Performance sonor cu Mitoș Micleușanu în cadrul sesiunii Schizophonia #6

Invitatul sesiunii a șasea a Schizophoniei derulată este Mitoș Micleușanu cu proiectul Angstwurm, care are la bază un setup hibrid: sinteză modulară şi procesarea granulară a „emisiilor” unui obiect sonor, precum și a unor elemente vocale.

 

Performance-ul sonor susţinut de Mitoş Micleuşanu va avea loc la Casa Artelor din Timișoara azi, de la ora 20.

Mitoş Micleuşanu ar putea fi cel mai cameleonic artist interdisciplinar pe care l-ai văzut până acum, anunţă organizatorii evenimentului. „Înarmat cu o voință de fier, Mitoș respinge hotărât orice încercare de brand-uire definitivă atât în privința sa, ca artist, cât și asupra demersurilor sale artistice. În timp, a reușit să încalce toate dictonurile demotivaționale care ne spun că în viață nu le putem face pe toate și care ne poftesc forțat să ocupăm un loc într-o cutie proverbială, de dragul categorizării, al etichetării și a altor aberații social constructiviste”, spune Sarah…

Primele încercări în zona muzicii electronice Mitoş Micleuşanu le-a făcut în perioada 1998-2000 cu proiectul Diafragma, iar din 2002-2008, concentrându-se mai mult pe experiment, cu proiectul Pneumaton. În prezent, proiectele sale electronice sunt semnate ca Micleusanu M. sau CPU99, iar zonele explorate se afla la confluența dintre sinteza modulară și granulară a sunetului, la interferența dintre ambient, post-industrial și electroacoustic.

Una din preocupările mele de bază este sondarea unui «substratum» sonor, generator de stări și percepții, pornind de la tratarea sunetului ca «pastă» cu potențial de modelare. Sunetul facilitează, pe de-o parte, inducția senzorială și conectarea la un substratum fluctuant, arhaic, cu care avem un contact de adâncime din ce în ce mai slab. Dinamica deja inerțială care ne transformă într-un soi de bio-mecanisme schizoid-paranoide, ridică tot mai multe întrebări legate de libertate și etică, fiindcă substratumul haotic din care venim, paradoxal, ne pare tot mai tulburător sau amenințător. Reacțiile paranoide la acest substratum dezvăluie o ruptură, iar asta duce la o cibernetizare progresivă a percepțiilor. În altă ordine de idei, asta poate explica și relațiile tot mai deficitare sau disfuncționale cu mediul natural, pragmatismul consumerist care marginalizează tot mai mult sfera magică, mistică sau arhetipală”, explică artistul.

Schizophonia este o serie de evenimente neregulate dedicate explorării nesfârșite a sunetului, alimentate de Asociația Simultan. Evenimentul face parte din proiectul Emergency Entrance, un proiect serial de evenimente dedicate experimentului artistic, prin practici relaționale, tehnologice, bazate pe cercetare, cadru conceput de Asociaţia Simultan și Lapsus.

Print Friendly, PDF & Email