“Oglinda” lui Andrei Tarkovski, pe scena Teatrului German din Timişoara

O producție teatrală neobișnuită va avea premiera mondială în luna martie, la Teatrul German de Stat din Timişoara: adaptarea scenică a filmului iconic Oglinda, de Andrei Tarkovski. Publicul este invitat să descopere opera lui Tarkovski într-un mod complet nou.

 

Regizorul acestei producții este Bülent Özdil, actor al Teatrului German de Stat din Timișoara. Acest proiect ambițios încearcă să transpună profunzimea narativă și forța vizuală a lui Tarkovski pe scenă. Spectacolul va fi găzduit pe scena TGST. Prima reprezentație va avea loc în 21 martie, iar a doua, în 22 martie.

În colaborare cu artiștii Teatrului German de Stat din Timișoara, spectacolul va combina teatru, performance, dans și artă vizuală pentru a crea o experiență puternică pentru public. Proiectul, produs de Bülent Özdil, își propune să aducă moștenirea culturală a lui Tarkovski într-o formă nouă, spun reprezentanţii Teatrului German. Prin utilizarea unor elemente vizuale și acustice, se dorește crearea unei experiențe teatrale emoționante și imersive.

„Oricine își dorește poate privi filmele mele ca pe o oglindă în care să se vadă pe sine însuși. Dacă conceptul unei povești capătă forme apropiate de viață și accentul este pus pe funcția afectivă, publicul poate relaționa cu această concepție în lumina propriilor experiențe”, spunea Andrei Tarkovski.

Oglinda spune povestea unui bărbat pe moarte, Alexei, care își amintește de copilăria și tinerețea sa, reflectând asupra relațiilor sale cu părinții și asupra primei sale iubiri. Narațiunea nu urmează o acțiune dramatică propriu-zisă, ci se desfășoară ca un flux asociativ de gânduri. Tarkovski îmbină elemente de memorie individuală cu istorie colectivă. Această operă cu caracter autobiografic se eliberează de convențiile cinematografiei narative, înlocuind povestea liniară cu o alternare liberă a diferitelor planuri temporale. Primul dintre cele două fire narative explorează viața lui Alexei, relația sa cu soția, Natalia, problemele din căsnicia lor și legătura complicată cu mama lui, Maria. Cel de-al doilea fir narativ se concentrează pe copilăria lui Alexei și, mai ales, pe viața mamei sale, Maria. Amintirile din anii ’30 surprind viața mamei cu toate dificultățile și experiențele sale. Povestea nu este relatată într-o ordine cronologică, ci alternează între diferite momente din timp.

Bülent Özdil. Foto: TGST

Oglinda îmbină momente decisive din istoria lumii cu amintiri autobiografice și vise. În același timp, Oglinda devine o platformă de proiecție pentru evenimentele actuale: identitatea rusă în raport cu Europa, cenzura, libertatea de exprimare și presă, dar și aluzii la conflictele dintre ruși și ucraineni fac parte din această poveste.

Spectacolul explorează teme precum identitatea, memoria și complexitatea umană, oferind totodată o perspectivă asupra unor întrebări sociale actuale, precum libertatea, cenzura și războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. În plus, proiectul integrează inteligența artificială ca mijloc artistic, deschizând noi dimensiuni vizuale și acustice.

Proiectul este realizat de o echipă de artiști experimentați, incluzându-i pe producătorul, actorul și regizorul Bülent Özdil, artista și autoarea Sarah Maria Kretschmer, precum și cunoscuta actrița Ida Jarcsek-Gaza. Din distribuție mai fac parte Harald Weisz, Oana Vidoni, Yannick Becker, Daniela Tőrők, Isa Berger, Rareș Hontzu, Daniel Ghidel, Robert Bogdanov-Schein și Marc Illich.

Andrei Tarkovski. Foto: IMDb

Andrei Tarkovski s-a născut în Rusia și a devenit faimos peste noapte cu filmul său Copilăria lui Ivan. Filmele sale, printre care Andrei Rubliov, Solaris și Călăuza, se remarcă printr-o imagistică liniștită și prin crearea unor atmosfere distincte. Deși foarte apreciat în străinătate, nu a primit recunoaștere oficială în patria sa natală. Problemele de sănătate și divergențele artistice l-au condus în exil, unde a realizat filme precum Nostalgia și Jertfa. Operele sale, caracterizate de căutarea unei conexiuni poetice și de un joc cu ruinele vechi și natura, au influențat cineaști din întreaga lume. Tarkovski a murit în 1986, la Paris, dar a lăsat în urmă o moștenire impresionantă în lumea filmului, care continuă să fie celebrată prin retrospective și cu onoruri.

Bülent Özdil s-a născut în 1981, la Rothenburg ob der Tauber, și a crescut în Bad Windsheim, Germania. S-a format ca actor la Școala de actorie din Wiesbaden, obținând diploma de licență în 2006. În timpul pregătirii sale a jucat în primul său spectacol, Urfaust, în rolul lui Valentin. Între 2006 și 2010 a lucrat ca actor, printre altele, la Berna și a participat la mai multe producții de televiziune. Au urmat angajamente la Westfälisches Landestheater din Castrop-Rauxel și la Schauspielhaus Salzburg. În această perioadă a interpretat rolul lui Faust în drama cu același nume a lui Goethe. Este actor la Teatrul German din anul 2022.

Bilete pentru spectacolul Oglinda au fost puse deja în vânzare şi pot fi cumpărate online.

Print Friendly, PDF & Email