Lucrări la imobile istorice, începute cu bani germani, continuate cu bani de la buget

Liceu-Nikolau-Lenau-in-renovarePrimăria Timişoara caută soluţii pentru continuarea programelor de reabilitare a clădirilor istorice din oraş, după pierderea finanţării Băncii de Dezvoltare a Germaniei KfW.

 

Fondurile Primăriei, soluţie alternativă

După ce a expirat creditul pus la dispoziţia Primăriei Timişoara de către  Banca de Dezvoltare a Germaniei KfW, pentru reabilitarea monumentelor istorice din cartierele istorice ale oraşului, Municipalitatea trebuie să caute soluţii alternative de finanţare a lucrărilor deja începute. Astfel, probabil că proiectele demarate cu banii germani vor continua până la urmă cu bani de la bugetul local.

Varianta este confirmată de către primarul Nicolae Robu, care susţine că acest program a funcţionat „extraordinar de greoi”, iar „în mulţimea asta de ani de când s-a semnat acordul cu KfW s-a făcut extraordinar de puţin.”

Conform unui proiect de hotărâre pregătit pentru următoarea şedinţă de plen, dar care a fost retras ulterior, Primăria trebuie să aloce bani din bugetul local. Fonduri destinate finalizării lucrărilor de execuţie pentru contractele în derulare din cadrul Programului KfW, pentru reabilitarea monumentelor istorice din cartierele istorice ale Timişoarei.

„Finanţarea a fost respinsă de mult. În paralel, s-a dat acordul pentru construirea campusului Liceului German într-o zonă în care ar fi trebuit să fie viitorul campus universitar, deşi niciunde în lume nu se amestecă acest gen de structuri. Ce s-ar mai putea comenta?”, spune arhitectul Radu Radoslav.

 

30 decembrie 2015, termenul final pentru obţinerea banilor germani

Banca de Dezvoltare a Germaniei KfW era de acord, conform contractului încheiat cu Primăria Timişoara, să acorde un împrumut de trei milioane de euro şi o contribuţie financiară de două milioane de euro pentru reabilitarea cartierelor istorice. Banii ar fi trebuit înapoiaţi în termen de 30 ani, cu o perioadă de graţie de zece ani şi o dobândă de 2%. La solicitarea proprietarilor dornici să intre în acest program, Municipalitatea putea utiliza fondurile pentru reabilitarea clădirilor istorice, urmând să recupereze banii de la proprietari pe o perioadă de zece ani.

Conform contractului, KfW avea dreptul să refuze disponibilitatea sumelor din împrumut după data de 31 decembrie 2015.  

„În baza cooperării financiare dintre Banca de Dezvoltare a Germaniei KfW şi România, prin Ministerul Finanţelor Publice, Municipiul Timişoara a beneficiat de fonduri pentru lucrări de reabilitare la două licee de tradiţie din Timişoara, clădiri monumente istoric: Liceul Lenau şi Colegiul Naţional C.D. Loga, care au contracte de lucrări în derulare, precum şi serviciul de auditare a folosirii fondurilor alocate prin program-contract în derulare. Prin Acordul de Împrumut, Finanţare şi Program încheiat între KfW, România şi Municipiul Timişoara, suma maximă finanţată de KfW pentru fiecare clădire intrată în program este de 250.000 de euro. Pentru Liceul Lenau ca şi proiect pilot a fost aprobată suma de 700.000 de euro, iar pentru Colegiul Naţional C.D. Loga suma de 250.000 de euro”, se precizează într-o notă justificativă a Primăriei.

De fapt însă, sumele plătite pentru lucrările executate pentru fiecare contract din fondurile alocate de finanţatorul KfW au fost de 502.110 lei pentru Liceul „N. Lenau”, 725.140 de lei pentru Colegiul „C.D. Loga” şi pentru programul de audit – 15.438 de lei.

Restul sumei necesare pentru finalşizarea lucrărilor, respectiv 2,5 milioane de lei va trebui acoperit din bugetul local.

Print Friendly, PDF & Email