Spitalul „Victor Babeș” din Timişoara a rămas fără computer tomograf

Sursă foto: Spitalul „Victor Babeş” Timişoara

Computerul tomograf de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, aparatul cu ajutorul căruia se realizează investigațiile imagistice pentru depistarea gradului de infecție cu Sars-CoV 2, nu mai poate fi folosit o perioadă. Doar în ultimele șase luni au fost făcute aproape 10.000 de scanări unor pacienți infectați cu noul coronavirus.

 

Am atras atenția încă de la începutul lunii ianuarie că computerul tomograf, pe care l-am folosit la capacitate maximă în toată această perioadă, poate să cedeze în orice moment. De la lună la lună, numărul investigațiilor imagistice a crescut exponențial. Doar în ultimele șase luni am făcut aproape 10.000 de scanări unor pacienți infectați cu noul coronavirus. De peste 1000 de ori mai multe decât în perioada similară din 2019. Acestora li se adaugă alte câteva mii de investigații făcute pacienților cu alte afecțiuni pulmonare. Din păcate, de ce ne era frică nu am scăpat. Una dintre componentele esențiale ale aparatului s-a consumat si trebuie înlocuită. Este vorba de tubul de raze fără de care computerul tomograf nu poate funcționa”, spune medicul Diana Manolescu, director medical la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Doctor Victor Babeș” Timișoara.

Intervenția pentru înlocuirea piesei poate dura chiar și o săptămână, timp în care aparatul nu poate fi folosit. În această perioadă, pacienții care vin în triaj la Spitalul „Victor Babeş” nu vor putea fi evaluaţi imagistic.

Directorul spitalului, medicul Cristian Oancea, spune că a solicitat ajutor de la Spitalul Județean Timișoara și cu Spitalul Municipal, care au computere tomograf funcționale: „Sunt convins că, așa cum am sărit și noi în ajutorul lor, când ne-au solicitat, o vor face și ei de data asta. Din păcate, ambulanțele care veneau pentru triaj la noi vor trebui acum să meargă la celelalte două unități sanitare din oraș, iar presiunea pe serviciile de urgență va crește foarte mult”.

Doctor Diana Manolescu. Sursă foto: Spitalul „Victor Babeş” Timişoara

Printr-un memoriu trimis în această dimineaţă, situaţia a fost adusă la cunoştinţa conducerii Prefecturii Timiș, și Primăriei Timișoara, a Consiliului Județean Timiș și a Directiei de Sănătate Publica Timiș.

Încercăm încă o dată să convingem că, în condițiile actuale, cu volumul de muncă pe care îl avem zilnic, cu un program de funcționare continuă de 12 ore a aparatului, riscăm, după repararea lui, să intram, din nou, după câteva săptămâni, în colaps. De aceea, un al doilea aparat, un back-up, ar face ca investigațiile de natură imagistică să continue. Avem nevoie de un al doilea computer tomograf, așa cum au și celelalte două unități sanitare mari din oraș, și asta cu atât mai mult cu cât numărul de scanări făcute în ultimul an la «Victor Babeș» depășește cu mult ceea ce s-a realizat în cele doua spitale luate împreună în ceea ce privește pacienții covid”, spune Diana Manolescu.

Computerul romograf de la Spitalul de Boli Infecțioase „ Victor Babeș” din Timișoara a fost achizționat în 2018. Pe baza rezultatelor scanărilor sunt evaluate leziunile pulmonare și se poate stabili cât este de puternică afectarea pulmonară a pacientului covid, ceea ce duce la clasificarea în formă medie sau severă a bolii.

 

Print Friendly, PDF & Email