În urmă cu un an, înainte de adoptarea bugetului, oficialii Primăriei Timişoara promiteau că în 2013, la Timişoara vor demara, simultan, lucrările pentru trei investiţii majore în domeniul medical: Institutul Oncologic, o nouă clădire pentru Spitalul de Copii “Louis Ţurcanu” şi un spital regional pe Calea Torontalului, prin parteneriat public-privat. Se poate spune că s-a ales praful de aceste proiecte. Şi nici perspectivele pentru anul viitor nu sunt mai îmbucurătoare. Deputatul P.D.-L. Alin Popoviciu spune că sunt şanse mari ca Guvernul să aloce Timişoarei pentru investiţii majore, nu doar în domeniul medical, ci, în general, aceleaşi sume alocate din bugetul pe 2013. Adică, zero lei.
Începutul lucrărilor la “Louis Ţurcanu”, estimat “prin aprilie”. Dacă sunt bani.
Primul proiect pe lista de investiţii majore în domeniul medical a fost, în acest an, construcţia noului corp al Spitalulului “Louis Ţurcanu”. Nici acesta n-a primit niciun leu în proiectul de buget iniţial, şi abia după intervenţii repetate Guvernul a alocat cinci milioane de lei, cu care era evident că nu se putea face mare lucru.
În urmă nu au rămas decât contre politice în U.S.L., după ce deputatul P.S.D. de Timiş Sorin Grindeanu a susţinut, anticipând probabil ce se va confirma zilele viitoare, că există riscul ca Guvernul să nu mai aloce alte sume din bugetul pe anul viitor, în condiţiile în care nu s-au cheltuit banii primiţi până acum. Motivul întârzierii, susţine Sorin Grindeanu, era legat de activitatea destul de lentă a funcţionarilor Municipalităţii care trebuia ca până în această toamnă să finalizeze procedura de licitaţie. “Ne va fi dificil la sfârşitul anului, când se va pune problema bugetului pe 2014, ca eu împreună cu colegii din Parlament, cu primarul şi preşedintele C.J. Timiş să ne ducem să le spunem să ne mai dea bani. Cu certitudine, o să vină replica «voi nu i-aţi cheltuit nici pe cei cinci milioane pe care vi i-am dat pe 2013». Ne va fi de două ori mai greu să convingem”, declara deputatul timişorean, uitând că nici pe bugetul iniţial din 2013, când nu era actualul context, Guvernul nu a alocat vreun leu pentru acest obiectiv de investiţii.
În replică, edilul Nicolae Robu a apreciat că studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic eferente spitalului au fost finalizate “în timp record”.
Între timp, când a devenit evident că nu se mai poate face nimic concret în acest an, s-a început să se tatoneze terenul, pentru ca opinia publică să se obişnuiască cu ideea că nici anul viitor acest obiectiv de investiţii, declarat “prioritate zero” în campania electorală din 2012, nu va primi mare lucru de la buget. “Haideţi să ne aducem aminte cum s-a pus problema cu finanţarea Spitalului de Copii. Premierul Victor Ponta spunea: «Domnul primar, cum facem? 80% puneţi dumneavoastră şi 20% punem noi?» Şi eu îi răspundeam: «Îmi place cum sună aceste cifre, dar le-aş inversa, dumnevoastră, 80% şi Primăria, 20%». Sigur, glumeam între noi, nu s-a stabilit un raport, dar în discuţia sobră era clar că cel puţin 50% din valoarea obiectivului trebuie asigurată din venituri proprii”, a declarat primarul Nicolae Robu.
Acesta mai spune că abia prin aprilie se va trece efectiv la primele lucrări pe teren: “Poate, în mai, nici nu ştiu dacă în aprilie”. Dar, apreciază primarul Timişoarei, nu e nimic tragic în ceea ce s-a întâmplat. Aceasta este însă varianta optimistă, în care se vor găsi banii efectivi pentru demararea investiţiei, bani pe care e mai mult ca sigur că Guvernul nu-i va aloca din bugetul pe anul viitor.
Construcţia Institutului Regional de Oncologie, amânată fără termen
Un alt obiectiv care, în decembrie 2012, era indicat de Primăria Timişoara ca având demarare sigură în acest an, este de acum celebrul Institut Regional de Oncologie. Deşi anul trecut, pe perioada campaniei, existau promisiuni ferme legate de iminenta demarare a construcţiei Institutului Regional de Oncologie, în clădirea din Calea Torontalului, în care, de ani de zile, se dorea realizarea unui nou sediu pentru Spitalul Municipal, Ministerul Sănătăţii a lăsat să se înţeleagă că, deocamdată, nu există disponibilităţi financiare, prioritar fiind Institutul Oncologic de la Iaşi.
De altfel, Ministerul Sănătăţii refuză să răspundă la interpelările pe această temă făcute de către unii parlamentari de Timiş. De exemplu, deputatul timişean P.D.-L. de Timiş Cornel Sămărtinean a realizat în acest an două interpelări pe această temă. Una dintre ele a fost realizată în iunie şi cealaltă, în septembrie şi, deşi trebuia să răspundă în termen de 30 de zile, Ministerul Sănătăţii a “uitat” de această obligaţie legală. “Bugetul pe anul 2013 a devenit unul al marilor promisiuni, după ce pe parcursul anului trecut noii reprezentanţi ai administraţiei locale şi miniştrii U.S.L. au dat asigurări că 2013 va fi, pentru Timişoara, anul marilor proiecte. Prezentul demonstrează însă cu totul altceva. Municipiul Timişoara şi judeţul Timiş sunt cvasi-absente din listele de investiţii pe segmentul sănătate. O promisiune uitată de Ministerul Sănătăţii este cea legată de alocarea unei sume pentru demararea construcţiei Institutului Regional de Oncologie Timişoara”, spune Cornel Sămărtinean.
Constrâns de aceste întrebări, ministrul Eugen Nicolăescu a declarat: “Căutăm finanţare, dar nu sunt bani. Am convenit cu primarul Nicolae Robu să facă o nouă hotărâre prin care să prelungească perioada în care spitalul să fie în proprietatea Ministerului Sănătăţii, astfel încât acea clădire să rămână la dispoziţia noastră până identificăm sursa de finanţare”.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, după ce a fost elaborată documentaţia tehnico-economică aferentă promovării şi aprobării obiectivului de investiţii, construcţia, teoretic, poate demara, dar în funcţie de evoluţia procesului bugetar şi de posibilităţile de susţinere a costurilor necesare realizării acestuia, potrivit duratei de realizare rezultate din studiul de fezabilitate. Este o declaraţie reprezentativă pentru limbajul de lemn, care nu transmite nimic. Practic, în momentul de faţă, nu se ştie un termen concret pentru demararea acestei investiţii, dată ca sigură la sfârşitul anului trecut, înainte de adoptarea bugetului.
Proiecte foarte costisitoare
Deşi exista scepticism, justificat de altfel, după cum s-a demonstrat ulterior, şi cu privire la demararea investiţiilor de mult promise de la Spitalul “Louis Ţurcanu” şi la Institutul Regional de Oncologie, Primăria Timişoara a reluat la sfârşitul anului trecut discuţiile legate de construirea unui al treilea spital în zonă.
Este vorba despre readucerea în actualitate a proiectului cu privire la un spital regional, care urma să fie construit de Guvern printr-un parteneriat public-privat, în apropiere de locaţia din Calea Torontalului, unde se doreşte realizarea Institutului de Oncologie. „Se precipită lucrurile în privinţa realizării la Timişoara şi Bucureşti a unui spital în parteneriat public-privat al Ministerului Sănătăţii cu un investitor privat. Am comunicat acordul de principiu pentru ca Timişoara să intre în acest proiect. Am dat deja în lucru, anticipativ, şi analiza de amplasament. Locaţia va fi Calea Torontalului, acolo unde s-a vorbit, în timp, despre un spital regional. Fosta clădire a Spitalului Municipal va deveni Institut Oncologic”, declara, acum un an, primarul Nicolae Robu.
Între timp, nimeni nu a mai spus nimic despre acest proiect, care continuă să rămână unul exclusiv pe hârtie, şi la nivel de intenţii.
Ideea realizării unui spital regional nu este nouă. De-a lungul ultimilor ani, autorităţile locale, dar şi cele centrale au avut propuneri de parteneriate public-privat legate de realizarea unei astfel de unităţi. Aceste propuneri nu s-au concretizat tocmai din cauza atitudinii manifestate de Ministerul Sănătăţii, respectiv de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, cărora companiile sau consorţiile dornice să investească în acest spital le-au cerut o situaţie legată de evoluţia plăţii pe caz de pacient rezolvat, pentru a-şi face un plan de afaceri realist. Investitorii s-au izbit de un refuz categoric. Or, ţinând cont de acest istoric, este destul de ciudat că proiectul construcţiei acestui spital regional prin parteneriat public-privat a fost reluat în contextul “dorinţei” Ministerului Sănătăţii de a sprijini acest proiect, ştiindu-se experienţele trecute, precum şi faptul că Ministerul Sănătăţii nu finanţează nici proiecte prioritate zero, cum e cazul construcţiei efective a noului corp de clădire de la Spitalul “Louis Ţurcanu”.
Alin Popoviciu: “Nu cred că va fi aprobat vreun amendament la buget pentru investiţii în Timişoara”
Deputatul P.D.-L. Alin Popoviciu spune că este extrem de mică şansa ca bugetul pe 2014 să aibă vreun amendament aprobat pentru investiţii la Timişoara. “Guvernul nu va da bani, atâta timp cât şi conducerea C.J. Timiş, şi a Primăriei nu par interesate de acest lucru şi nu sunt băgate în seamă la nivel central. Acesta este adevărul, care acum e cosmetizat prin declaraţii de genul «nu avem nevoie de ajutor de pe plan central», sau poziţii precum cele ale preşedintelui C.J. Timiş, Titu Bojin, care spune că, oricum, Timişul s-a obişnuit să dea bani la buget şi să nu primească.”
Parlamentarul timişean mai spune că este extrem de ciudat ca administraţia judeţeană şi cea municipală să contracteze credite şi să nu se zbată să obţină finanţări de pe plan central. “În aceste zile, majoritatea preşedinţilor de Consilii Judeţene şi majoritatea primarilor din municipiile mari sunt prezenţi la Bucureşti, se agită, pentru a nu fi ignoraţi la adoptarea bugetului. Nu este şi cazul Timişului şi al Timişoarei. Nu este normal ca şi C.J. Timiş, şi Primăria să contracteze credite de 50 sau 20 de milioane de euro, în loc să atragă bani de pe plan central”, mai spune Alin Popoviciu.
Ultimele comentarii