Renunţarea la pavajul existent în zona istorică a Timişoarei, aflată în plin proces de reabilitare, diminueazăvaloarea arhitecturală şi istorică a Pieţei Unirii şi aduce modificări condiţiilor aprobate în contractul de finanţare cu fonduri europene, semnat de Municipalitate în 2011, atenţionează fostul viceprimar al Timişoarei, Adrian Orza. Poziţia acestuia vine ca urmare a intenţiei exprimate recent de edilul Nicolae Robu de a oferi cetăţenilor posibilitatea să testeze mai multe tipuri de pavaj, pentru pentru varianta care li se pare că ar conferi mai mult confort în deplasare.
Edilul propune testarea de către timişoreni a unor variante diferite de pavaj
Primarul a anunţat zilele acestea că intenţionează să se prevaleze de prevederile unui ordin care permite efectuarea, în condiţii de necesitate, a unor modificări pe parcursul derulării unui proiect finanţat din fonduri europene. „Am discutat cu arhitecţii, am vorbit şi cu domnul Şerban Sturza, preşedintele Ordinului Arhitecţilor, pe tema pavajului din zona Cetate”, spune primarul Nicolae Robu, care îşi motivează decizia de a propune schimbarea tipului de pavaj utilizat în zonă prin aceea că „nu vreau ca pavajul să fie unul care să producă chinuri şi disconfort la mers”. Primarul Timişoarei spune că a solicitat arhitecţilor să aibă în vedere conferirea aerului de vechime specific zonei, un aspect frumos, dar a cerut şi ca acest pavaj să reziste în timp, să nu se ajungă la situaţia în care pietrele se mişcă sau la lipsa comodităşii la mersul pe jos. Nicolae Robu menţiona, în plus, că „am convenit să se facă pavări în mai multe variante, care vor fi amplasate în zone de testare, pentru a fi văzute şi încercate la mers de către cetăţeni”.
Aceste variante de pavaj vor fi amplasate pe Strada fără Nume, costurile realizării mostrelor de pavaj care vor fi supuse testării revenind integral companiei care execută lucrările din zonă. Primarul mai spune că nu s-a gândit încă la modul în care vor fi strânse propunerile şi sugestiile venite din partea cetăţenilor, dar că există posibilitatea ca acestea să fie consemnate într-un caiet, la faţa locului, sau să fie transmise online. „Nu vreau să ajung să fiu paratrăznetul nemulţumirilor timişorenilor, din cauza unor idei nepotrivite ale unor proiectanţi”, mai spune edilul, care este de părere că „trebuie să dăm dovadă de înţelepciune şi să operăm modificările de proiect care să producă rezultatele de care să fim mulţumiţi”.
Vechiul pavaj, definitoriu pentru caracterul baroc al zonei
Într-o reacţie venită după enunţarea intenţiilor primarului Timişoarei, Nicolae Robu, de a propune înlocuirea pavajului din zona istorică a oraşului, fostul viceprimar al Timişoarei, Adrian Orza, atenţionează că, în forma în care a fost depus în 2010, proiectul prevede punerea la punct a infrastructurii edilitare subterane, dar şi menținerea pavajului existent, după o prealabilă recondiţionare a acestuia.
„Gândit de unul din cei mai importanți și titrați arhitecți români, dl. Șerban Sturdza, proiectul își propune punerea în valoare a spațiului baroc din Piața Unirii. Recent anunțata renunțare la acest pavaj – element important al ansamblului baroc – dincolo de oportunitatea și posibilitatea modificării unui proiect european aprobat într-o formă anume, reprezintă diminuarea valorii arhitecturale și istorice a spațiului public al Pieței Unirii”, precizează Adrian Orza.
În opinia fostului viceprimar al Timişoarei, problemele legate de confortul sau disconfortul pietonal invocate acum de edilul Nicolae Robu se pot soluţiona, dar “printr-o calitate superioară a pavării”, şi “nu prin renunțarea la unul din elementele definitorii ale Pieței”.
Ultimele comentarii