Expertiză contabilă pentru prejudiciul “banilor pentru fotbal” achiziţionată de Consiliul Judeţean Timiş

Aproape 15.000 de euro pentru un raport de expertiză

Consiliul-Judetean-TimisAnchetele DNA şi rapoartele Curţii de Conturi legate de prejudiciul creat prin finanţarea ilegală a unor activităţi sportive, în special a fotbalului, de către Consiliul Judeţean Timiş nu i-au lăsat indiferenţi pe şefii administraţiei judeţene. CJ Timiş şi-a anunţat intenţia de a achiziţiona servicii de expertiză contabilă, pentru stabilirea clară a prejudiciului evidenţiat de Curtea de Conturi.

 

Prejudicii reevaluate

Pentru următoarea şedinţă de plen, Consiliul Judeţean Timiş a pregătit un proiect de hotărâre care are rolul de a oficializa achiziţionarea unor servicii de expertiză contabilă ce au rolul de a reevalua prejudiciul stabilit de Curtea de Conturi în ceea ce priveşte finanţarea structurilor sportive, în special a fotbalului de către administraţia judeţeană.

Reprezentanţii CJ Timiş recunosc că în urma auditurilor Camera de Conturi a reţinut că la CJ Timiş au fost făcute finanţări cu titlul de cotizaţie către asociaţiile sportive din care face parte ca asociaţi fără temei legal.

Totodată, s-a stabilit că în perioada anilor 2010 – 2014 s-au achitat în mod nelegal cotizaţii către asociaţii, creându-se un prejudiciu estimat la câteva  milioaner de lei. “Consiliul Judeţean a formulat contestaţie împotriva deciziei Curţii de Conturi, soluţionată prin încheierea nr. 31/16.02.2016 în sensul respingerii contestaţiei, data de la care prevederile deciziei devin executorii. Ca urmare în procedură de executare trebuie procedat la calcularea prejudiciului efectiv creat Consiliului Judeţean Timiş”, se arată în argumentaţia achiziţiei de service de expertiză juridică.

Şefii CJ Timiş concluzionează că, “în vederea întinderii eventualului prejudiciu, este necesară achiziţionarea unui serviciu de expertiză contabilă care să modifice modul de folosire a sumelor alocate cu titlul de cotizaţiei de către asociaţiile sportive în care Judeţul Timiş este membru, în ceea ce priveşte folosirea în scopul pentru care au fost alocate sumele şi verificarea existenţei şi evidenţierea documentelor justificative care atestă modul de cheltuire a acestor sume.”

Ca atare, CJ Timiş este gata să aloce servicii de expertiză contabilă, în valoare estimată de 60.000 de lei, adică aproximativ 15.000 de euro.

Marius Martinescu portretConsilierul judeţean PNL Marius Martinescu spune că s-a motivat această achiziţie cu faptul că doar un organism independent poate realiza această expertiză, altul decât cel care stabileşte prejudiciul. “Pe de altă parte, suma care probabil că a fost scăpată neintenţionat în proiect este fabuloasă – partea contabilă va fi realizată de structura de specialitate a CJ Timiş, care va furniza situaţiile financiare şi documentele, şi cineva va scrie un raport de trei pagini şi va lua 60.000 de lei”, adaugă Marius Martinescu.

Alesul judeţean mai spune că la ultima şedinţă de plen s-a venit cu o propunere pe care o consideră aberantă, prin care se decidea achiziţionarea de servicii de reprezentare juridică în acelaşi litigiu legat de prejudiciul finanţării structurilor sportive, în condiţiile în care această reprezentare se putea realiza şi de către compartimentul juridic al administraţiei judeţene: “La un punct 2 din aceeaşi propunere, care ulterior a fost scos, se propunea ca fiecare consilier judeţean să aloce o sumă de bani pentru plata acelor servicii. Se spune că se achiziţionează servicii de reprezentare a instituţiei, şi de fapt, se vrea apărarea celor vinovaţi.”

Un deviz fabulos

A devenit aproape o tradiţie ca la publicarea rapoartelor anuale  ale Curţii de Conturi, privind gestionarea fondurilor la nivel local, CJ Timiş să fie nominalizat cu probleme legate de finanţarea structurilor sportive.

De această dată, odată cu publicarea „lotului” de rapoarte pentru 2014, conform cutumei Curţii de Conturi, CJ Timiş este din nou pomenit cu nereguli legate de ceea ce s-ar putea numi generic „banii pentru sport”.

Auditorii spun că, potrivit prevederile legale, pentru finanţarea programelor structurilor sportive de drept privat fără scop lucrativ, de utilitate publică, finanţarea din bugetul local al CJ Timiş trebuia efectuată în baza contractelor încheiate cu aceste structuri sportive şi nu în baza contractelor încheiate eronat cu Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Timiş întrucât DJST Timiş este instituţie publică şi nu structură sportivă de drept privat fără scop lucrativ, iar pentru finanţarea structurilor sportive de drept public finanţarea din bugetul local al CJ Timiş trebuia efectuată în condiţiile prevăzute de normele privind finanţele publice.

Una peste alta, la capitolul măsuri ce trebuie luate este menţionată şi valoarea prejudiciului de recuperat, una extrem de mare.

„Urmează stabilirea întinderii prejudiciului reprezentând sume achitate fără bază legală din contul CJ Timiş cu destinaţia de cotizaţie stabilite estimativ în sumă de 17.105.000 de lei, în contul asociaţiilor pe perioada 2010 – 2014. Se solicită intrarea în legalitate cu privire la asocierea cu structurile sportive menţionate în contextul abaterii, şi intrarea în legalitate cu privire la finanţarea structurilor sportive de drept privat”, precizează raportorii Curţii de Conturi.

 

Print Friendly, PDF & Email