coalition, cunoscută şi sub numele de „Coaliţia românilor pentru combaterea corupţiei”, de North American Romanian Press Association, Români în Los Angeles, Illinois Romanian-American Community, Consiliul Româno-American, „Mioriţa USA" Cultural Association, Sacramento, California, Romanian-American Network Inc. Niles, IL şi grupurile de Facebook „Comunitatea romanilor din America" si "Comunitatea romanilor din Los Angeles”.

Mii de persoane au participat, vineri seară, în mai multe oraşe din ţară, la mitinguri pentru organizarea de alegeri libere, protestatarii scandând lozinci şi la adresa guvernării şi a premierului Victor Ponta.

Piața Operei, din Timișoara a fost, în seara de 14 noiembrie, cadru de desfășurare pentru cel de-al doilea protest îndreptat împotriva încălcării statului de drept și a libertăților democratice de către exponenţii actualei Puteri, care a reunit mii de persoane.  La fel, la mitingul de săptămâna trecută, mii de timișoreni s-au solidarizat cu românii din diaspora şi au protestat împotriva abuzurilor autorităților la adresa statului de drept.

 

Print Friendly, PDF & Email