Trei muzicieni din jazz-ul contemporan aduc „Bordeline” pe scena Capitol

Trei reprezentativi muzicieni din jazz-ul contemporan, artiști din generații și țări diferite, se vor întâlni în România pentru a prezenta în premieră Bordeline. Aceştia vor susţine un spectacol şi la Timişoara.

 

Iniţiativa proiectului Bordeline a avut-o pianistul newyorkez de origine română Lucian Ban care i-a invitat să i se alăture pe clarinetistul francez Louis Sclavis, una din figurile cheie ale jazz-ului european din ultimii 50 de ani, și pe bateristul german Moritz Baumgartner, unul dintre cei mai apreciați bateriști de jazz ai noii generații.

Bordeline include o serie de concerte, mese rotunde și discuții cu publicul ce vor avea loc în perioada 6 – 11 decembrie la București, Timișoara și Brașov. La Timişoara, concertul va avea loc în 9 decembrie, de la ora 19, în Sala Capitol.

Louis Sclavis este una din figurile cheie ale jazz-ului european din ultimile patru decenii, el schimbând felul în care se cânta la bass clarinet în jazz-ul modern, documentând o operă vastă în albume și proiecte conceptuale ce fac apel la arte vizuale, dans contemporan, teatru, film și muzică improvizată. Apreciat de All Music Guide drept „unul dintre cei mai buni clarinetiști din free jazz și avangardă” Louis Sclavis cântă muzică improvizată cu o extraordinară claritate și precizie și este considerat de criticul american Gary Giddins drept un un muzician dincolo de categorii devotând aceeași energie atât compoziției extinse, cât și improvizației totale, un artizan al ritmurilor rupte ce combină orice influență, fie ea a swing-ului, a rock-ului sau a muzicii ethno franceze. Contribuțiile sale la jazz-ul european i-au adus numeroase premii și aprecieri de-a lungul anilor precum premiul Django Reinhardt 1988, First Prize la Bienala de la Barcelona în 1989, British Jazz Award „Best Foreign Musician” 1991, Django D’Or Best Jazz Album of the Year 1993 și Grand Prix Sacem 2009.

Lucian Ban și-a câștigat renumele pe scenă new-yorkeză grație unei serii de proiecte și albume de primă mână, sound-ul pianului său aducându-i din partea criticilor comparații cu Vladimir Horrowitz și McCoy Tyner. Considerat de cunoscutul ziar britanic The Guardian drept „un nume de urmărit”, pianistul, compozitorul și aranjorul Lucian Ban, originar din Cluj-Napoca, activează la New-York, unde este liderul mai multor grupuri (Tuba Project, Elevation, Blacksalt, Oedipe Redux), toate implicând muzicieni de prim rang, recunoscuți în întreaga lume. A editat 16 albume sub nume propriu pentru case de discuri de prestigiu americane și europene, iar în 2013 și-a făcut debutul la celebra casă de discuri ECM Records cu Transylvanian Concert în duo cu violistul american Mat Maneri, album ce-i va aduce consacrarea internațională. În 2016 albumul Songs from Afar al quartetului său Elevation editat de Sunnyside Records câștigă prestigiosul Downbeat Album of The Year. În 2018 prezintă în premieră la Opera din Lyon Oedipe Redux, o reimaginare radicală a celebrei opere a lui George Enescu pentru un octet avându-l ca invitat pe celebrul clarinetist francez Louis Sclavis. Proiectul este prezentat in 2019 pe scenele Bozar, Bimhuis, Jazzdor, etc in cadrul Europalia Arts Festival.

Moritz Baumgartner este un baterist din noua generaţie a jazz-ului german. Născut în 1985, acesta apare deja pe mai mult de 40 de albume pentru label-uri precum Clean Feed, Enja, Warner colaborand cu muzicieni pecum Tony Malaby, Ralph Alessi, Bob Stewart, Kurt Rosenwinkel, John Hollenbeck, Johannes Enders, Julia Hülsmann, Johanna Borchert Band, Christian Weidner, etc. Moritz Baumgartner a concertat pe scenele unor festivale de prestigiu din Europa şi din lume.

Bilete pot fi cumpărate de la casieria Filarmonicii Banatul lunea, miercurea şi vinerea, între orele 14 – 19, iar marţea şi joia, între 10 şi 15.

Print Friendly, PDF & Email