Opaițe păgâne și creștine, statui de zei antici, obiecte de cult creștine și diverse piese ceramice și de metal cu simbolistică religioasă se numără printre exponatele care vor fi văzute la Timişoara, în cadrul Expoziția Interferenţe spirituale. De la zeii păgâni la creștinism.
Exponatele grupate pe câteva săli punctează cronologic ov inteză a creștinismului, a divinităților și fenomenelor religioase care au contribuit la dezvoltarea valorilor creștine de mai târziu și mai ales a simbolurilor prin care creștinii se recunoșteau între ei, anunţă organizatorii. Adăugând că expoziția reliefează importanței unor obiecte aparent banale utilizate în cadrul cultului religios, o bună parte din ele fiind însă unicate în lume.
Prin intermediul acestor obiecte, organizatorii doresc să reflecte sacralitatea obiectelor antice și universul spiritual politeist al strămoșilor.
„Odată cu organizarea acestei expoziții, dorim să oferim și o experiență nouă vizitatorilor noștri, aceea de a putea admira și de acasă obiectele cele mai importante expuse, prin crearea unor modele 3D după piesele de patrimoniu ale Muzeului Național al Banatului, prin înregistrarea imaginilor online vizibile gratuit cu ajutorul unui cititor de cod QR”, anuţă reprezentanţii Muzeului Banatului din Timişoara, care este organizatorul evenimentului.
Interferenţe spirituale. De la zeii păgâni la creștinism este un proiect expozițional la realizarea căruia au participat cu exponate Muzeul Banatului Montan Reșița, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Muzeul Regiunii Porțile de Fier Drobeta Turnu-Severin, Muzeul de Istorie și Artă Zalău și Muzeul Județean Buzău și Centrul de Studii de Istorie și Arheologie „Constantin Daicoviciu” de pe lângă Universitatea de Vest din Timișoara.
Vernisajul va avea loc azi, de la ora 19, la Bastionul Maria Theresia. Expoziţia, care face parte din seria de evenimente culturale consacrate celebrării Centenarului Marii Uniri, va fi deschisă până la începutul lunii septembrie.
Ultimele comentarii