Timişul, fără bani de la buget pentru mari investiţii, în 2017

Deputatul PMP de Timiş Cornel Sămărtinean anunţă că, și 2017, Timișul este cvasi-absent din lista de investiții finanțate de Guvernul condus de timișeanul Sorin Grindeanu.

 

Cornel Sămărtinean, deputat PMP de Timiş, declară că în Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2017 nu există alocat niciun leu nici pentru finanţarea şi execuţia lucrărilor de finalizare a Centurii Sud a municipiului Timişoara-varianta de ocolire, nici pentru finanţarea lucrărilor de reabilitare a Gării de Nord din Timişoara, asta „în condițiile în care Ministerul Transporturilor are alocat unul dintre cele mai mari bugete pe anul 2017, și anume 13,76 miliarde lei, în creștere cu 60,3% față de nivelul preliminat pentru 2016.”

Cât despre demararea lucrărilor construcției Institutului Regional de Oncologie, aflat într-un stadiu avansat de degradare, mai spune Cornel Sămărtinean, Ministerul Sănătății are prevăzut în proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2017 construcția a opt spitale regionale, fără a se specifica care sunt acestea, bugetul alocat acestui minister fiind de 7,74 miliarde lei, cu 6% mai mult față de anul 2016.

Pentru drumuri județene și comunale, anul acesta, Timișul, care are cea mai mare rețea de drumuri județene din țară, va primi doar 9,48 de milioane de lei. Pentru comparație, Teleormanul are alocată o sumă de 10,12 milioane de lei, Suceava – 11,05 milioane, Vasluiul – 11,34 milioane și Vâlcea – 10,03 milioane.

Pentru echilibrarea bugetelor locale pe 2017, Timișul va primi, conform proiectului de buget, 57,86 milioane de lei. Cât primesc alte județe? Bacău are are alocată suma de 104,2 milioane de lei, Galați – 71,87 milioane, Neamț – 92,48 milioane, Suceava – 122,25 milioane, iar Vaslui – 90,39 milioane.

Constat că acest Guvern nu înţelege sau nu vrea să înţeleagă faptul că Timișoara, viitoare Capitală culturală europeană, și Timiș sunt mai importante pentru accesul spre Europa, spre Uniunea Europeană decât Alexandria și Teleormanul”, mai spune deputatul Cornel Sămărtinean.

Acesta anunţă că, în acest mandat, toată activitatea sa de deputat va fi concentrată către problemele și nevoile cu care se confruntă timişenii, care l-au mandatat ca parlamentar: „În acest sens, voi depune și voi prezenta în comisiile de specialitate și în plenul reunit al Parlamentului, și în acest an, amendamentele care constituie prioritățile județului și anume: demararea procedurilor de finanțare a șoselei de centură, varianta de ocolire sud a municipiului Timișoara, finanțarea lucrărilor de reabilitare a Gării de Nord, finanțarea lucrărilor de  construcțiea Spitalului Regional , finanțarea lucrărilor de construcție a unui bazin de înnot olimpic,finanțarea lucrărilor de  construcţie a unei săli polivalente, reabilitarea termică a clădirilor din municipiul Timișoara, construcția unui nou penitenciar în afara municipiului Timișoara.”

Deoarece Timişoara contribuie, după Bucureşti, cu cei mai mulţi bani la bugetul Statului român, mai spune Cornel Sămărtimeam, va continua să se lupte în Parlament pentru că banii Timișoarei și ai județului să rămână pe plan local: „Timișul trebuie să primească ceea ce merită, pentru că Timișul merită soluții și finanțare la înățimea potențialului lui.”

Print Friendly, PDF & Email