Un nume rezonant pentru stilurile ambient, neoclasic şi world-fusion, atât în contextul artistic românesc, cât și internațional, ansamblu de artă sincretică Thy Veils, singura trupă din România invitată la Festivalul Sziget timp de trei ani consecutiv, va participa la Gărâna Jazz Festival.
După ce, zilele trecute, spectacolul-concept Neoradiant al trupei timişorene Thy Veils a răsunat pe malurile lacului Balaton, în Ungaria, la Everness Festival, în iulie, Thy Veils va participa la Gărâna Jazz Festival, unde va încheia programul la scena principală vineri, 7 iulie, într-o formulă axată pe improvizație: Daniel Dorobanţu (electronică, vizual), Radu Pieloiu (tobe), Petre Ionuțescu (trompetă) și, pentru prima dată pe scenă cu Thy Veils, Dora Gaitanovici (voce).
Dora Gaitanovici şi-a făcut debutul la Thy Veils în piesa Trancing, a 4-a piesă din Neoradiant. La cei doar 17 ani, buzoianca Dora Gaitanovici este deja un talent muzical impunător, spun membrii trupei Thy Veils. Cu o pregătire ce a început la vârsta de doar patru ani, Dora este deja un nume cunoscut în muzica românească, cele mai recente colaborări ale sale incluzând și piesa Apus, a celor de la Implant Pentru Refuz.
Thy Veils, "Trancing"
Ansamblul muzical Thy Veils, fondat de Daniel Dorobanţu, în 1995, ca proiect individual de studio, este asociat curentului dark ambiental. 13 ani mai târziu, Daniel abandonează compoziția în favoarea improvizației și transformă Thy Veils într-un ansamblu de artă sincretică.
Începând cu anul 2008, la Thy Veils i se alătură opt artiști și au loc primele apariții publice, în diferite formule de componență. În câțiva ani, Thy Veils devine un nume rezonant pentru stilurile ambient, neoclasic şi world-fusion, atât în contextul artistic românesc, cât și internațional. E singura trupă din România invitată la Festivalul Sziget timp de trei ani consecutiv: 2014 – 2016. Concertele Thy Veils sunt spectacole-eveniment, audio-vizuale, imersive.
Tematica Thy Veils gravitează ideatic în jurul introspecţiei, a stărilor contemplative şi extatice, părţi ale unui itinerariu spiritual susţinut de tendinţa expandării propriilor limite.
Proiecțiile de artă video semnate de Daniel Dorobanțu nu doar însoțesc muzica. Sunt parte egală din spectacol. Sau spectacol în sine. Un mediu muzical-vizual feeric, care facilitează transportarea audienței în alte lumi.
Ultimele comentarii