Universitatea de Vest oferă cursuri gratuite de limbă română și cultură europeană pentru imigranţi

„Integrarea lor socială și culturală este de maximă importanță”, spune rectorul UVT

Universitatea de Vest TimisoaraPentru a ajuta imigranții în să se adapteze mai ușor la societatea românească, să le faciliteze accesul la educație și să contribuie la evitarea unor conflicte de ideologii pe seama diferențelor între civilizații, Universitatea de Vest din Timișoara este dispusă să ofere cursuri gratuite de limbă română și cultură europeană imigranților primiți de România.

 

În contextul în care în momentul de față se discută foarte mult despre imigranți ca și număr, Universitatea de Vest din Timișoara consideră că este timpul să se vorbească mai mult şi despre modul în care autorităţile îi vor integra în societatea românească și europeană. Astfel, instituția și-a arătat disponibilitatea de a înființa cursuri de limbă română și cultură europeană pentru imigranții distribuiți României de la nivel comunitar, anunţă UVT printr-un comunicat treimis redacţiei.

Capacitatea UVT de a gestiona o asemenea situație, mai spun aceştia, a fost deja testată prin faptul că universitatea organizează de mai mult timp un an pregătitor pentru toți studenții străini care vin în Timișoara și doresc sau au nevoie să învețe limba română. Astfel, în fiecare an, aproximativ 150 de studenți străini apelează la serviciile UVT pentru a învăța limba și cultura română. Capacitatea instituției, adaugă oficialii UVT, poate fi dezvoltată pentru a acoperi mai multe persoane și se poate ramifica încât să atingă și alte segmente specifice.

Integrarea lor socială și culturală este de maximă importanță. Nu putem continua să discutăm despre ei doar ca număr. Indiferent câți imigranți va primi România, capacitatea țării de a-i integra va fi testată până la limitele sale. Am lansat această inițiativă întrucât avem experiență în materie și conștientizăm cât de important este ca acești oameni să ne învețe limba, dar și cultura. Nu putem închide ochii, în speranța că problema ne va ocoli. Situația actuală este o provocare și trebuie să ne-o asumăm cu soluții concrete, astfel să ieșim în câștig, nu în pierdere”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Print Friendly, PDF & Email