De Ziua Timişoarei, Consiliul Local i-a decernat, post-mortem, titlul de cetăţean de onoare al Timişoarei fostului regizor şi director al ziarului Timișoara și unul dintre jurnaliștii implicați în transformarea post-revoluționară a României, Oscar Berger (1947-2013).
În Laudatio în onoarea lui Oscar Berger, fotoreporterul Constantin Duma, de la Agerpres, a spus că astăzi, la Timişoara, prin conferirea titlului de cetăţean de onoare s-a pus în operă o secvenţă din filmul care prezintă activitatea lui Oscar Berger, “regizor şi cineast prin vocaţie, jurnalist combatant şi creator de şcoală pentru presa timişoreană”.
S-a născut în 15 februarie 1947, în cartierul timişorean Iosefin, “într-o casă pe care îi plăcea să o identifice ca un spaţiu care a găzduit biblioteca fabricii Elba”. A urmat Facultatea de Electrotehnică, între anii 1964 – 1969, perioadă pe care a partajat-o în activitate cu munca de creaţie la cineclubul CFR şi Gaudeamus, unde a şi obţinut primele premii cinematografice.
Perioada de creaţie cinematografică este marcată de participarea în echipe de producţie importante: a fost co-regizor la Cireşarii, în 1973, scenarist / regizor la Clipa de neatenţie, film care a participat la Festivalul de Film de la Sofia, în 1974, scenarist / regizor la filmul Nedespărţiţii, premiat la Festivalul de Film de la Havana, în 1976.
În perioada 1975 -1994 Oscar Berger a fost plecat din ţară, activitatea lui fiind tot în sfera producţiilor cinematografice cu realizări notabile la filme documentare, de publicitate în Statele Unite şi în Germania.
Revoluţia din Decembrie 1989 l-a găsit în New York, dar s-a întors în Germania, unde a organizat un prim transport umanitar, de medicamente, către România.
În 1990 a devenit membru al Societăţii Timişoara, căreia i-a rămas fidel şi susţinător, iar în 1996 a fost cooptat în Consiliul de conducere.
În 1994 s-a întors definitiv în Timişoara, iar în 1995 a devenit acţionar majoritar la SC Timişoara SA, care edita ziarul Timişoara. Consecvent în formarea şi susţinerea tinerilor jurnalişti, Oscar Berger, prin ziarul Timişoara a fost suportul profesional pentru foarte multe din condeiele care au făcut carieră în publicistică în Timişoara.
“Proclamaţia de la Timişoara, idealurile romantice declarate ale partidelor istorice şi ideile monarhiei constituţionale găsesc în Oscar Berger un susţinător necondiţionat. Însufleţirea cu care a susţinut idealurile monarhiei constituţionale în România l-a identificat de la început un apropiat al Familiei regale a României, fiindu-I conferită în 2011 Medalia Regelui Mihai I pentru loialitate”, aminteşte Constantin Duma.
Constantin Duma apreciază că, prin acordarea acestui titlu, chiar şi post-mortem, “s-a corectat o nedreptate făcută însuşi spiritului Timişoarei.”
Ultimele comentarii