Primăria Timişoara nu renunţă la “prohibiţia” din Complexul Studenţesc

Complex Studentesc TimisoaraÎn ciuda proceselor pe care deja le are cu unii agenţi economici şi a contrelor cu Prefectura Timiş, Primăria Timişoara nu pare dispusă să renunţe la “prohibiţia” instituită în Complexul Studenţesc, unde s-a interzis desfacerea şi comercializarea băuturilor alcoolice. Zilele trecute a fost făcut publică o hotărâre de consiliu local, care nuanţează interdicţia, şi conform căreia la localurile din complex nu mai poate fi servită nici măcar berea cu o concentraţie de alcool infimă, de 1,5%.

 

Consumul de alcool interzis cu desăvârşire

Primăria Timişoara a publicat, la sfârşitul săptămânii trecute, un proiect de hotărâre care completează deja celebra HCLprin care se instituie “prohibiţia” în Complexul Studenţesc. Conform noii forme a actului normativ, ce urmează să fie aprobat în plen “se interzice cu desăvârşire consumul băuturilor alcoolice în unităţile comerciale din perimetrul Campusului Universitar Timişoara. Din aceasta categorie fac parte si berea sau orice alt produs care conţine un amestec de bere si de băuturi nealcoolice, care au o concentraţie alcoolica mai mare de 0,5% în volum.” Prin această nouă prevedere se interzice şi comercializarea amestecului de bere cu suc, de tip radler, care are o concentraţie de alcool infimă, de 1,5%.

Totodată, conform noilor prevederi, orarul de funcţionare al agenţilor economici care desfăşoară activităţi comerciale, de alimentaţie publică sau prestări servicii în perimetrul Campusului Universitar Timişoara se poate stabili în intervalul orar 6 – 24, iar cei care fac comerţ cu amănuntul pot funcţiona non-stop.

Noile prevederi vin în contextul în care “se pune în vedere necesitatea dezvoltării activităţilor de comerţ din perimetrul Campusului Universitar prin deschiderea unor noi unităţi economice menite să deservească necesităţile studenţilor cât şi a cetăţenilor din zonă, în apropiere nefuncţionând în prezent nici un supermarket.”

Efecte secundare nedorite

simion mosiuAnul trecut, imediat după adoptarea de către Primărie a Hotărârii de Consiliu Local privind delimitarea Campusului Studenţesc Timişoara şi condiţiile de desfăşurare a activităţilor comerciale, de alimentaţie publică sau prestări servicii în acest perimetru, prin care se interzicea comercializarea de alcool în localurile din zonă, au apărut primele plângeri ale comercianţilor care îşi văd ameninţate interesele economice.Prefectura Timiş a cerut, în urma sesizărilor primite, explicaţii legate de modul în care a fost adoptată hotărârea care a instituit “prohibiţia” în Complexul Studenţesc. După adoptare, au existat voci în Consiliul Local care au susţinut că acest act normativ este extrem de greu de aplicat şi, în plus, ar putea avea efecte negative. Conform unor consilieri locali, nu e suficient că a fost adoptată acea hotărâre de consiliu, pentru că amenzile modice, cuprinse între 500 şi 2.500 de lei, date comercianţilor care refuză să respecte hotărârea, nu sunt de natură să descurajeze vânzarea de băuturi alcoolice în acest spaţiu şi că există riscul ca studenţii care nu mai beau în aceste localuri să înceapă să bea prin cămine.

Consilierul local PDL Simion Moşiu apreciază că, în forma în care este formulată în prezent acea hotărâre, va constitui pe mai departe o sursă de procese pentru Primărie, cu efecte greu de estimat. “Cred că o formă mult mai potrivită a acestei Hotărâri ar fi fost cea care prevedea posibilitatea vânzării băuturilor cu o concentraţie de alcool de până la 5%, astfel încât să se poată servi în continuare bere. Nu ştiu ce am rezolvat, dacă unii studenţi, după instituirea interdicţiei, nu mai beau 50 de grame de vodcă la un local, beau o sticlă întreagă în cămin, şi a doua zi nu se pot duce la examene. Sau dacă nu mai beau o sticlă de bere la terasă, şi beau un pet de doi litri şi jumătate în camera de cămin”, mai spune Simion Moşiu.

În opinia sa, dacă se doreşte eludarea acestui act normativ, se vor găsi oricum soluţii, şi dă exemplu hotărârii de Consiliu Local care interzice amplasarea unităţilor de desfacere şi comercializare a băuturilor alcoolice în apropierea unităţilor de învăţământ. “Toată lumea cunoaşte exemple, precum cel de la Lenau, unde funcţionează fără probleme birturi chiar lângă şcoală”, mai precizează Simion Moşiu.

Print Friendly, PDF & Email