Recompartimentare cu scandal la Primăria Timişoara

Direcţia de Asistenţă Socială a intrat în vizorul conducerii Municipalităţii

Primaria Timisoara Foto timisoaraexpressMotivând, printre altele, structura prea stufoasă a Primăriei Timişoara, cu prea multe compartimente şi şefi aferenţi, conducerea instituţiei vrea să opereze schimbări la nivelul aparatului din subordine, prima luată în vizor fiind Direcţia de Asistenţă Socială. Sindicatul se opune, susţinând că nu crede în astfel de iniţiative cu două luni înainte de alegeri.

 

„Nu cred că este nevoie de atâţia şefi”

Conform unui proiect de hotărâre propus pentru ultimul plen, retras ulterior, Primăria Timişoara ar intenţiona să simplifice aparatul din subordine, menţionând că sunt prea multe compartimente cu prea mulţi şefi şi directori.

Executivul Primăriei a propus desfiinţarea Direcţiei în actuala ei formă şi înfiinţarea unei direcţii noi, fără personalitate juridică. În urma unor „contre” ale sindicatului, primarul Nicolae Robu a precizat că nu este decât o luptă pentru posturile unor şefi. „Noi avem în fiecare structură şi contabil, şi responsabil de resurse umane, şi jurist, şi director şi nu cred că este nevoie de atâţia şefi. Este nevoie de oameni care să lucreze efectiv şi să se ocupe de categoriile defavorizate. Va fi o direcţie fără personalitate juridică pentru că am ajuns la concluzia că este mai bine aşa. În unele cazuri, structurile care au personalitate juridică au ajuns cumva la concluzia că ar fi un fel de stat în stat. Cred că nu este corectă o asemenea abordare”, a declarat primarul Timişoarei.

Cu toate acestea, şi în urma intervenţiei sindicatului, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi, urmând a fi, eventual, readus în plen după organizarea unei dezbateri publice. 

„Proiectul a fost deocamdată doar retras de pe ordinea de zi, ca urmare a solicitării de organizare a unei dezbateri publice. Orice asociaţie legal constituită poate solicita o dezbatere publică şi Primăria ete obligată să dea curs acestei cereri. Şi dacă se aproba hotărârea respectiva, putea fi atacată ulterior”, declară Tiberiu Negrei, liderul Sindicatului Funcţionarilor Publici din Primăria Timişoara.

„Sunt revelaţii înainte de alegeri”

Tiberiu Negrei consideră că punctul de vedere al conducerii Primăriei conform căruia ar fi prea mulţi şefi în instituţie ar fi trebuit formulat mai repede, nu la final de mandat. „S-a descoperit acum că sunt prea mulţi şefi în Primărie, cu două luni înainte de alegeri. Haideţi să fim serioşi… Şi promovarea acelui proiect a  fost una ciudată – a a fost publicat pe portalul Primăriei pe 31 martie, iar în 4 martie a fost discutat în plen. Să vedem şi dacă este legal, pentru că, în cazul desfiinţării unor posturi ale unor funcţionari publici, este nevoie de un aviz al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici. În proiect nu s-a spus nimic despre 200 de angajaţi – ce se întâmplă cu ei, unde sunt transferaţi şi aşa mai departe”, a mai menţionat Tiberiu Negrei.

În opinia sa, astfel de demersuri ar putea readuce în prim plan situaţiile din 2010, când concedierile generate de reorganizări ale Primărie şi Poliţia Locală au fost ulterior contestate în instanţă, şi s-a dovedit că nu ar fi legale. „Unii dintre cei daţi afară atunci aşteaptă şi acum să primească despăgubirile stabilite de instanţă, respectiv salariile restante”, ne-a declarat Tiberiu Negrei.

Print Friendly, PDF & Email