Primarul Timişoarei nu renunţă la ideea scoaterii Penitenciarului în afara oraşului

Una dintre dorinţele actualei conduceri a Primăriei Timişoara, aceea de a muta Penitenciarul Timişoara în afara oraşului, nu s-a putut concretiza în acest an, din cauza lipsei fondurilor pentru documentaţiile preliminare aferente şi a demersurilor autorităţilor centrale responsabile. Totuşi, după cum declară primarul Nicolae Robu, Municipalitatea nu renunţă la această idee.

Nicolae Robu: „Nu voi renunţa la această idee

penitenciar_timisoaraDespre mutarea Penitenciarului Timişoara în afara oraşului s-a discutat destul de mult anul trecut, în perioada campaniei electorale, actuala conducere a Primăriei continuând să susţină acest proiect ca unul prioritar pentru oraş. După adoptarea bugetului, când Timişoara nu a primit bani de la Guvern pentru niciuna dintre investiţiile promise electoratului, a devenit clar faptul că acest proiect nu se va materializa în acest an nici măcar prin alocare de fonduri pentru documentaţiile preliminare. Totuşi, Primăria nue dispusă să renunţe la idee.

Recent, pe portalul domnuleprimar.ro, a apărut o interpelare care îl vizează pe primarul Nicolae Robu: „Domnule primar, vă rog să scoateţi penitenciarul afară din oraş. Puşcăriaşii ocupă unul dintre cele mai bune terenuri din oraş. Vă rog să îi mutaţi în afara oraşului şi să folosiţi acel teren la ceva folositor timişorenilor care vă plătesc impozitele”.

Nicolae RobuEdilul a răspuns că a făcut demersuri, care nu s-au concretizat însă, promiţând că va continua să militeze pentru materializarea acestei idei. „Sunt de acord cu dumneavoastră, dar este o decizie care trebuie luată la nivel central, pe de o parte, de construire a unui nou penitenciar în afara oraşului, şi, pe de altă parte, de a transfera către Timişoara terenurile respective. La începutul anului, am avut o întâlnire cu parlamentarii, cărora le-am transmis o listă cu solicitările noastre pentru Timişoara şi unul dintre puncte era şi mutarea penitenciarului afară din oraş. Din păcate, nu s-a rezolvat nimic deocamdată, dar eu nu voi renunţa la această idee”.

Au mai existat discuţii legate de scoaterea Penitenciarului Timişoara în afara oraşului. Dar, în lipsa fondurilor necesare în acest sens, totul se rezumă doar la vorbe”, spune şi Ioan Băla, directorul Penitenciarului Timişoara.

Pe de altă parte, circulă informaţii neoficiale, în oraş, legate de interesul major pe care l-ar avea unii oameni de afaceri cu privire la acel teren, poziţionat pe strada Popa Şapcă, foarte aproape de zona centrală şi de unul dintre cele mai mari centre comerciale din oraş.

Proiecte „măreţe” la Ministerul Justiţiei

La nivel naţional, creşterea numărului de deţinuţi creează probleme din punct de vedere al spaţiilor insuficiente. Până acum, însă, în Timiş nu s-au găsit decât soluţiile de transformare a unor sedii de instanţă neutilizate în penitenciare urbane, mai precis secţii externalizate ale Penitenciarului Timişoara. “În contextul supraaglomerării unităţilor penitenciare, sunt vizate pentru transformare în locuri de detenţie clădiri şi spaţii aflate în administrarea Ministerului Justiţiei sau a Ministerului Public în care au funcţionat organe judiciare şi au fost dezafectate sau care au fost construite în acest scop şi nu au fost utilizate ca atare”, se arată într-un punct de vedere oficial, recent, al Ministerului Justiţiei. Oficiali ai Justiţiei mai spun că reprezentanţii A.N.P. au văzut şi analizat mai multe imobile şi ansambluri de clădiri din Timiş, Caraş-Severin, Constanţa, Maramureş, Dolj, Giurgiu, Vaslui şi Prahova, în care au funcţionat Judecătorii sau care au fost construite în acest scop , dar care nu au funcţionat ca atare.

Dintre acestea, interes a prezentat sediul fostei Judecătorii Jimbolia şi al Parchetului aferent care ar putea fi transformat în secţie exterioară a Penitenciarului Timişoara. Tot reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei mai spun că, întrucât sediile respective se află în administrarea Ministerului Public, A.N.P.  a adresat un memorandum procurorului general, pentru a sprijini demersul de preluare în administrare a imobilului din Jimbolia.

Conducerea Penitenciarului Timişoara susţine că ipoteza mutării penitenciarului la Jimbolia nu are niciun fundament, întrucât la Jimbolia ar putea fi cazaţi aproximativ 70 de deţinuţi, or, la Penitenciarul Timişoara sunt închişi în prezent peste o mie de deţinuţi.

În plus, conform unor surse din A.N.P., pentru ca respectivul imobil să devină unitate de detenţie ar fi nevoie de investiţii consistente, pentru securizarea şi adaptarea clădirii, investiţii estimate la cel puţin 300.000 de euro.

Print Friendly, PDF & Email