Se reiau evaluările imagistice la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara

Foto: Constantin Duma

Începând de azi, computerul tomograf al Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara va fi repus în funcţiune. Piesa din cauza căreia s-a oprit aparatul, săptămâna trecută, a fost înlocuită într-un timp nesperat de scurt.

 

Am reuşit să aducem piesa în timp record. Miercuri seara a fost instalată piesa şi s-au făcut probele, iar astăzi vom repune în funcţiune computerul tomograf. (…) De obicei, aducerea unei astfel de piese poate dura chiar şi o lună. Cei de la compania furnizoare au înţeles situaţia gravă în care ne aflam, dar şi faptul că unităţile de primiri urgenţe de la Spitalele Municipal şi Judeţean riscau să intre în colaps din cauza numărului mare de pacienţi care aveau nevoie de investigaţii imagistice”, declară directorul medical al Spitalului „Victor Babeş”, dr. Diana Manolescu.

Aceasta anunţă că Spitalul „Victor Babeş” va relua, în după-amiaza aceasta, scanările atât în cazul pacienţilor covid internaţi, cât şi al celor care sunt aduşi de ambulanţe pentru evaluare în triajul spitalului. De asemenea, vor fi reluate şi investigaţiile imagistice ale pacienţilor non-covid.

Directorul Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara, medicul Cristian Oancea, le mulţumeşte managerilor Spitalelor Judeţean şi Municipal, pentru că, timp de aproape o săptămână, au asigurat evaluarea imagistică a pacienţilor infectaţi cu Sars-CoV2.

Cristian Oancea mai spune că rămâne valabil semnalul de alarmă tras şi la începutul anului, şi săptămâna trecută, când s-a defectat computerul tomograf, subliniind că este nevoie cât mai repede de un al doilea Computerul romograf de la Spitalul de Boli Infecțioase „ Victor Babeș” din Timișoara a fost achizționat în 2018. Doar în ultimele șase luni, cu acesta au fost făcute aproape 10.000 de scanări unor pacienți infectați cu noul coronavirus. De peste 1000 de ori mai multe decât în perioada similară din 2019, spun medicii de la Spitalul „Victor Babeş”.

Pe baza rezultatelor scanărilor făcute cu computerul tomograf sunt evaluate leziunile pulmonare și se poate stabili cât este de puternică afectarea pulmonară a pacientului covid, ceea ce duce la clasificarea în formă medie sau severă a bolii.

Print Friendly, PDF & Email