Elevii şi cadrele didactice de la Liceul „Nikolaus Lenau” îşi vor desfăşura activitatea, până la finalul acestui an şcolar, în incinta fostului Liceu de Arte Plastice, care a fost pusă la dispoziţia Municipalităţii, cu titlu gratuit, de către actualul proprietar al imobilului, Fundaţia Caritatea.
Elevi mutaţi temporar în alte licee
Edilul Timişoarei, Nicolae Robu, a anunţat marţi că, pentru o bună desfăşurare a lucrărilor de reabilitare la Liceul “Nikolaus Lenau”, se va opta pentru soluţia relocării elevilor, până la finalul acestui an şcolar, în spaţiul în care a funcţionat, până nu demult, Liceul de Arte. Acest spaţiu este proprietate a Fundaţiei Caritatea şi, potrivit informaţiilor oferite de edil, va fi pus la dispoziţia Municipalităţii,cu titlu gratuit, până la finalul anului şcolar în curs.
Nicolae Robu mai spune că mutarea elevilor se va putea face imediat după ce se vor finaliza operaţiunile de pregătire ale imobilului şi după ce acesta va fi rebranşat la utilităţi.
O situaţie similară va avea loc la Liceul „C.D. Loga”, unde, de asemenea, se desfăşoară lucrări. În cazul acesta, se are în vedere mutarea elevilor la Colegiul Tehnic Energetic “Regele Ferdinand I”, într-un imobil neutilizat care necesită, însă, şi el, efectuarea unor pregătiri prealabile.
Lucrări de reabilitare din fonduri europene urmează să se desfăşoare şi la Liceul “J.L. Calderon”, dar aici nu s-a ajuns încă în faza de semnare a contractului, de către Municipalitate.
Proiectul de finanţare din bani europeni, semnat în octombrie
Proiectul de reabilitare, modernizare şi echipare, susţinut din fonduri europene, a Liceului “Nikolaus Lenau”, a fost semnat de Primărie la jumătatea lunii octombrie. Proiectul, a cărui execuţie se va întinde pe o perioadă de 12 luni, prevede utilizarea a 1,5 milioane de euro din bani europeni pentru efectuarea de lucrări de construire şi reabilitare a 18 săli de clasă, cinci laboratoare, cinici cabinete, a unei biblioteci cu sală de lectură şi a unei săli de muzică. Proiectul prevede şi executarea unor lucrări de infrastructură, ce vizează măsuri de consolidare, reparaţii la structură, la tâmplărie şi planşee, dar şi îmbunătăţirea dotărilor educaţionale (mobilier, echipamente didactice şi echipamente IT). Valoarea totală a proiectului este de 6,7 milioane lei (1,5 milioane de euro), din care finanţarea nerambursabilă este de 6,4 milioane de lei (1,4 milioane euro).
Tot la jumătatea lunii octombrie, edilul a anunţat că, după ce Municipalitatea asumase deja executarea de lucrări de reparaţii la trei licee din Timişoara („Nikolaus Lenau”, „J.L. Calderon” şi „C.D. Loga”) din surse proprii, au fost identificate oportunităţi de finanţare pentru aceste proiecte din fonduri europene. Fonduri provenite din redistribuirea unor sume rămase necheltuite la finalul exerciţiului programatic 2007 – 2013.
Municipalitatea a aplicat pentru aceste fonduri, iar primul contract de finanţare, pentru Liceul „Nikolaus Lenau”, a fost semnat deja. Primarul mai spune că una dintre condiţiile necesare pentru a primi finanţarea a constat în imperativul ca lucrările să fie demarate deja. Or, în cazul acestui liceu. lucrările de reabilitare fuseseră demarate deja, ele fiind atribuite, în baza unui contract de execuţie, companiei Kasdum-GF, din Drobeta Turnu Severin.
„Dacă noi nu am fi avut inspiraţia şi voinţa de a asuma reabilitarea acestor trei licee, fie şi pe venituri proprii, nu am fi avut posibilitatea să obţinem aceşti bani. Dar sunt optimist că şi pentru celelalte două licee vom obţine finanţarea”, a mai declarat atunci edilul Nicolae Robu.
Debut de lucrări cu bani de la bugetul local
La începutul lunii mai, Nicolae Robu anunţa că Municipalitatea a semnat contractele de execuţie pentru lucrările de reabilitare a acestor trei instituţii de învăţământ.
Firmele care au câştigat lucrările de execuţie sunt Kasdum SRL, în cazul Liceului „Nikolaus Lenau”, pentru suma totală de 5,2 milioane lei, Constructim SA, care va efectua lucrări de 5,6 milioane lei la Colegiul „C.D. Loga” şi Paulus SRL, care şi-a adjudecat contractul de reabilitare a Liceului „Jean Louis Calderon”, în valoare totală de opt milioane de lei.
Lucrările de reabilitare a exteriorului Liceului “Nikolaus Lenau”, finanţate cu sprijinul Băncii Germane pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, au început în primăvara lui 2013 şi, după o perioadă în care au evoluat, au fost stopate, întrucât firma care şi-a asumat executarea lucrărilor a intrat în insolvenţă. Drept urmare, contractul cu respectiva companie a fost reziliat şi a fost necesară organizarea unei noi licitaţii, care a fost finalizată ulterior, prin semnarea contractului de execuţie şi încredinţarea lucrărilor companiei Kasdum SRL.
„Este vorba despre proiecte de investiţii cu finanţare multianuală”, a precizat edilul, explicând că o parte din sumele necesare au fost prinse deja în bugetul aprobat pentru acest an şi adăugând că lucrările vor începe, cel mai probabil, utilizând aceste fonduri alocate de la bugetul Primăriei, urmând ca Municipalitatea să facă demersuri pentru a obţine fonduri din sumele rămase necheltuite, provenite din finanţări europene alocate în exerciţiul bugetar 2007 – 2013. „Mizăm pe obţinerea de bani europeni prin redistribuirea sumelor necheltuite din exerciţiul bugetar 2007 – 2013”, a mai declarat edilul Nicolae Robu.
Acesta mai spune că Municipalitatea a prevăzut, în contractele de execuţie, o clauză suspensivă, care permite amânarea execuţiei şi chiar anularea ei, la nevoie, în cazul în care nu există capacitatea financiară de a susţine realizarea lucrărilor.
Ultimele comentarii