După valuril” făcute la Consiliul Judeţean Timiş de noua organigramă, care desfiinţa, în forma veche, Adetim-ul şi Direcţia Judeţeană de Drumuri, şi la Primăria Timişoara se pregăteşte o nouă organigramă. Desfiinţarea Serviciului Juridic, vehiculată insistent în ultima perioadă, este infirmată deocamdată.
Structură instituţională nouă, pe ultima sută de metri
Noua organigramă reprezintă un subiect major de interes la Primăria Timişoara, mai ales în condiţiile în care se aşteaptă ca acest document să producă schimbări majore în structura instituţiei. Conform conducerii Primăriei, organigrama va fi terminată săptămâna viitoare, când va fi trimisă pentru aprobare la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.
Şi pentru că au circulat informaţii conform cărora, prin această noua organigramă, Executivul Primăriei ar avea în plan desfiinţarea Serviciului Juridic, prin externalizarea sa, probabil prin contractarea unor case de avocatură care să reprezinte municipalitatea în instanţe, şi să dea girul de legalitate asupra proiectelor care ajung pe masa Consiliului Local, primarul Nicolae Robu spune că, deocamdată, acest lucru nu este posibil.
„Vom păstra şi structura de consultanţă juridică, şi structura de reprezentare juridică în instanţă. Din păcate, legea nu permite contractarea unor servicii juridice externe în astfel de situaţii. Oricum e greu să externalizezi totul. Cel puţin acum nu doresc asumarea unei externalizări, pentru că simt că nu suntem pregătiţi pentru aşa ceva. Faptul că sunt nemulţumit de prestaţia unora nu e totuşi un motiv să desfiinţez serviciul în ansamblul său”, declară primarul Nicolae Robu.
Acesta mai spune că se intenţionează o reorganizare a direcţiilor Primăriei, prin transformarea lor în structuri fără personalitate juridică, dar modul în care va funcţiona instituţia în ansamblul ei nu s-a stabilit încă.
Sindicatul Primăriei: „Nu am văzut organigrama”
Reprezentanţii Sindicatului Funcţionarilor Publici din Primăria Timişoara susţin că încă nu au văzut noua organigramă. „Organigrama nouă nu a ajuns la noi. Am înţeles că se va solicita aviz de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Cred că ar fi trebuit să fim consultaţi, mai ales în condiţiile în care se vehiculează reorganizarea unor structuri. Sper să nu ajungem ca în situaţia de la Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară care era transformată într-o structură fără personalitate juridică. Dacă se opera această schimbare, dispăreau funcţiile în sine, angajaţii îşi pierdeau statutul de funcţionari publici. Tocmai de aceea s-a solicitat şi s-a obţinut retragerea din plen a acelui proiect vizând reorganizarea Direcţiei de Asistenţă Socială. Din câte ştiu, nici acum nu există aviz de la A.N.F.P. pentru o asemenea transformare”, declară Tiberiu Negrei, preşedintele Sindicatului Funcţionarilor Publici din Primăria Timişoara.
În aprilie, motivând, printre altele, structura prea stufoasă a Primăriei Timişoara, cu prea multe compartimente şi şefi aferenţi, conducerea instituţiei anunţa vrea să opereze schimbări la nivelul aparatului din subordine, prima luată în vizor fiind Direcţia de Asistenţă Socială.
Executivul Primăriei a propus desfiinţarea Direcţiei în actuala ei formă şi înfiinţarea unei direcţii noi, fără personalitate juridică.
„Nu cred că este nevoie de atâţia şefi. Este nevoie de oameni care să lucreze efectiv şi să se ocupe de categoriile defavorizate. Va fi o direcţie fără personalitate juridică pentru că am ajuns la concluzia că este mai bine aşa. În unele cazuri, structurile care au personalitate juridică au ajuns cumva la concluzia că ar fi un fel de stat în stat. Cred că nu este corectă o asemenea abordare”, declara atunci primarul Timişoarei.
Cu toate acestea, şi în urma intervenţiei sindicatului, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi, urmând a fi, eventual, readus în plen după organizarea unei dezbateri publice.
Ultimele comentarii