Mii de copaci distruşi, 17 şcoli şi trei spitale afectate de furtuna violentă de duminică

3500 de copaci au fost distruşi la Timişoara, smulşi din rădăcină sau retezaţi, de furtuna duminică: Înlocuirea lor costă 3,5 milioane de lei. De asemenea, sunt afectate 17 şcoli, trei pieţe, Filarmonica Banatul şi Primăria Timişoara.

 

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a anunţat, azi, într-o conferinţă de presă, că a fost realizată o primă evaluare a pagubelor produse de furtuna puternică de duminică, în timpul căreia cinci persoane din Timiş şi-au pierdut viaţa. Potrivit edilului, duminică vântul a bătut cu 108 km/h, iar pe alocuri, cu 122 km/h.

Am un bilanţ care încă nu este definitiv. Se estimează că circa 3.500 de arbori au fost distruşi: unii smulşi cu rădăcini cu tot, alţii retezaţi la sol, alţii cu ramurile dislocate. Valoarea costurilor pe care le va comporta înlocuirea lor, pentru că nu vom lăsa Timişoara cu mai puţini arbori, se ridică la circa 3,5 de milioane de lei”, declară Nicolae Robu, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, echipele de intervenţie au acţionat, în prima fază, în special pe principalele artere din oraş, astfel încât maşinile să poată circula, urmând să se intervină pentru degajarea copacilor căzuţi în parcuri.

Pagube importante au fost înregistrate şi la Grădina Zoologică din Timişoara, unde o femeie a murit, lovită de o creangă. Potrivit estimărilor reprezentanţilor Municipalităţii, este nevoie de aproximativ 800.000 de lei pentru remedierea stricăciunilor.

De asemenea, au fost afectate acoperişurile a trei pieţe din Timişoara, iar 17 unităţi de învăţământ din oraş fie nu au curent electric, fie au acoperişul distrus ori în curte sunt copaci căzuţi. De asemenea, au fost afectate acoperişurile a trei spitale din oraş, precum şi Filarmonica Banatul şi sediul Primăriei Timişoara.

Întreaga documentaţie va fi prezentată domnului premier, pentru obţinerea banilor de la bugetul de stat pentru despăgubiri. În primul rând, ne orientăm către pagubele din şcoli şi spitale, aşa cum am discutat cu premierul Mihai Tudose”, afirmă Nicolae Robu.

Print Friendly, PDF & Email