Ministrul Comunicaţiilor, Sorin Grindeanu, a declarat, joi, la Timişoara, că nu sunt bani în buget pentru votul electronic, „deoarece nu există un cadru legislativ”. Acesta mai spune că, dacă acest cadru legislativ nu este foarte bine reglementat, „s-ar putea să existe perturbaţii mai mari decât la votul clasic”.
Într-o conferinţă de presă susţinută, joi, la Timişoara, ministrul Comunicaţiilor, Sorin Grindeanu, opinează că, dacă votul electronic nu este reglementat, ar putea exista perturbaţii mai mari decât la votul clasic: „Nu sunt bani în buget pentru votul electronic, deoarece nu avem un cadru legislativ. Dacă nu este foarte bine reglementat, s-ar putea să existe perturbaţii mai mari decât la votul clasic. Votul electronic ar însemna că îţi iei un card pe care îl foloseşti cu o parolă. S-ar putea să fie unii foarte interesaţi să fie doritori de achiziţionarea de carduri. Se poate ajunge la o viciere care nu e tocmai democratică. De aceea, e nevoie mai întâi de o reglementare a cadrului legal”.
Sorin Grindeanu declară că, înaintea votului, oamenii care se află în străinătate şi care doresc să voteze ar trebui să anunţe în prealabil. Admiţând că au existat probleme la vot, acesta spune că „dincolo de lucrurile anormale, eu cred că ar fi normal să facem ce fac şi alţii. Sper să nu greşesc, dar de exemplu în Germania sau în Franţa, ca să poţi să votezi când nu te afli pe teritoriul ţării, trebuie să te înscri la Consulate, astfel încât să fie calibrate secţiile de votare, să ştie ce costuri implică”.
Ministrul social-democrat al Comunicaţiilor a mai spus că agreează proiectul PNL, privind votul prin corespondenţă, potrivit căruia Autoritatea Electorală Permanentă va fi cea care organizează alegerile.
Potrivit acestui proiect, perioada în care alegătorul poate depune cererea de vot prin corespondenţă este de 30 de zile, de la data convocării alegerilor. AEP va fi instituţia care elaborează un registru al cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, care optează pentru votul prin corespondenţă, iar o dată ce acest registru este finalizat, începe transmiterea documentelor de vot. O dată ce primeşte aceste documente, Biroul Electoral Central verifică dacă buletinul de vot este valid şi îl introduce în urna de vot, urmând a fi deschis în momentul încheierii procesului de votare.
Proiectul acesta a fost definitivat în luna martie, după cum a anunţat copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, anunţa, în 19 martie, urmând a fi transmis tuturor grupurilor parlamentare, inclusiv la Cabinetul preşedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, şi la cel al premierului Victor Ponta.
Pentru tovarasul Grindeanu nu sunt bani la buget pentru ceea ce s-a cerut la votul din 16 noiembrie, desi il contrazice pe seful sau, primplagiatorul Ponta, care a declarat ca sunt incasari peste asteptari la buget. Dupa ce au mintit ca vor contrui un spital pentru copii, neocomunistii aflati la butoanele tarii se gandesc cum sa ramana in continuare acolo. Evident ca votul din dispora le-ar subrezi efortul. De aceea banii pentru implementarea votului electronic si prin corespondenta se vor duce la biserici si pomeni electorale.