Refacerea eşuată a ambulatoriului Spitalului Judeţean Timişoara, o necunoscută la Ministerul Sănătăţii

spitalul-clinic-judetean-timisoaraPierderea unei finanţări de zece milioane de euro sub formă de aparatură şi dotări pentru refacerea ambulatoriului Spitalului Judeţean Timişoara a reprezentat, după cum au recunoscut şi oficialii Consiliului Judeţean, implicaţi în gestionarea proiectului, unul dintre cele mai mari eşecuri legate de proiectele europene implementate în Timiş. Mai rău e că, potrivit unor informaţii recente, la nivel central nu se ştia aproape nimic despre proiect, gestionare şi finalitate.

 

Niciun document la structura de specialitate de la minister

Deşi este unul dintre proiectele europene cele mai importante derulate în domeniul medical în Timiş în ultimii ani, iniţiativa eşuată de refacere a ambulatoriului de specialitate al Spitalului Judeţean Timişoara, cu fonduri comunitare, pare să fie mai degrabă o necunoscută la structura de specialitate a Ministerului Sănătăţii, lucru care spune destul de multe şi despre implicarea de la nivel central în acest demers.

Solicitat să se pronunţe pe subiectul pierderii acestor fonduri în Timiş, Ministerul Sănătăţii a exprimat zilele trecute următorul punct de vedere: „Proiectul nu a fost implementat sau implementarea nu a fost coordonată prin intermediul Unităţii de implementare şi coordonare de programe a ministerului, iar la nivelul acestei structuri nu există documente cu privire la acest proiect”. Cu alte cuvinte, structura de specialitate a ministerului nu avea niciun act legat de reabilitarea de amploare cu fonduri europene a ambulatoriului celui mai mare spital din vestul ţării.

Mai mult, structurile ministeriale au cerut informaţii abia recent, de la Spitalul Judeţean Timişoara. Ocazie cu care au fost notificate că „aceste tipuri de proiecte prevedeau o coplată de 2% din valoarea proiectului, iar în lipsa fondurilor proprii ale Spitalului Judeţean, singura variantă viabilă în acel moment a fost aplicarea prin intermediul Consiliului Judeţean Timiş, care şi-a asumat costurile de 2% din valoarea proiectului, plus cheltuieli neeligibile, datorită statutului său de proprietar al clădirilor care compun Spitalul Judeţean, imobile în care urma să fie implementat acest proiect. În prezent activitatea de achiziţie de aparatură medicală nu a putut fi finalizată prin licitaţia organizată de către Consiliul Judeţean Timiş, deoarece nu s-a prezentat niciun ofertant”.

Această „dare de seamă”, trimisă Ministerului de către Spitalul Judeţean Timişoara, spune şi ea multe despre implicarea ministerului de resort în acest proiect.

Cât despre constatările şi regrete târzii de la nivel local, în ultima şedinţă de plen de anul trecut preşedintele CJ Timiş, Titus Bojin, recunoştea că pierderea acestei finanţări este unul dintre cele mai mari eşecuri din 2015, însă a dat asigurări că „proiectul este trecut pe lista de priorităţi în vederea finanţării pentru perioada 2014 – 2020.”

„Domnul Bojin merge mult la cacealma din ce am constatat eu până acum. În ultima adresă trimisă către conducerea Consiliului Judeţean de către persoana care a monitorizat proiectul, adresă care ne-a parvenit şi nouă, se propunea ca banii pierduţi să fie alocaţi de către Consiliul Judeţean din bugetul pe 2016, ca să nu se piardă ce s-a investit până acum în acest proiect. E o dovadă scrisă că proiectul, pe partea de fonduri europene, a eşuat complet. În acest context orice alte asigurări care se dau legate de această finanţare europeană sunt fabulaţii”, comentează consilierul judeţean PNL Marius Martinescu.

O oportunitate uriaşă, pierdută în 2015

Aproximativ zece milioane de euro, bani cu care trebuia să se modernizeze ambulatoriul de specialitate al Spitalului Judeţean Timişoara, într-un proiect gestionat de CJ Timiş, au fost pierduţi pentru că nu s-au găsit firmele interesate care să furnizeze aparatura aferentă investiţiei.

În septembrie anul trecut a fost organizată o primă licitaţie internaţională, dar niciun agent economic nu a fost interesat să furnizeze celui mai mare spital din vestul ţării aparatele de care are nevoie pentru ambulator. Conducerea spitalului se arăta nedumerită de faptul că, deşi anunţul a fost postat pe portalul SEAP o sută de zile, nimeni nu s-a prezentat la licitaţie.

În noiembrie 2015 a fost organizată o a doua licitaţie, dar nici la această procedură nu s-a prezentat niciun agent economic. Caz în care finanţarea nu a mai putut fi accesată, pentru că expira termenul prevăzut de proiect.

Proiectul în valoare de zece milioane de euro era cofinanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, din care aproape 42 de milioane de lei reprezintă suma nerambursabilă, urmând ca restul cheltuielilor să fie suportate de CJ Timiş. Prin acest proiect se dorea achiziţionarea unui RMN, a unui tomograf şi a unor ecografe, cardiotopografe, a unor aparate de radiologie, a unui aparat roentgen şi a unui colonoscop. Aparatura era destinată ambulatoriilor de la Spitalul Judeţean, de la Casa Austria – Clinica de Chirurgie Plastică, de la Clinica de Ortopedie şi Traumatologie, de la secţia Pediatrie, ORL copii şi ORL adulţi şi de la secţia Obstetrică şi Ginecologie din cadrul Clinicii Bega.

Print Friendly, PDF & Email