O porție de libertate, în cadrul festivalului „Ceau, Cinema!”

În cadrul festivalului de film Ceau, Cinema!, va fi proiectat şi un scurtmetraj documentar Porţia de libertate, în regia Danielei Rațiu, care  îi are ca protagoniști pe scriitorii Daniel Vighi, Viorel Marineasa și Radu Vancu.

 

Proiecţia documentarului Porţia de libertate va avea loc vineri, 20 iulie, de la ora 16, la librăria La Două Bufnițe, şi va fi e urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu Daniela Rațiu, Daniel Vighi și Viorel Marineasa. Scurtmetrajul este inclus în secțiunea „Filme bănățene” a festivalului Ceau, Cinema.

Porția de libertate este un eseu vizual în două părți – prima parte este numită Tanchistul sovietic, iar a doua, Strada lui Vancu –, un film despre trecut, prezent și viitor. Este, totodată, o incursiune în timp, care aduce în prim-plan Radio Europa Liberă, ca singură legătură cu lumea occidentală în acele vremuri, Decembrie 1989, cu gloanțe și tancuri la Timișoara, ultimul miting al lui Ceaușescu, victoria de atunci și prezentul.

Şi azi e aceeași luptă pentru libertate. Astăzi nu sunt gloanțe. Astăzi, granița dintre libertate și pierderea ei este foarte fragilă”, spune Daniela Raţiu.

Imaginea şi montajul acestui film îi aparţin lui Alexandru Manderseit, iar DOP, lui Valentin Mihai Vrăjitoru.

Festivalul Ceau, Cinema!, ajuns la cea de-a cincea ediţie, are loc între 19 şi 22 iulie, la Timişoara şi Gottlob. O competiție de șase filme europene realizate de tineri regizori, o retrospectivă dedicată cineastului Andrei Ujică, o selecție cu câteva dintre cele mai apreciate filme românești și străine foarte noi, un focus Florin Iepan, o mini-secțiune de filme subversive clasice, precum și ateliere și discuții cu invitați din lumea filmului sunt atracțiile acestei ediţii a festivalului.

Ceau, Cinema! este un eveniment dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală, fiind un proiect organizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Consiliului Județean Timiș.

 

Citeşte şi: Începe Festivalul „Ceau, Cinema!”, la Timișoara

 

Print Friendly, PDF & Email