Conducerii Ministerului Tineretului şi Sportului i-au fost solicitate în urma unor interpelări venite din Timiş, clarificări cu privire la ambiguităţile legate de finanţarea activităţilor sportive de către autorităţile locale.
Patru ani fără clarificările promise
Deputatul PSD de Timiş Adrian Diaconu a decis, zilele trecute, să solicite conducerii Ministerului Tineretului şi Sportului lămuriri legate de finanţarea structurilor sportive de către administraţiile locale.
Conform interpelării, în prezent, sunt neclarităţi provocate de aplicarea prevederilor Legii educaţiei fizice şi sportului nr.69/2000, iar “una dintre acestea, care generează foarte multe disfuncţionalităţi în special la nivelul administraţiei locale, se referă la măsura în care aceste autorităţi pot sau nu să finanţeze structurile şi activităţile sportive de pe raza teritoriului arondat.”
Este vorba de un pasaj de lege care arată că aceste finanţări ar fi legale, respectiv “sursele de finanţare a asociaţiilor judeţene şi ale municipiului Bucureşti, pe ramuri de sport, se asigură din sume destinate finanţării programelor sportive proprii şi înscrise în contractele încheiate cu direcţiile pentru tineret şi sport judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, sau cu organe ale administraţiei publice locale, după caz.”
După cum arată Adrian Diaconu, cu toate că textul de lege prevede expres posibilitatea finanţării, atunci când se intenţionează punerea în practică a acesteia, Curtea de Conturi susţine faptul că aceste tipuri de finanţări sunt imposibile, reprezentând abateri de la legislaţia în vigoare din domeniul finanţelor publice.
Adrian Diaconu a solicitat Ministerului Tineretului şi Sportului să precizeze dacă va aduce clarificările necesare în acest sens, fie prin elaborarea unor norme de aplicare compatibile cu legislaţia în vigoare. fie prin iniţierea unui proiect de act menit să elimine confuziile pe care legea le produce în prezent.
“Ni s-a promis o nouă Lege a sportului şi nu a mai apărut”
Adrian Diaconu spune că în momentul de faţă continuă această ambiguitate legislativă, care face ca la Primăria sau Consiliul Judeţean să nu se ştie dacă încalcă sau nu legea atunci când se dau finanţări pentru sport. “Ştiu că iniţial i s-a cerut Curţii de Conturi un punct de vedere cu privire la legalitatea acestor finanţări, iar răspunsul a fost pozitiv, care permitea să se aloce bani în această direcţie. Apoi autorităţile locale s-au trezit că aceste sume le sunt imputate şi nu au mai îndrăznit să aloce bani. Legea spune că este posibil să se realizeze aceste finanţări, dar nu s-a mai venit cu nicio clarificare sau o normă de aplicare. Măcar acum ar fi necesar să se aducă nişte clarificări, pentru că se fac bugetele pentru anul viitor. Poate noul Parlament va interveni şi pe acest segment”, ne-a declarat deputatul timişean.
Adrian Diaconu spune că dinspre partea unor parlamentari timişeni s-a mai încercat în actualul mandat să se intervină asupra Legii Sportului. “Ni s-a spus însă că nu are rost să mai facem modificări la legea veche, pentru că se face o nouă Lege a Sportului şi că există un colectiv amplu care lucrează la textul noii legi. Asta era cum doi sau trei ani, şi iată că nu s-a mai întâmplat nimic”, susţine parlamentarul de Timiş.
Ultimele comentarii