Ultima carte la care a lucrat Daniel Vighi, alături de Viorel Marineasa, Continentul gri. Timișoara culturală în dosarele Securității – o carte care relevă modul în care Securitatea, poliția politică a regimului comunist, a monitorizat viața culturală a Timișoarei – stă la baza unei dezbateri pe care Biblioteca Centrală Universitară din Timișoara o organizează sub numele Războiul Rece contra culturii.
Dezbaterea, moderată de prof. univ. dr. Vasile Docea, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran”, va avea loc luni, 24 aprilie, începând cu ora 18, în Aula instituției. Organizatorii evenimentului își propun să evidențieze atât amploarea uriașă a „războiului” dus de regimul comunist împotriva libertății de gândire și de creație, cât și metodele folosite de forțele represive.
Dezbaterea se adresează atât studenților, cât și publicului larg, ea având ca punct de pornire cartea semnată de Daniel Vighi și Viorel Marineasa, Continentul gri: Timișoara culturală în dosarele Securității. De față va fi Viorel Marineasa, care va intra în dialog cu scriitorul și istoricul literar Mircea Mihăieș.
Cartea reprezintă rezultatul unor îndelungate și atente investigații întreprinse de Daniel Vighi și Viorel Marineasa în fondurile documentare ale Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Ea dezvăluie în premieră campania îndârjită dusă de ofițerii de Securitate și de agenții acestora, în anii ’60 – ’80, de a-i ține sub control ideologic atât pe scriitorii și artiștii plastici din Timișoara, cât și pe profesorii din universități.
Continentul gri. Timișoara culturală în dosarele Securității este un proiect editorial al scriitorilor Daniel Vighi și Viorel Marineasa apărut la Editura Ariergarda, la sfârșitul anului 2022. Cartea urmărește reconstituirea unei părți a istoriei culturale timișorene din perspectiva dosarelor Securității, dar nu se limitează la interpretările ei, fatalmente înguste, primitive, schematice, văzând peste tot manifestări ostile regimului comunist, ci le întregește, le confruntă cu rememorările autorilor cărții, cu existența efectivă a protagoniștilor din aceste documente. Dosarele studiate acoperă o perioadă largă, începând cu anul 1963, când debutează la Caransebeș urmărirea informativă a marelui scriitor Sorin Titel, și terminând cu 1989, anul Revoluției, ba chiar există și adnotări pe un document de la sfârșitul anului 1990. Volumul rezervă secțiuni distincte scriitorilor consacrați, mișcării literare underground şi Universității din Timișoara. Un capitol aparte este destinat eminentului profesor Gheorghe I. Tohăneanu, urmărit, șicanat, hăituit, terorizat de Securitate decenii în șir, ca până la urmă să capoteze în imunda ipostază de informator (aici apar și documente de pe vremea Securității la începuturi, anul 1948).
. Este un proiect editorial care a pornit de la rubrica intitulată “Continentul gri”, din revista Orizont, pe care cei doi scriitori au susținut-o timp de câțiva ani.
Ultimele comentarii