Se caută materiale foto-video despre scena de jazz timișoreană de dinainte de 1990

Sursă foto: Arhiva de sunet

Arhiva de Sunet, o inițiativă independentă care sondează relația dintre muzică și societate caută materiale (fotografii, înregistrări, obiecte) legate de scena de jazz timișoreană de dinainte de 1990 şi invită timişorenii la un proiect special.

 

Arhiva de sunet îşi propune să includă o parte din materialele adunate într-o expoziție multimedia, intitulată Jazz x TM x Viață 60-70-80, găzduită de Casa Artelor din Timișoara, între 12 și 23 octombrie.

Cei care au vreo legăturu cu această perioadă și dețin materiale relevante sunt rugaţi să contacteze Arhiva de sunt la adresa de mail arhivadesunet@gmail.com.

Proiectul Jazz și viață socială în comunism explorează anul acesta bogata istorie a jazz-ului românesc în perioada socialistă. După o documentare a Festivalului de Jazz de la Sibiu în intervalul 1974-1989 și o expoziție recentă dedicată acestuia în același oraș, organizatoul, Centrul Dialectic, îşi îndreaptă acum atenția asupra jazz-ului timișorean. Caută răspunsuri la întrebări de genul: Cum s-a manifestat scena de jazz din Timișoara în perioada de dinainte de 1990? Ce impact a avut asupra vieții sociale și culturale a orașului? Care au fost conexiunile sale internaționale?

“Timișoara este unul dintre centrele formării scenei de jazz românești, o cohortă de muzicieni importanți, de la Richard Oschanitzky la Eugen Gondi, de la Paul Weiner la Puba Hromadka, de la Bela Kamocsa la Liviu Butoi, de la formațiile Gramofon și Post Scriptum până la mai tinerii Sebastian Spanache și JazzyBIT, avându-și originea muzicală aici. În 1969, se deschidea în acest oraș un club de jazz la Casa Arlus, iar în 1982, Gondi și Ioan Băcălete înființau primul workshop de jazz din România: Laboratorul internațional de jazz de la Timișoara. Apărea tot aici primul club românesc de jazz de după Revoluție, Jazz Pod 16, fondat de Hromadka. Gen muzical popular în anii de după Al Doilea Război Mondial, conectat la mișcările muncitorești – primele orchestre de jazz aparțineau unor astfel de cluburi –-, jazzul a găsit un teren cultural fertil la Timișoara”, spun organizatorii proiectului.

Proiectul Jazz și viață socială în comunism este dezvoltat de Centrul Dialectic și face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023, finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Proiect cofinanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția finanțatorilor. Parteneri în organizarea evenimentului sunt Uniunea Compozitorilor din Croația şi Asociația Minitremu

 

 

Print Friendly, PDF & Email