„Avioane de hârtie”, ultima premieră a Teatrului Național din Timișoara, din acest an

Avioane de hartie Foto Adi PiclisanAzi, de la ora 19, la Studio „Uțu Strugari” are loc ultima premieră a Teatrului Național din Timișoara, din acest an: Avioane de hârtie, montarea în premieră absolută a piesei câștigătoare a Concursului Național de Dramaturgie.

 

Avioane de hârtie repune în discuție problemele cu care se confruntă tinerii de astăzi, probleme despre care se vorbește mai mult sau mai puțin, dar care își păstrează acuitatea și care constituie, în continuare, o necesitate. Spectacolul urmărește cu luciditate, dar și cu umor amar, destinele unor copii și adolescenți ai căror părinți i-au lăsat pe la rude și au plecat să muncească în străinătate. De-a lungul unui an școlar – din septembrie până în iunie – publicul va fi alături de șase colegi de clasă, cercetându-le reacțiile, relațiile, spaimele, speranțele și, nu în ultimul rând, felul în care o societate bolnavă care îi ia pe părinți de lângă copiii lor ucide nevinovăția și capacitatea de a visa frumos.

Actorii Raul Bastean, Ana Munteanu, Amalia Huțan, Mădălina Toderaș cărora li se alătură Dragoș Lupău și Alexandru Olariu, studenți ai Facultății de Muzică și Teatru, sunt la prima întâlnire cu scena Teatrului Național. Echipa de creație este completată de Zsolt Fehervári (scenografia) și muzicianul Horea Crișovan (sound design). Spectacolul este semnat de regizorul Ion-Ardeal Ieremia.

Autoarea textului acestui spectacol este Elise Wilk, un nume din ce în ce mai cunoscut în dramaturgia contemporană românească după ce în 2008 s-a numărat printre câştigătorii concursului dramAcum5, cu primul ei text de teatru, dar și al Premiului Ambasadei Irlandei pentru cel mai bun text montat în stagiunea 2012 – 2013 (pentru Pisica verde, spectacol prezentat și în FEST-FDR 2014), anunţă reprezentanţii Teatrului Naţional Timişoara. Elise Wilk a fost declarată de Revista Forbes România printre tinerii trendsetter ai anului 2014, iar anul acesta a fost unul dintre cei zece dramaturgi români selectaţi în programul internațional „Fabulamundi. Playwriting Europe”, spectacole pe texte ale sale jucându-se nu doar în teatre din România, ci și din străinătate (SUA, Norvegia etc.).

Premiera spectacolului Avioane de hârtie se joacă cu casa închisă. Bilete pentru a doua reprezentație, programată sâmbătă, 19 decembrie, se mai găsesc la Agențiile Teatrului Național („Mărășești”, de pe str. Mărășești nr. 2, și „Sala 2”, din Parcul Civic), al căror program este de la ora 11 la ora 19, de marți până duminică, sau online, pe www.tntimisoara.com.

Print Friendly, PDF & Email