Jurnal de România, pe scena Teatrului German de Stat Timișoara

Teatrul German de Stat Timișoara va realiza în stagiunea 2018-2019 un proiect de teatru documentar în regia lui Carmen Lidia Vidu, Jurnal de România.

 

Jurnal de România este un proiect de teatru documentar. Toate materialele sunt documentate jurnalistic din perspectivă antropologico-vizuală a comunităților privite din unghiul actorilor care locuiesc și activează acolo. Proiectul ia pulsul a șase actori, plasând tema discuției în mediul din care provin – oraș, teatru, cartier, bloc, parc, cafenea – și investighează subtil, antropologic, relația dintre artist și comunitate.

La Teatrul German de Stat din Timişoara, premiera spectacolului va avea loc în 4 octombrie, fiind a treia parte a unei serii care în trecut a poposit la Sfântu Gheorghe și Constanța.

“Jurnal de România este un proiect de lungă durată. Îmi doresc să cuprind prin fotografie, teatru și film cât mai multe din orașele tării. Este un proiect multidisciplinar care reunește filmul experimental, artele vizuale și teatrul. Proiectul propune un punct de vedere asupra României, o țară în care sunt multe tensiuni, în care teatrul cunoaște mai mult ca oricând lupte interne și în care viața de zi cu zi e măcinată de probleme sociale, politice și culturale”, spune, despre acest proiect, Carmen Lidia Vidu.

Carmen Lidia Vidu este regizor de teatru, de film și de evenimente. Este considerată a fi cel mai important regizor de teatru multimedia din România, fiind în același timp și cel mai tânăr regizor care a montat pe scena Teatrului Național din București, spun reprezentanţii Teatrului German de Stat din Timişoara.

Spectacolele de teatru montate de aceasta folosesc un limbaj artistic diferit de cel obișnuit, intenția ei fiind de a transforma tehnica în emoție autentică. Regizoarea reunește de fiecare dată artiști din diferite domenii: muzică live, video, dans, etc. și împreună cu ei creează un proiect omogen. Mai mult, a regizat atât film documentar și scurt-metraj, cât și videoclipuri. A câștigat Premiul Gopo, cu filmul O scurtă istorie Astra Film, dar și alte două premiii internațioanle cu Arad. Jurnalul meu virtual. În 2009 a câștigat marele premiu în Ljubljana cu spectacolul [o stație…], iar în 2015, Premiul de Excelență pentru Artă Dramatică oferit de Primăria Arad. În noiembrie 2017, cele două spectacole au fost prezentate la Viena, pe scena Schauspielhaus, iar reacțiile publicului și a criticilor vienezi au fost cu mult peste așteptări.

Print Friendly, PDF & Email

Articol scris de

Jurnalist Timpolis