De câteva săptămâni, opinia public din Timişoara asistă la un adevărat serial legat de retrocedările cu cântec către anumite clanuri imobiliare din oraş. Şi mai cu seamă, la un duel, pe această temă, între primarul P.N.L. Nicolae Robu şi viceprimarul P.S.D. Traian Stoia.
Senatorul P.P.-D.D. Adrian Diaconu anunţă că salută declanşarea anchetelor şi cercetărilor specializate asupra achiziţiilor făcute de mafia imobiliară ţigănească, dar şi ideea înfiinţării unei comisii specializate care ar urma să cerceteze eventualele abuzuri în cazul unor retrocedări. Dar, spune el, se impune o observaţie. “Mă mir că nu a prea făcut-o nimeni până acum, pentru că simbolic şi nu numai, avem de-a face cu aspecte covârşitoare. Înţeleg chiar din articolele unora dintre dumneavoastră, că doar în cazul unuia dintre clanurile care se întrec în acapararea zonei istorice a Timişoarei vorbim de peste 140 de clădiri obţinute în ultimii ani. În aceeaşi zonă centrală şi istorică a oraşului, zeci de alte clădiri au fost retrocedate fără ca măcar să fie mimat dreptul la preempţiune. Vorbim de imobile în care se aflau instituţii ale Statului român – şcoli, spitale, direcţii sau filiale ale unor diverse instituţii şi aşa mai departe.
Ce este covârşitor în asta? Valoarea simbolică a faptului că, an de an, în ultimele peste două decenii, românii, cu tot cu instituţii ale Statului român, sunt scoşi în afara zonei istorice a oraşului, către periferie. Fără ca cineva să încerce să oprească acest fenomen”, acuza Adrian Diaconu, într-o conferinţă de presă.
Adrian Diaconu dă asiguri că va urmări îndeaproape acest fenomen, dar şi rezolvarea corectă a cazurilor alarmante şi abuzive din Timişoara. “Astăzi, tragem un semnal de alarmă. În practică, va fi unul simbolic. Pentru că nimănui nu pare să îi mai pese în acest oraş de aspecte sociale, sensibilităţi, simboluri, sau realităţi, fie ele demografice sau istorice”, mai spune senatorul P.P.-D.D.
Ultimele comentarii