Ministerul Sănătăţii nu poate interveni în achiziţiile spitalelor timişene

Deşi au fost avertizaţi cu privire la unele anomalii, oficialii ministeriali nu se implică

spitalul-clinic-judetean-timisoaraSesizat pe cale parlamentară cu privire la unele controverse legate de achiziţii în sistemul sanitar timişean, Ministerul Sănătăţii anunţă că nu poate interveni în procesul de derulare a achiziţiilor de la spitalele din judeţ. Răspunsul este straniu, în condiţiile în care Curtea de Conturi a tot identificat tranzacţii ciudate derulate la unele spitale din Timiş, tranzacţii de care corpul de control al Ministerului Sănătăţii ar trebui să fie interesat.

 

Nicio implicare ministerială

Horia-Cristian Foto debanatÎn urma unei interpelări a deputatului liberal de Timiş Horia Cristian, care a solicitat lămuriri în legătură cu refuzul Spitalului Judeţean de a achiziţiona direct o serie de materiale implantabile pentru un pacient, în condiţiile în care, conform aspectelor menţionate în interpelare, s-ar mai fi aprobat astfel de achiziţii, Ministerul Sănătăţii, prin vocea ministrului Nicolae Bănicioiu, răspunde că autoritatea competentă în domeniul achiziţiilor publice este Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice. Şi că, în materia achiziţiilor publice, Ministerul Sănătăţii nu se poate substitui unităţilor sanitare din subordinea sau coordonarea acestora.

Pentru a sublinia neimplicarea sa, Ministerul Sănătăţii a precizat în aceeaşi adresă oficială că „în conformitate cu principiul răspunderii autorităţii contractante, unitatea sanitară este responsabilă de aplicarea dispoziţiilor normative în vigoare şi derularea achiziţiilor”.

Punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii este ciudat, în condiţiile în care în trecut Corpul de control ministerial a mai identificat anomalii legate de achiziţii, deci s-a implicat şi pe acest segment, iar deficienţele legate de sistemul de achiziţii au efecte directe asupra sistemului sanitar, şi prestaţiilor medicale.

Controlul nu se face nici de la nivel local, nici central

Georgeta RusAstfel, în afară de Curtea de Conturi, care face controale la anumite intervale, şi ANRMAP, care face controale extrem de rar în teritoriu, în ultima perioadă, segmentul de achiziţii nu este supervizat nici de la nivel central, pe unităţile sanitare mari, cum e Spitalul Judeţean Timişoara, nici de la nivel local, deşi, teoretic, această unitate se subordonează Consiliului Judeţean Timiş. Şi aceasta pentru că Spitalul Judeţean nu are încă o structură funcţională cu competenţe pe segmentul medical.

Unii consilieri judeţeni spun că, pentru a se putea discuta despre un control efectiv, este nevoie de un compartiment de specialitate în cadrul CJ Timiş. „Dacă e vorba doar de administrări de clădiri, să spunem că nu sunt probleme. Dacă discutăm însă de coordonarea managementului medical, se poate spune că în momentul de faţă CJ Timiş nu are capacitatea să administreze o unitate de o asemenea anvergură”, spun voci din cadrul CJ Timiş. Adăugând că aici există un serviciu special pentru administrarea Spitalului Judeţean Arad, „Structură care nu există pe plan local şi de care ar fi nevoie. Atâta vreme cât un asemenea serviciu de specialitate nu există, Spitalul Judeţean, cu fluxul, cazuistica şi dotarea lui, nu va fi coordonat aşa cum trebuie de către Consiliul Judeţean”.

Medicul Georgeta Rus, consilier judeţean PNL, declară că nu s-a mai întreprins nimic în acest sens. Şi că la şedinţa de luni, 17 august , va propune întrunirea acestei comisii cu competenţe pe segmentul medical, „mai ales că, din informaţiile prezentate, la rectificarea bugetară, s-ar fi alocat bani pentru spitale. Ar trebui deci să se facă un plan, şi să se analizeze bine felul în care se derulează anumite investiţii în acest domeniu, dacă tot avem bani să le facem”, mai spune Georgeta Rus.

BOGDAN PITICARIU

 

Timpolis, stiri timisoara, achizitii spital judetean timisoara, horia cristian, ministerul sanatatii

Print Friendly, PDF & Email