Obiecte recuperate din tranșeele Primului Război Mondial, expuse la Timişoara

Câteva sute de obiecte recuperate din vechile tranșee de pe frontul italian, din anii Primului Război Mondial, sunt expuse la Bastionul Maria Theresia. Este vorba despre recipiente militare pentru apă, de tip ploscă din metal, dar și recipiente din sticlă, utilizate în anii Marelui Război.

 

Impresionanta colecție de obiecte pentru apă, utilizate de militari este expusă pe tipologii, în funcție de puterile militare combatante, spații mai importante fiind rezervate ploștilor armatelor italiene, austro-ungare și germane. Alături de acestea vor fi prezentate publicului și recipientele pentru apă potabilă utilizate de aliații celor două mari tabere beligerante, respectiv Antanta și Puterile Centrale. Expoziţia este intitulată Prin cenuşa Imperiului. Mărturii ale vieţii cotidiene de pe frontul italian în anii Marelui Război.

O altă parte a expoziției este dedicată recipientelor pentru lichide utilizate pe frontul italian, diversitatea formelor și a coloritului fiind totul deosebită, spun orfanizatorii. Sticlăria expusă avea o largă utilizare, de la recipiente pentru bere, lichioruri și ape minerale la sticluțe medicinale, călimări și păhărele diverse. Printre mărcile prezente în expoziție sunt Unicum, Diana, Maraschino, dar și celebra bere de Timișoara.

Exponatele, în marea lor majoritate au fost descoperite pe frontul italian de la San Martino del Carso, regiunea Friuli-Venezia Giulia, și fac parte dintr-o colecție privată și din colecția Museo della Grande Guerra.

Expoziția este organizată de Muzeul Național al Banatului în colaborare cu Asociația Gruppo Speleologico Carsico, din San Martino del Carso, Italia.

Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10-18 în mansarda B2 a Bastionului Theresia, str. Martin Luther nr. 4.

 

Print Friendly, PDF & Email