O hotărâre a Consiliului Local care reglementează acțiunea de gestionare a populației canine și noile posibilități de adoptare de la distanță a unor câini a dus la publicarea contractului inițial făcut de Primărie cu societatea Danyflor, care gestionează activitatea de ecarisaj la nivelul orașului. Conform documentului, hingherii sunt plătiți pe kilometru, și la fel se plătește și transportul câinilor prinși, spre adăposturi. E greu de spus însă cât de exact se pot contabiliza, cumulat, toate aceste activități.
Noi tarife la noi reglementări
Consilierii locali au votat, săptămâna trecută, un proiect de hotărâre de Consiliu Local privind gestionarea câinilor fără stăpân în Timișoara, care reglementează noile tarife plătite de municipalitate pentru acest gen de servicii. Conform acestui proiect, accesul publicului în adăpostul pentru câini fără stăpân din comuna Șag, gestionat de societate Danyflor, se poate face de luni până vineri, într-un interval orar strict, între 12 și 18.
Noul proiect mai prevede că, “în vederea recuperării câinilor revendicați, proprietarii vor achita contravaloarea sumelor cheltuite pe perioada staționării acestora în adăpost, în cuantum de 11,57 lei cu TVA inclusă, pentru un câine, pentru fiecare zi de cazare a câinelui în adăpost, care include: cazarea câinelui fără stăpân, asigurarea hranei zilnice a câinelui fără stăpân aflat în adăpost și întreținerea sanitar – veterinară”. La aceste sume se vor adăuga, după caz, identificarea câinelui prin metoda implantării de microcip electronic și realizarea unei baze de date, dacă este cazul – 46,75 lei fără TVA pe câine, operațiunile de sterilizare chirurgicală, dacă este cazul, prin ovario-histerectomia femelei – 127,71 lei fără TVA pe câine, respectiv castrarea masculilor cu 105,93 lei fără TVA pe câine, la care se adaugă îngrijire post-operatorie după sterilizarea câinelui, dacă este cazul – 31,18 lei fără TVA pe câine.
Termenul pentru achitarea sumelor cheltuite pentru câinii revendicați pe perioada staționării în adăpost este de 14 zile lucrătoare de la data intrării câinelui în adăpost, iar ridicarea câinilor este condiționată de plata cheltuielilor pe perioada de staționare a câinilor revendicați în adăpost.
În același act normativ s-a stabilit și costul adopției de câini la distanță. Cheltuielile de întreținere pentru un câine adoptat la distanță, din adăpostul gestionat de Danyflor, sunt în cuantum de 11,57 lei cu TVA inclusă, sumă care include cazarea câinelui fără stăpân, asigurarea hranei zilnice a câinelui fără stăpân aflat în adăpost și întreținerea sanitar-veterinară.
La aceste sume se vor adăuga, după caz, identificarea câinelui și sterilizarea.
În aceeași hotărâre de Consiliu Local se mai arată că,în vederea încasării sumelor cheltuite pe perioada staționării câinilor revendicați în adăpost și pentru cheltuielile de întreținere în cazul adopției la distanță a câinilor fără stăpân, operatorul serviciilor de gestiune a câinilor fără stăpân va deschide un cont curent în lei și euro la o unitate bancară, cu destinație special. Apoi, vor prezenta Primăriei Timișoara la data de 5 a fiecărei luni, un raport pentru luna precedentă cu privire la situația revendicărilor și adopțiilor la distanță, însoțit de extrasele de cont.
Costul stabilit pentru adopția la distanță poate trece de 100 de euro pe lună, și nu este definitiv, “urmând ca prin hotărâre a Consiliului Local să fie stabilite și celelalte elemente de cost, conform legii”. Aceste tarife au iscat discuții și în ședința de plen a Consiliului Local. Consilierul local Adrian Orza a susținut că taxa propusă pentru adopția la distanță a maidanezilor este prohibitivă și descurajatoare pentru iubitorii de animale.
“Tarifele sunt o consecință a ceea ce a dovedit practica. Nu putem să venim acum cu alte tarife, pentru că acei câini care sunt în adăposturi trebuie să fie întreținuți, hrăniți, îngrijiți, și noi nu mai avem voie să alocăm fonduri pentru asta în noua legislație. Totalul costurilor trebuie să fie acoperit de către cei care adoptă câinii la distanță și atunci apar aceste costuri. Specialiștii au făcut calculele și au spus că atât sunt costurile”, a declarat în acest sens primarul Nicolae Robu.
Tarife stabilite “en detail”
Dincolo de această discuție – a cărei finalitate se va vedea când va fi inventariat numărul timișorenilor care se încumetă să adopte câini la distanță –, la aceste costuri, mai spectaculoasă este o anexă a respectivei hotărâri, care cuprinde actul adițional din 2009 la contractul inițial, semnat de Danyflor cu Primăria Timișoara în anul 2006, și prelungit ulterior prin acte adiționale.
Prin acest act adițional, se stabilesc tarife detaliate în kilometru pentru munca pe teren legată de gestionarea populației canice. Deplasarea în teren pentru identificarea habitatelor costă 1,19 lei pe kilometru. Același tarif se practică și pentru deplasarea pentru prinderea și transportul în adăposturi a câinilor fără stăpân. Prinderea câinilor fără stăpân costă, în acest contract, 13,18 lei pe cap de câine, iar întreținerea sanitar-veterinară a acestora costă 1,19 lei pe cap de câine pe zi. Actul adițional nu se rezumă doar la câini și prevede, de pildă, tarife de 3,59 de lei pe kilometru pentru “transportul de animale vii, cu utilaje special amenajate în regim urban și extraurban”, precum și o taxă pe animal de 59,94 de lei pentru “prinderea, transportul și cazarea animalelor de companie (pisici, porcușori de guinea, papagali și iguane”.
Conform aceluiași contract, inventarierea pe specii și constituirea unei baze de date cu privire la păsările domestice și sălbatice din Timișoara costă 5,99 de lei pe oră, și tot atâta costă și activitățile de întreținere sanitar-veterinară și de hrănire a unor specii de păsări domestice și sălbatice de pe raza municipiului Timișoara.
Anual, la Danyflor, ajung peste 1.200 de câini ridicați de pe domeniul public. Pentru activitatea de management al populației canine au fost emise pe an, conform raportului întocmit de Primăria Timișoara, facturi în valoare de aproximativ un milion de lei. Contractul inițial, încheiat pe cinci ani, între Primăria Timișoara și Danyflor, a fost semnat în iulie 2006. Acesta ar fi trebuit să expire în august 2012. Cum potrivit termenilor contractuali conveniți, contractul poate fi prelungit pentru o perioadă egală cu cel mult jumătate din durata sa inițială, prin acordul de voință al părților, actul a fost prelungit până la data de 28 februarie 2014. Potrivit datelor înregistrate la Primărie, Danyflor a capturat în ultimii cinci ani peste 12.000 de câini, dintre care 600 au fost revendicați și doar 1.700 au fost adoptați.
Eutanasierea rămâne în cărți
În ciuda protestelor și luărilor de poziție pe această temă, și la Timișoara eutanasierea câinilor maidanezi care nu sunt revendicați continuă să rămână o procedură legală și curentă, începând din acest an. Astfel, animalele strânse de pe străzi de hingheri sunt eutanasiate dacă nu sunt revendicate sau adoptate în decurs de 14 zile lucrătoare. Câinii strânși în adăpostul societății Danyflor vor fi inventariați și se va stabili, în funcție de data la care au intrat în adăpost, care vor fi eutanasiați și când.
Potrivit acestor noi norme, eutanasierea animalelor care nu suferă de boli incurabile se poate face prin decizie a împuternicitului primarului, fiind efectuată de medici veterinari de liberă practică.
Reprezentanții Primăriei Timișoara aduc argumente în favoarea eutanasierii ca soluție finală, spunând că angajații Danyflor au adunat în ultima săptămână peste 30 de câini din zona Gării de Nord, unde doi bărbați au fost mușcați de o haită de maidanezi, iar recent a avut loc încă un incident. Municipalitatea estimează că pe străzile urbei umblă nestingheriți puțin peste 3.000 de câini, dintre care 1.600 sunt sterilizați.
Reprezentanții O.N.G.-urilor timișorene de protecție a animalelor spun însă că soluția ar fi sterilizarea tuturor animalelor, inclusiv a celor din curțile oamenilor, pentru că de acolo provin cei mai mulți câini ai străzii. Sterilizarea este o metodă mult mai bună și, de altfel, singura care are efect. Degeaba umblă hingherii prin toată Timișoara, îi strâng și îi eutanasiază, pentru că nu fac decât să asigure condiții propice de înmulțire câinilor rămași: În plus, o cățea poate naște peste 120 de pui în timpul vieții. În acest fel, fără sterilizare, nu se va rezolva niciodată problema câinilor comunitari în Timișoara. Dacă s-ar opta pentru sterilizare, situația s-ar reglementa în timp, pentru că nu sunt eliberați în stradă decât câinii blânzi, care poate mai trăiesc doi-trei ani. În timp, numărul câinilor comunitari ar scădea în mod sigur prin această metodă”, spune medicul veterinar timișorean Andreea Stoian.
Ultimele comentarii