Liceul „Nikolaus Lenau” va putea oferi de la finalul acestui an condiţii mai bune pentru desfăşurarea activităţilor didactice elevilor săi. Şi aceasta pentru că, potrivit intenţiilor Municipalităţii, sălilor de clasă deja existente le vor fi adăugate altele noi, care vor fi amenajate în spaţiul pe care îl va pune la dispoziţie o fostă hală care aparține în prezent R.A.T.T. și care este situată pe Intrarea Doina.
Municipalitatea vrea cursuri doar de dimineaţă
„La hala R.A.T.T. s-a dat ordinul de începere a lucrărilor săptămâna trecută şi în perioada următoare se vor face amenajările, astfel încât pe parcursul anului 2014 să putem pune la dispoziţia Liceului «Lenau» un număr mare de săli de clase foarte frumoase în acea hală”, anunţă primarul Timişoarei, Nicolae Robu.
Dacă pentru lucrările care vizează amenajarea unor noi săli de clasă Primăria Timişoara va pune la dispoziţie fonduri din bugetul propriu, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul amenajării internatului acestei unităţi de învăţământ, în 2013, situaţia e uşor diferită în ceea ce priveşte lucrările care vizează reabilitarea exteriorului clădirii Liceului „Nikolaus Lenau”.
Lucrările de reabilitare a faţadei clădirii, finanțate cu sprijinul KfW, Banca Germană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, au demarat în primăvara anului trecut și, după o perioadă în care lucrările au evoluat, acestea au fost stopate, întrucât firma care și-a asumat executarea lucrărilor a intrat în insolvenţă. Drept urmare, contractul cu această companie a fost reziliat şi este necesară organizarea unei noi licitaţii, pentru încredinţarea finalizării lucrărilor unei alte companii, precizează edilul.
„Probleme legate de spaţiul insuficient există în acest moment la şcolile din zona centrală a oraşului. Aici este nevoie de amenajarea de spaţii de învăţământ noi, pentru suplimentarea celor existente”, declară edilul, care a specificat că obiectivul pe care Municipalitatea şi l-a stabilit, în orizontul următorilor doi-trei ani, este acela de a rezolva problema asigurării sălilor de curs necesare pentru ca toţi elevii din Timişoara să poată frecventa cursurile dimineaţa. „Noi ne dorim ca asta să se întâmple, dacă e posibil, chiar din această toamnă”, mai spune Nicolae Robu, arătându-se, însă, rezervat în legătură cu această posibilitate şi precizând că, într-o evaluare optimistă, ar putea exista suficient spaţiu pentru efectuarea orelor de curs doar în cursul dimineţii abia peste doi-trei ani. „Este un lucru greu de realizat, dar nu imposibil”, declară edilul, adăugând că în acest moment se lucrează la inventarierea tuturor spaţiilor de care Municipalitatea dispune.
Nicolae Robu a declarat însă şi că se impune schimbarea politicii de stabilire a cifrei de şcolarizare, disproporţionată în acest moment în raport cu infrastructura pe care instituţiile de învăţământ o au. Edilul a precizat că aceste aprecieri ale sale vin şi din calitatea sa de cadru didactic: „Înscrierea elevilor nu se poate face cu ochii închişi, ci ţinând cont şi de felul în care afectează calitatea procesului didactic. Infrastructura de care dispunem trebuie corelată cu numărul de elevi. Nu poţi ţine cont doar de cerere, ci trebuie ţinut cont şi de capacitate, altfel se ajunge la scăderea calităţii procesului de învățământ”, afirmă edilul Timişoarei. Acesta mai spune că se aşteaptă de la Liceul „Nikolaus Lenau” să rămână la nivelul de calitate a procesului didactic care l-a consacrat.
Referindu-se la pârghiile care ar putea îngădui autorităţilor locale suficientă autonomie încât să poată decide modificarea cifrei de învăţământ în raport cu infrastructura existentă, edilul a apreciat că
„există destulă autonomie în acest sens în planul Primăriei Timişoara şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş” și a precizat că rațiunea pentru care s-a ajuns la stabilirea unor cifre de școlarizare inadecvate în raport cu infrastructura a ținut și de politica finanțării per capita care a fost aplicată în educație.
Proiectul unui campus școlar nou în Timișoara, gata de start
Nicolae Robu anunţă că acestei inițiative de suplimentare a numărului de săli de curs pentru elevii de la Liceul „Nikolaus Lenau” i se va adăuga și o inițiativă legată de construirea unui campus școlar în zona Oituz, inițiativă pe care a apreciat-o drept o premieră în ceea ce privește construcția de clădiri școlare după Revoluție.
Proiectul, a cărui documentație tehnică este deja finalizată, urmează să treacă de faza organizării licitației pentru încredințarea lucrărilor de execuție. Viitorul campus școlar, la care lucrările sunt preconizate să înceapă în cursul acestui an, presupune o investiție de peste opt milioane de euro și va fi realizat cu fonduri de la bugetul local, alocarea acestora necesitând și o rectificare bugetară.
Campusul Oituz va fi amenajat pe o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi și va include două corpuri de clădire dispuse în forma literei L: corpul A, cu demisol, parter, trei etaje şi un etaj retras, şi corpul B, cu parter şi trei etaje. Numărul total al sălilor de clasă va fi de 26. Suprafaţa minimă a acestora va fi de 50 de metri pătraţi, iar pe lângă sălile de clasă vor mai fi create nouă laboratoare,o bibliotecă,trei cabinete medicale şi o sală multifuncţională. În plus, a mai precizat edilul, investițiile de la bugetul local în infrastructura școlară vor fi completate de lucrările de reabilitare care vor fi efectuate în decursul acestui an la Școala Generală nr. 22.
Ultimele comentarii