Cu toate că Municipalitatea timişoreană este implicată ca partener în proiectul mega-aqua-park-ului de la Dudeştii Noi, nu pare să renunţe la ideea unui aqua-park şi la Timişoara. De aceea, la rectificarea bugetară de jumătate de an a menţinut o sumă alocată pentru un studiu de fezabilitate pe această temă. Deocamdată, spun unii consilieri locali, nu există terenul disponibil pentru o asemenea investiţie de amploare, deci s-ar putea ca studiul de fezabilitate întocmit acum să nu aibă nicio finalitate.
Documentaţie pentru un „proiect paralel”
În Hotărârea de Consiliu Local privind rectificarea bugetului local al pe anul 2015, adoptată recent, se menţine suma de 100.000 de lei pentru alocată realizării studiului de fezabilitate pentru un complex turistic de agrement tip aquapark. Ceea ce înseamnă că Municipalitatea timişoreană nu renunţă la ideea de a realiza un aqua-park, pe lângă proiectul complexului de la Dudeştii Noi – localitate la câţiva kilometri de Timişoara – în care este deja implicată.
Consilierii locali care susţin această investiţie spun că e necesară pentru că mulţi timişeni şi arădeni se duc în Ungaria pentru agrement tip aquapark, în zona Szeged, Mako, Gyula sau Oroshaza. Aşa că, după modelul de la Oradea sau Deva, au solicitat ca Primăria să aloce bani pentru un studiu de fezabilitate care să indice locaţia viitorului aquapark şi sumele necesare pentru un asemenea proiect. Aleşii locali consideră că documentaţia trebuie elaborată rapid, pentru că în septembrie se deschide o axă de finanţare europeană pe acest gen de activităţi, ADR Vest fiind administrator de proiecte pe zona de vest. Proiectul viitorului aquapark din Timişoara este comparat cu cel de la Gyula, pe 8,5 hectare, valoarea investiţiei ajungând la zece milioane de euro.
Există însă şi rezerve legate de faptul că este greu de găsit la nivelul Timişoarei şi chiar în imediata vecinătate a oraşului o suprafaţă suficient de mare pentru amenajarea unei investiţii de genul celor din Ungaria. Chiar şi primarul Timişoarei, Nicoale Robu, a precizat că în oraş nu există o asemenea suprafaţă disponibilă, şi chiar dacă ar exista, nu s-ar justifica să fie folosită pentru acest obiectiv pentru că valoarea terenului este uriaşă şi costurile obiectivului ar fi nejustificate. În plus, în municipiu ar fi o problemă, este de părere edilul, inclusiv amenajarea unei parcări de 1.000 de locuri pentru un astfel de obiectiv.
De aceea, s-ar putea ca studiul de fezabilitate să fie doar o documentaţie de prospectare, care să nu se finalizeze cu vreo investiţie concretă, lucru care ridică semne de întrebare cu privire la oportunitatea alocării unor sume pentru această documentaţie.
„Felul în care Primăriile din zonă reuşesc să se organizeze pentru realizarea unei astfel de investiţii reprezintă o chestiune administrativă. Dar resurse de ape termale pentru un aquapark există, lucru dovedit de forajele făcute şi în Timişoara, şi în localităţile învecinate. Ar fi firesc să se vadă care sunt perspectivele de câştiguri şi de dezvoltare ale unei localităţi, pe baza unui astfel de complex de agrement. Fiind apă termală, cu bazine acoperite, la fel ca în Ungaria investiţia ar avea continuitate şi pe timp de iarnă. Şi ar fi mult mai comod pentru timişoreni să meargă în apropierea municipiului, să ajungă într-un sfert de oră, decât să meargă două ore până în Ungaria”, spune prof. univ. dr. Petru Urdea, de la Departamentul de Geografie al Universităţii de Vest.
Dudeştii Noi, locaţia cu cele mai mari şanse
Cum majoritatea timişorenilor continuă să facă turism de agrement în Ungaria, în lipsa unui aquapark similar în zonă, se vorbeşte de multă vreme de posibilitatea ca măcar un astfel de obiectiv de agrement comparabil cu cel al vecinilor maghiari să se construiască în Timiş. Au fost vehiculate în ultimii ani numeroase idei şi locaţii – de la Sânnicolau Mare până la comunele limitrofe Timişoarei.
Până la urmă însă singurul proiect care pare să aibă şansele cele mai mari de realizare este cel din comuna Dudeştii Noi, în varianta în care nu ar fi dependent de vreo finanţare de la buget, ci ar fi realizat cu fonduri europene. Proiectul a fost scris de compartimentul de dezvoltare locală al Primăriei Dudeştii Noi, valoarea sa fiind de aproximativ 15.000.000 de euro, din care 30% cofinanţare.
Pentru a putea susţine cofinanţarea, Primăria Dudeştii Noi a realizat demersuri la nivelul Consiliului Judeţean Timiş şi al Primăriei Timişoara pentru un parteneriat. Iniţial Primăria Timişoara susţinea că nu este interesată de proiect. Între timp însă, se pare, şi-a reconsiderat poziţia, dorind un parteneriat cu Dudeştii Noi. Aşadar, proiectul este iniţiat sub auspicii noi, cu şanse mult mai mari de implementare rapidă.
Ultimele comentarii