Două trupe de teatru reunite, 36 actori, 44 de scaune, 12 mese, 20 de saci de cafea, zeci de litri de cafea, două luni intense de repetiții. Un spectacol în premieră, o colaborare în premieră, un joc în lumea visurilor, în mireasmă de cafea. Toate sub un nume: Moliendo café, în regia unui regizor-etalon, Silviu Purcărete.
Cea dintâi reprezentație a spectacolului va vedea luminile rampei sâmbătă, 8 noiembrie, de la ora 20.30, în Sala Mare a Teatrelor German şi Maghiar din Timişoara, de pe str. Alba Iulia, nr. 2.
Organizatorii spun că scenografia spectacolului este semnată de Dragoș Buhagiar, iar muzica, de compozitorul Vasile Șirli. Distribuția îi reunește pe aproape toți actorii celor două teatre. Întregul spectacol gravitează în jurul temei cafelei. „Cafeaua, ca și teatrul, sunt două gratuități absolute și indispensabile – adică nu folosesc la nimic, dar toată lumea le folosește. Cafeaua este extrema gratuitate”, consideră regizorul Silviu Purcărete.
Și totuși, cum reunești două trupe de teatru, una maghiară și una germană, sub o singură baghetă regizorală? Cheia găsită de către Silviu Purcărete, invitat să lucreze la această coproducție în premieră, a fost – mai spun organizatorii – aceea a jocului actoricesc readus la esență: improvizația de mare clasă. Punctul de plecare a fost un workshop extins, cu exerciții de improvizație care au implicat echipele ambelor teatre. Inspirați de vasta putere evocatoare a cafelei, actorii înșiși au creat o lume care există exclusiv prin și pentru savoarea acestei licori. Din aceasta cauză, întreaga distribuție a acestui spectacol este considerată creatoare colectivă a acestei producții inedite. Mai mult decât atât, spectacolul Moliendo café are și propria lui limbă, un idiom inventat, dar inteligibil pentru oricine, comunică reprezentanţii celor două teatre timişorene.
Lucian Vărșăndan, directorul Teatrului German de Stat din Timișoara, declară că Moliendo café este o premieră din multe puncte de vedere, fiind prima colaborare cu Silviu Purcărete și prima coproducție cu Teatrul Maghiar. „E un spectacol ce transcende barierele lingvistice și culturale, având la bază cele peste 100 de improvizații propuse de cei peste 35 de actori în lunile de repetiție, improvizații orchestrate și armonizate de Silviu Purcărete”, completează Lucian Vărşăndan .
La rândul său, Balázs Attila, directorul Teatrului Maghiar „Csiky Gergely” Timişoara, afirmă că reprezentanţii celor două teatre au construit împreună un spectacol al contrastelor. „Moliendo café cuprinde totul și nimicul, e o producție care conține tot ce e necesar, dar din care putem să ne lipsim de orice. Până și decorul – extrem de elementar – acoperă totul, dar, de fapt, este nevăzut, ca și inexistent. Cât despre textul de care are nevoie orice spectacol, noi avem doar un pre-text: pretextul de a ne exprima pasiunea pentru arta improvizației. Și pentru cafea, desigur”, mai spune Balázs Attila.
Biletele pot fi achiziționate de la casieria Teatrului German de Stat, de marţi până vineri, între orele 10 – 15 şi 17 – 19, iar sâmbătă, de la ora 10 la ora 15, de la casieria Teatrului Maghiar „Csiky Gergely”, de luni până vineri, între orele 16 – 19, de pe str. Alba Iulia, nr. 2, precum şi cu o oră înainte de începerea spectacolului, sau online, de pe paginile teatrulgerman.ro, tm-t.ro şi biletmaster.ro.
Ultimele comentarii