Lecții audio-video de limba și literatura română, pentru liceeni, în cadrul „eLibrăria”

Elevi de la Colegiul „C.D. Loga” din Timişoara, implicaţi în proiectul „eLectura”

Asociația Sfera Timișoarei anunță lansarea proiectului eLibrăria care își propune să promoveze lectura și să faciliteze accesul la cultura scrisă în rândul tinerilor, prin intermediul digitalizării.

 

În cadrul proiectului Sfera Timişoarei îşi propune să realizeze o platformă digitală cu 30 lecții de limba și literatura română (dintre care zece înregistrate în cadrul acestui proiect), concepută pentru liceeni și în special pentru tinerii cu deficiențe de auz și văz.

Materialele de promovare a culturii scrise în format digital și traduse în limbajul semnelor sunt limitate. Există o mare nevoie de suplimentare a acestor resurse, în special pentru elevii care se pregătesc pentru examene”, declară Angela Mate, de la Centrul de Educație Incluzivă din Timișoara. În proiectul eLibrăria fiecare lecție va fi tradusă în limbajul mimico-gestual.

Proiectul se adresează tuturor elevilor de liceu, oferindu-le un instrument accesibil și gratuit (platforma digitală) pentru stimularea apetitului pentru lectură, pentru explorarea și înțelegerea textului scris, precum și a interesului pentru carte. Înregistrarea operelor literare în format audio chiar de către elevii voluntari va constitui o experiență editorială practică și o oportunitate de lectură a cărții.

Lecțiile de română vor fi coordonate de profesori de elită, vor fi înregistrate audio şi video și publicate în aplicația/platforma digitală eLibrăria. În proiect sunt cooptaţi şi scriitorii Adriana Babeți, Robert Șerban, Brîndușa Armanca și Marcel Tolcea.

Pe termen lung, spun iniiatorii proiectului, aceste acțiuni vor contribui la creșterea interesului pentru literatura română a tinerilor (elevi, studenți), din toate categoriile, fără discriminare, la îmbunătățirea nivelului de cultură generală și la atragerea spre cunoașterea culturii românești prin intermediul platformei digitale, ca metodă accesibilă și preferată de categoria de populație tânără.

„Lecțiile de română care vor putea fi accesate gratuit de orice elev din țară vor fi coordonate de profesori/scriitori de renume, unii chiar autori ai cărților studiate la liceu, astfel, înlesnind apropierea elevilor de personalități contemporane din cultura scrisă românească. Elevii vor avea parte de o experiență inedită și de o abordare nouă a modului de înțelegere a unei opere literare românești”, spune Oana Grimacovschi, coordonatoarea proiectului.

Proiectul eLibrăria este co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi este implementat în perioada mai – noiembrie 2023, în Timișoara. Parteneri în proiect sunt In-Tuition, Liceul Teoretic Special „Iris”, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Constantin Pufan”, Liceul de Arte Plastice, Cărturești, Institutul Francez, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, Universitatea Politehnică Timișoara şi Radio România Timișoara.

 

Print Friendly, PDF & Email