Începând de luni, 29 septembrie, elevii de la Liceul „Nikolaus Lenau” vor efectua ore de curs doar în cursul dimineţii. Cu o întârziere de două săptămâni de la momentul începerii şcolii, lucrările de amenajare a unor noi săli de clasă în incinta unei foste hale a RATT au fost finalizate, a anunţat viceprimarul Dan Diaconu.
16 săli de clasă noi pentru Liceul „Lenau”
Problema orelor de după-amiază la Liceul „Nikolaus Lenau” a fost, în sfârşit, soluţionată, anunţă viceprimarul PNL Dan Diaconu, care a informat că, începând de luni, 29 septembrie, toţi elevii acestui liceu vor dispune de săli de clase pentru a putea învăţa doar de dimineaţă. Potrivit informaţiilor furnizate de Dan Diaconu, au fost finaizate lucrările de finisaj a celor 16 noi săli de clasă, în care vor funcţiona clasele a V-a, a VI-a şi a VII-a. „Ulterior, vor fi mutate aici şi clasele a VIII-a”, a mai declarat viceprimarul Dan Diaconu. Noile săli de clasă au fost amenajate în spaţiul unei hale aflate în proprietatea RATT, situată pe strada Intrarea Doinei.
„Liceul «Lenau» va fi primul mare liceu cu problema şcolii de dimineaţă rezolvată”, a declarat viceprimarul PNL Dan Diaconu. Acesta a mai precizat şi că în partea din spate a şcolii mai există încă o zonă protejată, în care urmează fie amenajat un teren de sport destinat elevilor. Dar, a subliniat Dan Diaconu, această porţiune care se află încă în stadiul de şantier nu reprezintă niciun impediment în ce priveşte desfăşurarea fără probleme a activităţii didactice în noile spaţii, începând de luni, 29 septembrie, întrucât restul finisajelor şi pavarea curţii au fost deja încheiate, iar noile săli de clasă sunt deja gata mobilate, cu mobilier provenit dintr-o donaţie din Germania.
Alte obiective similare, pe lista de aşteptare a Municipalităţii
Edilul Timişoarei, Nicolae Robu, a anunţat încă de la începutul acestui an despre intenţia Municipalităţii de a soluţiona cât mai rapid problema cursurilor efectuate în serii de către elevii de la unele unităţi de învăţământ din oraş. Primul obiectiv pe care primarul şi l-a stabilit a fost Liceul „Nikolaus Lenau”, pentru care s-a ivit ca soluţie posibilă amenajarea unei foste hale aparţinând RATT. „La hala RATT s-a dat ordinul de începere a lucrărilor săptămâna trecută şi, în perioada următoare, se vor face amenajările, astfel încât pe parcursul anului 2014 să putem pune la dispoziţia Liceului «Lenau» un număr mare de săli de clase foarte frumoase în acea hală”, a anunţat, la jumătatea lunii februarie, primarul Timişoarei,.
Edilul a anunţat atunci şi că pentru lucrările de amenajare a noilor săli de clasă ale Liceului „Lenau” Primăria Timişoara pune la dispoziţie fonduri din bugetul propriu, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul amenajării internatului acestei unităţi de învăţământ, în 2013. „Probleme legate de spaţiul insuficient există în acest moment la şcolile din zona centrală a oraşului. Aici este nevoie de amenajarea de spaţii de învăţământ noi, pentru suplimentarea celor existente”, a mai declarat Nicolae Robu, care a specificat că obiectivul pe care Municipalitatea şi l-a stabilit, în orizontul următorilor doi – trei ani, este acela de a rezolva problema asigurării sălilor de curs necesare pentru ca toţi elevii din Timişoara să poată frecventa cursurile dimineaţa.
„Noi ne dorim ca asta să se întâmple, dacă e posibil, chiar din această toamnă”, a mai spus Nicolae Robu, care s-a arătat, însă, rezervat în legătură cu această posibilitate şi a precizat că, într-o evaluare optimistă, ar putea exista suficient spaţiu pentru efectuarea orelor de curs doar în cursul dimineţii abia peste doi – trei ani. „Este un lucru greu de realizat, dar nu imposibil”, a mai declarat edilul, adăugând că se lucrează la inventarierea tuturor spaţiilor de care Municipalitatea dispune, în vederea unei evaluări de ansamblu a situaţiei.
Nicolae Robu a opinat însă şi că s-ar impune schimbarea politicii de stabilire a cifrei de şcolarizare, care este disproporţionată în acest moment în raport cu infrastructura pe care instituţiile de învăţământ o au. Edilul a precizat şi că aceste aprecieri ale sale vin inclusiv din calitatea sa de cadru didactic. „Înscrierea elevilor nu se poate face cu ochii închişi, ci ţinând cont şi de felul în care afectează calitatea procesului didactic. Infrastructura de care dispunem trebuie corelată cu numărul de elevi. Nu poţi ţine cont doar de cerere, ci trebuie ţinut cont şi de capacitate, altfel se ajunge la scăderea calităţii procesului de învăţământ”, a afirmat edilul Timişoarei.
Referindu-se la pârghiile care ar putea îngădui autorităţilor locale suficientă autonomie încât să poată decide modificarea cifrei de învăţământ în raport cu infrastructura existentă, edilul a apreciat că „există destulă autonomie în acest sens în planul Primăriei Timişoara şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş” şi a precizat că raţiunea pentru care s-a ajuns la stabilirea unor cifre de şcolarizare inadecvate în raport cu infrastructura a ţinut şi de „politica finanţării per capita” care a fost aplicată în educaţie.
Ultimele comentarii