Investițiile CJT pentru Timișoara Capitală Europeană a Culturii, pe masa Ministerului Culturii

Sursă foto: RR Cultural

Programul Național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii va fi sprijinit de către Ministerul Culturii, prin Consiliul Județean Timiș, cu suma de 32 de milioane de lei pentru investiții, peste 18,5 milioane de lei pentru proiecte culturale și peste 7 milioane de lei pentru comunicare, monitorizare și evaluare, anunță oficialii administrației județene.

 

Pentru obținerea banilor destinați dezvoltării infrastructurii culturale, Consiliul Județean Timiș anunță că a transmis către Ministerul Culturii lista investițiilor care vor fi realizate special pentru importantul titlu european. De asemenea, CJ Timiș a solicitat transferul primei tranșe de bani care ar asigura cheltuielile de pregătire a anului în care Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii.

Una dintre cele mai așteptate investiții, spun oficialii administrației județene, este cea de la Muzeul Național de Artă, instituție din subordinea CJ Timiș, care va avea cele mai performante sisteme de control acces, antiefracție, supraveghere video, climatizare și wi-fi. Totodată, vor fi îmbunătățite considerabil iluminatul muzeal și securitatea la incendiu. Odată adus la standardele de găzduire a unor exponate cu valoare de tezaur, Muzeul Național de Artă va aduce în atenția timișorenilor și a publicului internațional trei expoziții de excepție: Constantin Brâncuși, Victor Brauner și Paul Neagu.

Bastionul Theresia va avea un rol major în 2023 deoarece va include cel mai modern centru de informare pentru turiști, precum și o sală multifuncțională destinată în principal evenimentelor. Curtea de Onoare va fi pusă în siguranță și complet refuncționalizată, iar Muzeul Național al Banatului, instituție aflată în subordinea CJ Timiș, va dota, într-un spațiu generos de la mansarda Bastionului, un atelier de mediere culturală și pedagogie muzeală. Această ultimă inițiativă este unică în vestul României și vizează deschiderea actului cultural către întreaga comunitate. Tot la Bastion, pentru spațiul expozițional al Muzeului Național al Banatului, va fi achiziționat un sistem performant de climatizare și echipamente menite să păstreze exponatele într-un mediu controlat.

O sumă importantă va ajunge și la Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, unde va fi realizat un nou spațiu expozițional, chiar în centrul Timișoarei.

O altă investiție majoră vizează Aerodromul Cioca, unde se dorește amplasarea unui sistem special destinat găzduirii evenimentelor culturale. Cunoscut sub numele de HangAir, proiectul prevede achiziționarea și montarea unei construcții temporare de tip hangar, cu echipamente de sonorizare, sistem de lumini, scenă, ecran led, dar și sistem de ventilație și încălzire, o soluție extrem de practică pentru crearea unui spațiu cultural generos într-un timp scurt.

„Toate investițiile sunt destinate timișorenilor și vizitatorilor care vor alege municipiul Timișoara ca destinație turistică în 2023. Vom crea o infrastructură culturală de care comunitatea se va bucura mulți ani de acum încolo. Întreg județul va avea de câștigat în urma faptului că Timișoara va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, însă banii pentru investiții și proiecte culturale primiți de la Minister vor merge, în integralitate, către Timișoara”, declară președintele CJ Timiș, Alin Nica.

Pe lângă sumele alocate investițiilor, CJ Timiș transmite că va primi de la Ministerul Culturii bani pentru proiecte culturale: „Odată primiți, CCAJT – mecanism de implementare în cadrul Programului Național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii va lansa apeluri de proiecte deschise operatorilor culturali din Timișoara.”

Print Friendly, PDF & Email