Deputatul liberal Horia Cristian a interpelat Ministerul Sănătăţii, atrăgând atenţia asupra faptului că la unele aparaturi medicale folosite pentru diverse radiografii la Spitalul Judeţean s-ar depăşi limitele de iradiere. Răspunsul Ministerului Sănătăţii e surprinzător, oficialii ministeriali susţinând că nu există niciun fel de limite stabilite la nivel central, fiecare spital stabilindu-şi dozajele de iradiere după cum consideră de cuviinţă.
Un răspuns straniu
Ministerul Sănătăţii era interpelat, la sfârşitul anului trecut, de către deputatul PNL Horia Cristian, care susţinea că ar exista o problemă legată de nivelul de iradiere pe care îl suportă pacienţii supuşi unor investigaţii radiologice. „Aparent dozele de iradiere primite de pacienţi în timpul investigaţiilor radiologice sunt inacceptabil de mari, depăşind toate normativele în vigoare”, se arăta în sesizarea deputatului Horia Cristian.
„Se pare că situaţia a fost adusă la cunoştinţa managementului Spitalului Judeţean în repetate rânduri, management care nu a întreprins nicio măsură pentru corectarea acestei situaţii”, mai spunea parlamentarul timişean.
Solicitată să-şi exprime un punct de vedere pe această temă, conducerea Spitalului Judeţean arăta deschidere, directorul unităţii, medicul Marius Craina, declarându-ne că problema nu-i fusese sesizată. Totodată, conducerea Spitalului Judeţean şi-a arătat disponibilitatea de a prezenta toate valorile de iradiere ale aparaturii de specialitate, menţionând că toate aceste aparate au autorizaţiile de funcţionare necesare, care nu pot fi obţinute dacă sunt depăşite valorile maxime de iradiere.
Între timp, însă, a venit răspunsul Ministerului Sănătăţii pe această temă, de natură să ridice serioase semne de întrebare nu doar în ceea ce priveşte situaţia locală, ci cea existent la nivel national. Astfel, specialiştii Ministerului Sănătăţii spun că, “în cazul expunerilor medicale nu există niveluri maxim admise, expunerea medicală şi caracteristicile acesteia fiind justificate individual, pentru fiecare pacient şi situaţie clinică data.”
Cu alte cuvinte, nu există valori limită stabilite la nivel naţional. În ceea ce priveşte cazul prezentat în interpelare cu valori concrete de iradiere, Ministerul Sănătăţii admite că “în cazul acestei examinări, s-a realizat o doză efectivă de 89,4 mSv” şi că “la nivel naţional doza efectivă medie, pentru anul 2014, pentru acest tip de investigaţie CT (abdomen+pelvis) a fost de 27±4 mSv” dar merge mai departe cu ideea că “fiecare pacient trebuie evaluat individual, în funcţie de caracteristicile anatomice şi funcţionale şi de indicaţiile de diagnostic specific.”
Aşa stând situaţia, se poate concluziona că de la nivelul Ministerului Sănătăţii se dă un soi de undă verde în ceea ce priveşte valorile de iradiere folosite la aparatura medicală în spitalele din ţară.
Limite oportune
Conform unor specialişti din domeniul medical, radiografiile, mamografiile, tomografia computerizată şi toate celelalte investigaţii cu raze X pot salva vieţi, dar, în doze mari, pot pune în pericol sănătatea pacienţilor.
Razele X, aşa cum sunt cunoscute radiaţiile X sau Roentgen, sunt din ce în ce mai utilizate în medicină pentru investigaţii de specialitate. În doze mari, razele X pot fi periculoase pentru organism şi nu trebuie efectuate decât atunci când sunt absolut necesare şi numai după ce s-au epuizat toate metodele de diagnostic neiradiante. Radiaţiile pot afecta pielea, producând tulburări de pigmentare, atrofie şi scleroză cutanată, ochii, favorizînd apariţia conjunctivitelor, cataractei sau keratitelor. Iradierea poate, de asemenea, să producă mutaţii genetice sau să favorizeze apariţia cancerului. Riscul de a dezvolta cancer în urma expunerii la radiaţii este destul de mic, potrivit specialiştilor, însă el nu trebuie exclus. Efectele iradierii depind de mai mulţi factori: doza de radiaţii, frecvenţa expunerii, organul expus, dar şi vârsta pacientului. Embrionii umani şi copiii, de exemplu, sunt foarte sensibili la radiaţii, existând riscul ca ele să le influenţeze dezvoltarea.
Ultimele comentarii