Pentru că s-a spus nu o dată că fenomenul bişniţarilor, al intermediarilor şi al comercianţilor certaţi cu legea este imposibil de eradicat în pieţele timişorene, Poliţia Locală demonstrează că, teoretic cel puţin, există cadrul legal pentru a da sancţiuni eficiente.
Lege aplicată după după doi ani
În urma unui control făcut zilele trecute în Piaţa Iosefin, Poliţia Locală Timişoara a aplicat în premieră o prevedere a Consiliului Local din 2014 care, teoretic, ar putea goli de bişniţari şi intermediari pieţele din oraş.
Vizaţi de aplicarea respectivei hotărâri au fost doi vânzători, unul din Sighetul Marmaţiei şi altul din Ghilad, care vindeau legume fără etichete din care să reiasă provenienţa mărfii. Au fost prinşi de trei ori cu abateri şi, timp de un an, nu vor mai avea voie să vândă în nicio piaţă din Timişoara administrată de SC Pieţe SA.
Respectiva hotărâre, 186 din 2014, prevede că este contravenţie şi se sancţionează cu amendă neafişarea etichetelor tipizate pe toate produsele expuse spre vânzare în incinta pieţelor agroalimentare din Timişoara şi înscrierea de date eronate pe etichetele care însoţesc produsele expuse spre vânzare.
Potrivit aceleiaşi hotărâri, comerciantul care a fost sancţionat contravenţional pentru încălcarea prevederilor prezentei hotărâri primeşte un punct de penalizare, iar celui care acumulează trei puncte de penalizare i se interzice de către administraţia pieţei rezervarea, închirierea sau utilizarea pe bază de tichet de taxare a unei mese în incinta oricărei pieţe aflate în administrarea Pieţe SA, timp de un an de la data primirii celui de al treilea punct de penalizare.
„Într-adevăr, hotărârea este mai veche, din 2014, însă până acum nu s-a mai aplicat. Conform acestei hotărâri, la trei abateri consecutive comercianţii primesc interdicţie de comercializare în pieţele din Timişoara”, ne-a declarat Victor Ştefan, director general al SC Pieţe SA.
Este greu de înţeles de ce respectiva hotărâre nu a fost aplicată până în prezent, deşi ar fi putut fi folosită inclusiv pentru eliminarea bişniţarilor din pieţele timişorene, pentru că lumea ar fi avut rezerve la achiziţionarea unor produse de import de la intermediari.
Spaţiile pentru producătorii autohtoni, o altă hotărâre greu de aplicat
O altă hotărâre de Consiliu Local care nu s-a dovedit greu, ci imposibil de aplicat în pieţele timişorene a fost aprobată în urmă cu cinci ani, atunci când se propunea amenajarea în pieţe a unor sectoare de minimum 30% din suprafaţa pieţei, individualizate cu panouri inscripţionate, care să fie rezervate doar producătorilor agricoli din judeţ şi asociaţiilor acestora. Accesul producătorilor în aceste spaţii urma să se facă exclusiv pe baza documentelor care să ateste calitatea de producător de legume şi fructe conform legislaţiei în vigoare, eliberate de Primăriile în raza cărora respectivii comercianţi deţin terenuri. În aceleaşi spaţii urma să se vândă şi produse ecologice, pe baza certificatului emis în acest sens de către Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Timiş. Iniţiatorii acestui proiect au remarcat că nici acum, din motive greu de înţeles, nu s-a pus în aplicare respectiva hotărâre.
Astfel, pieţele agroalimentare din Timiş continuă să fie dominate de intermediari care, cu marfă de import, au eliminat treptat accesul la spaţii de vânzare a micilor producători. Şi în acest fel astăzi timişenii îşi fac cumpărături în pieţe cu preţuri unde peste 80% din marfă este de import.
Acest gen de afaceri şi acapararea pieţelor agroalimentare de către importatori şi intermediari nu ar fi posibilă dacă autorităţile ar face un control eficient al modului în care sunt eliberate şi utilizate certificatele de producător, în baza cărora mulţi comercianţi vând, de exemplu, “piersici de Periam” care, de fapt, sunt aduse din Serbia sau Turcia.
Ultimele comentarii