Fuziunea dintre PNL şi PDL va fi un proces complicat şi de lungă durată, pentru care nu pot fi oferite garanţii, dar care trebuie să pornească de la premiza încrederii manifestate de fiecare dintre parteneri în buna-credinţă a celuilalt, afirmă preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu referitoare la negocierile în curs care vizează constituirea unui partid de centru-dreapta, prin fuzionarea PNL cu PDL.
“Soluţia este fuziunea, nu alianţa electorală”
În Timiş s-au făcut deja primii paşi în direcţia realizării fuziunii dintre PNL şi PDL, rezultă din declaraţiile recente ale liderului PNL Timiş, Nicolae Robu, care a anunţat că a participat, zilele trecute, la o şedinţă a Biroului Politic Judeţean al PDL. Acesta a apreciat că procesul care va duce la fuzionarea celor două partide, în scopul creării unui partid unic, cu orientare de centru-dreapta, va fi de lungă durată şi a precizat că, personal, este un susţinător al ideii de fuziune, nu de încheiere a unei noi alianţe electorale, întrucât toate alianţele care au existat până în acest moment pe scena politică românească, de la Revoluţie şi până în prezent, s-au dovedit a fi disfuncţionale: “Soluţia este fuziunea, nu alianţa electorală, dar trebuie stabilite principiile acestei fuziuni, pentru a nu ajunge ca în partidul rezultat în urma acestei fuziuni să existe tensiuni şi conflicte”.
Nicolae Robu şi-a reiterat speranţa că toamna acestui an îi va aduce României un preşedinte de dreapta, argumentând prin aceea că alegerile europarlamentare au probat faptul că electoratul din România a dovedit că are o orientare preponderent de dreapta: “PSD a câştigat procentual şi în ce priveşte numărul de voturi, dar dacă se adună voturile obţinute, rezultă că, în mod detaşat, populaţia României are o orientare de dreapta”.
Referindu-se la motivele care i-au determinat pe liberali, proaspăt ieşiţi dintr-o alianţă electorală cu PSD, să consimtă la această nouă încercare de a se asocia, de această dată prin fuziune, cu un alt partid, preşedintele PNL Timiş a dat de înţeles că aceasta este acum singura soluţie viabilă pentru PNL, partid care de unul singur nu ar putea reuşi să dizloce de la putere PSD-ul.
“Este cel puţin ciudată promovarea liberalismului pur pe canalele lui Voiculescu”
În ceea ce priveşte potenţiala fracturare a PNL-ului, ca urmare a acţiunilor recente întreprinse de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu prin constituirea Grupului de Iniţiativă pentru Păstrarea Identităţii Liberale, Nicolae Robu a apreciat că este ciudat ca o persoană să încerce să iniţieze o astfel de mişcare de păstrare a identităţii unui partid liberal, susţinut fiind de un partid socialist şi de trustul de presă care aparţine fondatorului Partidului Conservator, Dan Voiculescu. “Personal, nu cred că această iniţiativă va avea succes. Sunt convins că ei i se vor alătura foarte puţini liberali”, a opinat Nicolae Robu, care a adăugat că este evident că această iniţiativă ‘este “o nouă diversiune a lui Călin Popescu Tăriceanu, în colaborare cu PSD”, şi că este, în fapt, “un gest de recunoştinţă şi de revanşă” pentru cadoul care a constat în oferirea preşedinţiei Senatului României fostului premier Călin Popescu Tăriceanu de către PSD. “Cum poate să vorbească cineva despre păstrarea identităţii şi valorilor liberale, sprijinindu-se pe canalele media ale PSD, PC şi, în special, ale lui Dan Voiculescu?”, se întreabă, rhetoric, Nicolae Robu, apreciind că aceasta este o contradicţie în termeni şi adăugând că nu face procese de intenţie jurnaliştilor şi proprietarilor acestor canale media, care au dreptul şi libertatea de a avea o orientare de stânga. Însă cu condiţia, a adăugat el, referindu-se la cazul concret al susţinerii iniţiativei lui Călin Popescu Tăriceanu de către postul de televiziune Antena 3, “să nu subestimeze, printr-o astfel de abordare, inteligenţa românilor”, întrucât “este cel puţin ciudată promovarea liberalismului pur pe canalele lui Voiculescu”.
În ceea ce priveşte situaţia din trecut, când PNL se afla în alianţă cu PSD şi beneficia inclusiv de susţinerea mediatică a Antenei 3, Nicolae Robu susţine că situaţia era diferită, încadrându-se în logica colaborării politice dintre cele două partide din timpul funcţionării USL, atunci când “un partid socialist se afla în parteneriat cu un partid liberal-democrat”.
Fragmentarismul pe culoarul politic de dreapta, un risc major
Cât despre demersurile întreprinse la nivel local în direcţia realizării fuziunii cu PDL, Nicolae Robu a anunţat că a participat, zilele trecute, la şedinţa Biroului Permanent Judeţean al PDL, pentru a schiţa un prim gest de colaborare şi pentru a oferi semnalul că există, la nivel local, o deschidere reală înspre a crea o puternică forţă politică de dreapta. În context, preşedintele PNL Timiş a lansat un apel adresat tuturor politicienilor de dreapta de la nivel local de a lăsa la o parte orgoliile.
Referindu-se la modul în care prezenţa sa a fost receptată de către cei prezenţi la şedinţa de BPJ a PDL, acesta a catalogat modul în care a fost primit drept “firesc, fără niciun gest festiv”, susăţinând că a colaborat bine până în acest moment cu consilierii democrat-liberali din Consiliul Local , având cu ei “relaţii bune, civilizate şi constructive”.
“Sechele rămân în urma unor dispute politice şi interumane”, a admis Nicolae Robu, care a insistat însă că trebuie avută în vedere miza mare şi riscul pe care îl implică faptul de a avea un fragmentarism pe culoarul de dreapta. În raport cu toate celelalte potenţiale câştiguri pe care le-ar putea aduce deţinerea vremelnică a unor poziţii de conducere, liderul liberal a apreciat că susţinerea unui candidat unic la alegerile prezidenţiale, câştigarea scrutinului din toamnă şi, eventual, ajungerea la guvernare, la câteva luni după câştigarea alegerilor prezidenţiale, sunt autenticele mize mari, care ar trebui să pună în umbră mizele mărunte.
“Nu e nicio problemă dacă pierdem funcţii”, susţine preşedintele PNL Timiş, adăugând că în prim-planul demersurilor liberale stau “principiile şi valorile, şi nu cramponarea într-un post sau altul”. În plus, a precizat că acei membri PNL care nu se vor supune deciziilor luate în interiorul partidului se supun riscului de a fi excluşi.
Nicolae Robu afirmă că în acest moment nu există niciun termen pentru fuziunea cu PDL în plan local şi că reprezentanţii celor două partide se află la etapa analizării situaţiei concrete de pe teren. “Anumite temeri există, ele sunt fireşti. Nu poţi avea unanimitate pentru orice. Şi nici nu trebuie căutată unanimitatea. Important este să ştim ce facem, de ce facem, cum facem şi unde vrem să ajungem”, a declarat preşedintele PNL Timiş, care a mai adăugat şi că rezultatul discuţiilor interne care vor avea loc în interior vor fi aduse periodic la cunoştinţa publicului.
Acesta mai spune că nu s-a luat încă o decizie legată de modul în care va fi condus partidul care va rezulta în urma fuziunii, dar este probabil ca, la început, conducerea să fie realizată de către co-preşedinţi.
În ce priveşte şansele de reuşită pe care le are această nou plănuită construcţie, care să reunească două formaţiuni politice de centru-dreapta sub auspiciile unui singur partid, preşedintele PNL Timiş s-a exprimat cu prudenţă, precizând că, atunci când vine vorba despre construcţiile realizate în plan politic, şansele de reuşită depind de capacitatea de a persevera a fiecăruia: “Nu există reţete ale reuşitei şi nimeni nu dă garanţii”.
Ceea ce este cert, mai spune Nicolae Robu, este că, de unul singur, PNL nu poate câştiga, dar “experienţa ne arată însă că alianţele de pe scena politică românească nu au funcţionat. PNL are, însă, experienţa coagulării unor partide de dreapta şi aceasta s-a dovedit a fi pozitivă. Suntem datori să credem în buna-credinţă a celuilalt”.
“Ca senator, am criticat guvernul PDL în termeni aspri şi consider că am avut dreptate”, spune Nicolae Robu, referindu-se la experienţa colaborării anterioare cu PDL, din perioada de dinainte de 2012, atunci când, înainte de a câştiga mandatul de primar din partea USL, a deţinut poziţia de senator PNL.
În ce priveşte conţinutul disputelor, purtate adesea în termeni extrem de duri, cu deputatul PDL Alin Popoviciu, Nicolae Robu declară că nu a tolerat şi nu tolerează nicio ilegalitate din partea nimănui, indiferent că acesta este prieten sau adversar. “Nu i-am purtat de grijă domnului Alin Popoviciu, niciodată, şi nici altcuiva. În momentul în care m-a atacat, am ripostat. Poate am greşit când am răspuns la multe dintre provocări”, a admis Nicolae Robu, lăsând să se înţeleagă că această abordare a situaţiilor conflictuale frecvente generate de către unii dintre adversarii săi politici a venit pe fondul unei experienţe personale mai puţin bogate în domeniul politic.
Acesta a făcut cunoscut, în context, şi rezultatul unei decizii personale, precizând că intenţionează, de acum încolo, să îi ignore cât mai mult posibil pe cei care îl atacă, întrucât a sesizat că “unii şi-au făcut notorietate din a mă ataca” şi că au căutat să îl atragă în “dispute politicianiste, la care ei se pricep cel mai bine, în detrimentul unor dezbateri, pe fond, despre chestiuni profesionale şi administrative”.
PNL interzice aleşilor locali alianţele cu PSD
Până una-alta, Nicolae Robu a anunţat că Biroul Permanent Teritorial al PNL Timiş a adoptat o hotărâre prin care interzice Organizaţiei PNL Timiş şi consilierilor locali şi judeţeni ai PNL să încheie alianţe cu PSD, precizând că se discută despre posibilitatea constituirii unor alianţe la nivel judeţean între PNL, PDL şi reprezentanţii altor partide care îşi manifestă disponibilitatea de a susţine proiecte comune.
Ultimele comentarii