Banii alocați de Consiliul Județean Timiș în acest an pentru programul de bugetare participativă vor merge către șase proiecte, anunţă oficialii administraţiei judeţene. Cele șase proiecte însumează aproape 3 milioane de lei. Cele mai multe voturi le-a primit un proiect care vizează realizarea unui parc tematic în Moșnița Nouă.
În acest an, au fost supuse votului un număr de 13 propuneri. Cele şase proiecte s-au încadrat la finanțare, în suma totală de 2.798.665 lei, în ordinea numărului de voturi primite. Diferența, până la 3.000.000 lei, va fi redistribuită către proiectele câștigătoare, conform regulamentului aprobat.
Cele mai multe voturi, 2023, a primit proiectul Județul în miniatură – Parc tematic în Moșnița Nouă. Conform propunerii, proiectul vizează îmbinarea progresului tehnologic cu promovarea turismului cultural la nivelul județului, prin amenajarea unui parc tematic în care sunt amplasate machete în miniatură ale celor mai reprezentative monumente istorice și obiective turistice din Timiș, motivând astfel vizitatorii să plănuiască și să întreprindă o călătorie sau o vacanță de valoare istorică și culturală.
Pe locul doi, cu 1763 voturi, se situează proiectul de înființare a unui centru de recuperare pentru minorii cu adicții. Acesta va funcționa ca un centru medico-psihologic, cu un număr minim de 20 de paturi. În cadrul acestuia, copiii vor beneficia, pe lângă îngrijirea medicală, și de diferite psihoterapii, dar și de recuperare motrică și senzorială.
Următorul pe listă, cu 1113 voturi, este proiectul de realizare a unui Parc tematic Lunca Mureșului – Cenad. Inițiatorii doresc crearea unui spațiu în care copiii să fie învățați despre ceea ce înseamnă fauna și flora și despre tot ceea ce ține de natura înconjurătoare, prin jocuri și distracție: căsuțe de lemn, mobilier parc, foișoare, observator, puncte belvedere, centru de informare.
Celelalte trei proiecte care primesc finanțare sunt Construcție scenă acte artistice în Cenad, Spațiu agrement rural – Păduricea din Biled și Adăpost de câini în Grabaț, comuna Lenauheim.
„Lansat anul trecut, ca proiect-pilot, programul s-a dezvoltat frumos, ca valoare, ca regulament, ca importanță a proiectelor propuse. Suntem mândri de implicarea timișenilor, de dorința lor de a face bine în comunitate. Avem proiecte câștigătoare cu tematici diverse, care vor aduce beneficii pentru foarte mulți timișeni. Dăm drumul la implementare, banii sunt alocați, nu ar trebui să întâmpinăm mari probleme. Mizăm și pe implicarea celor care au depus proiectele, în măsura în care au posibilitatea și disponibilitatea”, spune președintele CJ, Alin Nica.
Bugetul participativ încurajează cetățenii să se implice în luarea deciziilor privind dezvoltarea comunității locale: CJ Timiş alocă banii, timișenii vin cu propuneri de proiecte, iar după validarea lor de către o comisie, tot cetățenii decid, prin vot public, proiectele cu impact pozitiv pentru comunitate ce vor fi implementate de către instituție.
Pentru a simplifica procesul de depunere și selecție, a fost dezvoltată o platformă distinctă, pe site-ul instituției, bugetareparticipativa.cjtimis.ro. Limita maximă a bugetului pentru un proiect propus a fost de 1.500.000 de lei, inclusiv TVA.
Ultimele comentarii