Solicitat, din Timiş, să-şi exprime un punct de vedere clar

Ministerul Tineretului şi Sportului nu s-a lămurit în privinţa Legii finanţării sportului

poliAu încălcat sau nu legea Consiliul Judeţean Timiș sau Primăria Timişoara, finanţând structuri sportive de la bugetul local? Ministerul Tineretului şi Sportului încă nu s-a lămurit…

 

Un obiectiv „pus pe aşteptare”

De nenumărate ori consilierii locali şi judeţeni timişeni au declarat că aşteaptă de la deputaţii şi senatorii un nou proiect de Lege a finanţării sportului sau măcar realizarea unor demersuri pentru schimbarea legislaţiei actuale, ale cărei ambiguităţi au dat naştere la anchete, controale şi dosare DNA, vizând finanţări de la Primăria Timişoara şi Consiliul Judeţean.

La final de mandat se poate concluziona că nu s-a realizat încă nimic în acest sens.

Luna trecută, deputatul PSD de Timiș Adrian Diaconu a solicitat structurii competente, de resort, respectiv Ministerului Tineretului şi Sportului să-şi exprime un punct de vedere cât de cât clar pe această problemă.

Răspunsul primit ne-a fost transmis de parlamentarul timişean, ca o mostră de gestionare ministerială a unei probleme destul de actuale şi stringente.

Astfel, Ministerului Tineretului şi Sportului spune că, pentru a elimina neclarităţile existente în forma actuală a Legii Educaţiei Fizice şi Sportului nr. 69/ 2000, inclusiv cele referitoare la rolul autorităţilor administraţiei publice locale în susţinerea, dezvoltarea şi finanţarea activităţii sportive, a elaborat, în acest an, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea legii în cauză. „Proiectul a fost supus consultării publice şi interministeriale iar la data de 28.07.2016 a fost organizată şi o dezbatere publică la care au participat peste 200 de persoane, reprezentând atât autorităţile statului cât şi structurile sportive, societatea civilă şi mass-media. Concluziile dezbaterii publice, care a durat peste șapte ore, au reliefat faptul că în lumea sportului nu există încă un consens privind măsurile ce trebuie adoptate pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă sportul românesc. Drept urmare, proiectul nu a mai fost promovat”, precizează oficialii ministeriali. Ca atare, după şapte ore de discuţie, singura concluzie a fost că nu se mai promovează proiectul de lege.

„Ulterior dezbaterii publice, pentru a soluţiona neclarităţile referitoare la finanţarea activităţii sportive de către autorităţile administraţiei publice locale, au continuat întâlnirile de lucru, inclusiv la nivelul Guvernului. Se doreşte identificarea unor soluţii viabile până la sfârşitul actualului mandat al Guvernului”, mai spune ministrul de resort, Elisabeta Lipă.

„Este un punct de vedere din care fiecare poate înţelege ce vrea”, menţionează deputatul Adrian Diaconu.

 

Clarificările mai aşteaptă

Conform interpelării deputatului Adrian Diaconu, în prezent, sunt neclarităţi provocate de aplicarea prevederilor Legii educaţiei fizice şi sportului nr.69/2000, iar “una dintre acestea, care generează foarte multe disfuncţionalităţi în special la nivelul administraţiei locale, se referă la măsura în care aceste autorităţi pot sau nu să finanţeze structurile şi activităţile sportive de pe raza teritoriului arondat.”

Este vorba de un pasaj de lege care arată că aceste finanţări ar fi legale, respectiv “sursele de finanţare a asociaţiilor judeţene şi ale municipiului Bucureşti, pe ramuri de sport, se asigură din sume destinate finanţării programelor sportive proprii şi înscrise în contractele încheiate cu direcţiile pentru tineret şi sport judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, sau cu organe ale administraţiei publice locale, după caz.”

După cum arată Adrian Diaconu, cu toate că textul de lege prevede expres posibilitatea finanţării, atunci când se intenţionează punerea în practică a acesteia, Curtea de Conturi susţine faptul că aceste tipuri de finanţări sunt imposibile, reprezentând abateri de la legislaţia în vigoare din domeniul finanţelor publice.
 

Print Friendly, PDF & Email