Trambuline, carturi şi automate de cafea în parcurile Timişoarei

Amenajările vin în contradicţie cu ideea de „oaze de linişte şi relaxare”

Consiliul Local Timişoara a aprobat desfăşurarea de activităţi economice în parcurile oraşului. De acum încolo vom vedea pe aleile parcurilor automate de cafea, aparate care fac vată de zahăr sau butelii cu gaz pentru comercializarea de baloane şi jocuri cu clovni. Mai mult, spaţiile verzi din parcuri vor fi invadate de carturi şi maşinuţe elctrice. Însă, consilierul local Adrian Orza atrage atenţia că în acest ritm parcurile nu vor mai reprezenta oaze de linişte şi relaxare, ci vor deveni adevărate parcuri de distracţie.

Trambuline şi bungee-jumping în parcurile urbei

parcul steauaMarţi, în şedinţa de plen a Consiliului Local s-a hotărât că parcurile urbei sunt numai bune pentru desfăşurarea de diverse activităţi economice, cum ar fi introducerea automate pentru cafea, răcoritoare sau îngheţată, aparate pentru fabricarea de popcorn şi vată de zahăr, activităţi de face-painting, pictură, artă grafică, desen cu nisip colorat, olărit, modelaj, pictură, sculptură.

Mai mult, vor fi aduse şi butelii cu gaz pentru comercializarea de baloane şi jocuri cu clovni. De asemenea, te vei putea plimba pe aleile parcurilor cu bicicleta, carturi cu pedale sau maşinuţe electrice. Vor mai fi montate şi trambuline, bungee-jumping, corzi elastice, dar şi ponton pentru activităţi nautice. Aceste activităţi vor invada toate parcurile oraşului, inclusiv Grădina Zoologică, fiind făcută precizarea că activităţile solicitate vor fi aprobate în funcţie de posibilitatea racordării parcului la utilităţile necesare.

Reprezentanţii Municipalităţii vor taxa aceste activităţi cu sume de la trei lei pe oră, de exemplu pentru corzile elastice, ajungând să încaseze până 1.000 de lei pe lună pentru automatele de cafea sau pentru activităţile creative de cultură, pictură sau sculptură.

Oazele de linişte ale Timişoarei riscă să devină parcuri de distracţie

Însă nu toţi consilierii locali au fost încântaţi de această decizie. Adrian Orza, din partea P.N.Ţ.C.D. spune că această hotărârea a fost luată pe baza solicitărilor unor oameni de afaceri, acesta considerând că Primăria nu are obligativitatea de a satisface dorinţele unora. Pe de altă parte, parcurile Timişoara, în ritmul acesta, subliniază consilierul local, riscă să devină adevărate parcuri de distracţie, şi mai puţin oaze de linişte sau recreere, principii pe bază cărora au fost create parcurile. Mai mult, acesta atrage atenţia că unele activităţi pot pune în pericol viaţa celor care se plimbă plrin parcul respectiv. De exemplu, amplasarea de carturi cu pedale în Parcul Copiilor, care au fost permise înainte ca Primăria să aprobe o hotărâre pentru acest tip de activităţi: „De ce sunt permise carturile existente la ora actuală în Parcul Copiilor, mai ales că nu sunt amenajate piste speciale? Chiar şi pentru un adult care ar putea conduce un astfel de cart este dificil să evite copiii care se joacă pe lângă, iar un copil minor s-ar descurca mai greu”, a declarat acesta.

În altă ordine de idei, Adrian Orza consideră să dacă tot se doreşte introducerea de diverse jocuri în parcurile urbei, acestea ar trebui achiziţionare de Municipalitate şi date în folosinţă în mod gratuit către copii. De altfel, consilierul local a îndemnat conducerea Primăriei să fie „extrem de zgârcită în a da aprobări pentru activităţi comerciale în parcuri”, primind asigurări din partea edilului Nicolae Robu că „va ţine în frâu acest fenomen”.

Consilierii locali din partea Partidului Democrat-Liberal au atras atenţia că proiectul trebuie completat de un regulament, acelaşi lucru pe care l-a solicitat şi Adrian Orza: „Regulamentul respectiv trebuie dezbătut public, iar desfăşurarea de activităţi comerciale nu trebuie să fie aprobată până nu se va întâmpla acest lucru”, a precizat consilierul local din partea P.N.Ţ.C.D.

Print Friendly, PDF & Email