O bucată din zidul Cetăţii Timişoarei a fost descoperită în Piaţa Unirii

Piata UniriiO parte a zidului Cetăţii Timişoarei a fost descoperită de muncitori în Piaţa Unirii, unde au loc lucrări de reamenajare a centrului istoric, arheologii urmând să deschidă şantierul peste aproximativ o săptămână.

 

Arheologul Szentmiklosi Alexandru, de la Muzeul Banatului din Timişoara, cel care urmează să conducă lucrările pe şantierul arheologic din Piaţa Unirii, unde se reamenajează centrul istoric al oraşului, a declarat, luni, că muncitorii au găsit o bucată din zidul Cetăţii Timişoarei, care datează din secolul al XVI-lea. „Muncitorii care fac lucrări în Piaţa Unirii au descoperit o bucată din zidul Cetăţii Timişoarei, chiar în dreptul Bisericii ortodoxe sârbe. Imediat au oprit lucrările în acea zonă şi au anunţat arheologii. Urmează ca, în cel mult o săptămână, să începem să săpăm”, a spus, citat de Mediafax, Szentmiklosi Alexandru.

Alexandru Szentmiklos 2 portretArheologul a afirmat că se aşteaptă ca aici să fie descoperite şi bucăţi din turnul de apărare al Cetăţii Timişoarei: „Zidul Cetăţii Timişoarei este un mal de pământ pe structură de lemn de stejar, cu stâlpi care susţineau structura de lemn. A fost o cetate de pământ, în vremuri în care piatra nu era folosită ca material de construcţie. Are 12-15 metri înălţime. Ne aşteptăm să găsim şi bucăţi din turnul de apărare, în această zonă”.

Această descoperire se alătură altora găsite în Piaţa Unirii, din Timişoara. În luna februarie au fost găsite porţiuni din pavaj şi trotuare din cărămidă care datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi despre care se crede că duceau spre Domul Romano-Catolic. Şanţul de apărare al fortificaţiei turceşti, care datează din secolul al XVI-lea, a fost găsit în luna aprilie, iar alături erau şi buştenii de stejar care protejau acest şanţ.

Tot în Piaţa Unirii au fost găsite vase, fragmente de vase din ceramică, dar şi arme sau unelte şi chiar scheletul unei cămile de pe vremea otomanilor. Lângă Domul Catolic, în Piaţa Unirii, au fost găsite şi două morminte care datează din perioade diferite. Unul dintre scheletele umane descoperite aici este de adult, iar cel de-al doilea de copil.

Lucrările de reabilitare a centrului istoric din Timişoara au început la sfârşitul lunii octombrie 2013 şi sunt realizate de firma Romprest, care face lucrări de arhitectură, lucrări rutiere, de alimentare cu apă şi canalizare, reţele de alimentare cu energie electrică, instalaţii electrice pentru iluminatul public şi telecomunicaţii.

La finalul lucrărilor, programat pentru iulie 2015, zece străzi vor deveni pietonale. În plus, vor fi schimbate aproape în întregime Pieţele Sfântul Gheorghe, Libertăţii şi Ţarcului, excepţie făcând Piaţa Unirii, unde se vor face doar lucrări pentru înlocuirea reţelelor subterane şi a pavajului.

Totodată, proiectul prevede schimbarea mobilierului urban din zonă, iar subsolurile clădirilor istorice ar urma să fie transformate în spaţii comerciale.

Durata de execuţie a lucrărilor este de 21 de luni, iar valoarea totală a proiectului este de 53.005.711,38 lei, la care se adaugă TVA de 12.582.466,32 lei. Din acest total, contribuţia eligibilă a Uniunii Europene este de 42.013.145,55 lei, adică 80,35 la sută, cea a bugetului de stat este de 9.228.774,35 lei, adică 17,65 la sută, iar cea a Primăriei Timişoara este de 1.936.120,60 lei. TVA eligibilă este de 12.410.137,20 lei.

Print Friendly, PDF & Email