Pistoalele ultimului paşă de Timişoara, expuse la Bastion

Expozitie arme focDiverse arme de foc – de la archebuze medievale la pistoale de tipul celor folosite de Mărgelatu, pistoale atribuite ultimului paşă de Timişoara, pistolul cu cremene al lui Victor Vlad Delamarina – poat fi văzute la Timişoara, începând din 15 iulie.

 

Archebuze medievale, shishane otomane, puşti de vânătoare, pistoale de tipul celor folosite de Mărgelatu, pistoalele atribuite ultimului paşă de Timişoara, pistolul cu cremene al lui Victor Vlad Delamarina, „piperniţa” juristului timişorean Gozsdu Elek şi una din puştile de vânătoare ale lui Dionisie Linţia – piese unice, deosebit de valoroase pentru istoria spaţiului bănăţean – vor putea fi admirate, începând de mâine, în cadrul unei expoziţii inedite – „Arme de foc din colecţia Muzeului Banatului Timişoara” – organizate de Muzeul Banatului Timişoara, anunţă reprezentanţii acestei instituţii.

Aceştia mai spun că în expoziţie vor fi aduse şi pistoale de duel, din secolul al XIX-lea, puşti şi pistoale balcanice cu cremene, pradă de război din anul 1878, după pacificarea Bosniei, diverse arme militare din secolele XVIII – XIX şi arme de foc utilizate în perioada celor două războaie mondiale, ultimele fiind expuse cu sprijinul Brigăzii 18 Infanterie „Banat” şi al Cercului Militar Timişoara.

La capitolul curiozităţi, mai spun reprezentanţii Muzeului Banatului Timişoara, vor fi expuse, printre altele, o puşcă-tromblon, din secolul XVIII, o armă mixtă germană din secolul XIX şi mai multe „piperniţe”, de la mijlocul aceluiaşi secol.

O categorie aparte de piese va fi reprezentată de cele cu aer comprimat care, chiar dacă nu fac parte din grupul armelor de foc, vor fi expuse datorită complexităţii lor constructive. Muzeul Banatului anunţă că deţine în colecţia sa şi o puşcă cu aer comprimat sistem Girandoni, de la începutul secolului XVIII.

Zoran Markov portret  Foto FBOrganizatorul expoziţiei, muzeograful Zoran Marcov, spune că, la cinci ani de la realizarea expoziţiei dedicate armelor albe, s-a decis şi expunerea armelor de foc, în contextul în care o mare parte dintre acestea au fost restaurate în ultimii ani. „Având în vedere faptul că doar o parte din aceste piese au fost prezentate în trecut în expoziţia de bază a muzeului, considerăm că este o ocazie unică pentru publicul timişorean să vadă într-o singură expoziţie aproape întregul arsenal al muzeului”, mai spune Zoran Marcov.

Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 15 iulie, ora 18, la Bastionul Theresia, de pe str. Martin Luther nr. 4. Expoziţia, organizată de Muzeul Banatului Timişoara în parteneriat cu Brigada 18 Infanterie „Banat” şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş, va avea loc în perioada 15 iulie – 27 septembrie.

Print Friendly, PDF & Email