Proiectul pentru pieţele ţărăneşti, modificat pe şest de persoane din Primărie

“Am bănuielile mele, nu e primul proiect de acest gen care este blocat”, ne-a declarat consilierul iniţiator

Tarani cu legumeUn proiect de hotărâre legat de crearea de pieţe ţărăneşti volante în Timişoara şi votat de către consilierii locali, după o perioadă de amânare, a fost modificat fără acordul conducerii Primăriei de către persoane care, deocamdată, au rămas necunoscute. Unul dintre consilierii iniţiatori, Ştefan Constantin Sandu, spune că bănuieşte cine a realizat modificările şi că unele persoane din Primărie au interesul ca proiecte de acest gen să fie blocate.

 

Un proiect adoptat după o amânare de patru luni 

În şedinţa de marţi, 11 martie, Consiliul Local Timişoara a reuşit să aprobe, în cele din urmă, un proiect de hotărâre care prevede înfiinţarea de pieţe ţărăneşti volante în zona Stadionului „Dan Păltinişanu” şi în Piaţa Traian. În aceste pieţe vor avea voie să vândă produse agroalimentare doar producătorii autohtoni, comercializarea mărfurilor de import urmând să fie interzisă.

Foarte curios este faptul că, deşi acest proiect fusese depus încă din toamna anului trecut, abia acum, după ce iniţiatorii săi au reamintit Primăriei de acest act normativ, acesta a fost introdus în cele din urmă pe ordinea de zi. “Am comunicat conducerii Primăriei Timişoara că sunt mai mult de patru luni de când proiectul a fost depus şi abia acum s-a reuşit introducerea sa pe ordinea de zi şi votarea”, declară consilierul local P.D.-L. Ştefan Constantin Sandu. Acesta mai spune că a avut surpriza să constate că proiectul fusese modificat chiar la punctele sale cele mai importante legate de obligativitatea ca în aceste spaţii să vândă doar producători autohtoni, nu importatori, precum şi legate de sancţiunile care se aplicau în cazul în care şi aceste pieţe, ca restul pieţelor agroalimentare din Timişoara, erau luate cu asalt de către importatori şi bişniţari.

Culmea e că nici măcar primarul Nicolae Robu nu a putut afla cine şi de ce a modificat proiectul şi a anunţat că va cere verificări. Astfel că, până la urmă, proiectul a fost votat şi aprobat în forma iniţială propusă de către iniţiatori.

“Dacă nu rămâneau aceste prevederi legate de utilizarea pieţelor doar de către producători autohtoni şi de sancţiunile care se pot aplica, rezultatul era că mai apăreau două pieţe exact ca şi celelalte, pline de intermediari. Nu se ştie cine a modificat proiectul, eu am bănuielile mele, dar până nu sunt sigur nu le pot face publice. Nu a fost un demers politici, ci pur şi simplu cineva de la Juridic a încercat să blocheze sau să schimbe esenţa proiectului. Nu este prima oară când se întâmplă astfel de chestiuni cu proiecte legate de pieţe. Cei care au vrut să schimbe ideea acestui proiect au venit cu două propuneri de amplasare a acestor pieţe, care erau improprii. Nici măcar nu erau pe terenuri care să fie ale Primăriei”, ne-a declarat Ştefan Constantin Sandu.

Se aşteaptă punerea în aplicare

După votul în plen, în forma propusă de către iniţiatori, va urma punerea în aplicare. În decurs de o lună, S.C. Pieţe S.A. trebuie să elaboreze un regulament de organizare şi funcţionare pentru noile pieţe, după care în 30 de zile ar trebui să înceapă să funcţioneze prima piaţă volantă de unde se vor putea cumpăra produse direct de la producători.  

În ceea ce priveşte punerea în aplicare, se speră că nu vor exista surprize neplăcute, pentru că precedente există. De mai mult de trei ani există aprobat un proiect de hotărâre propus tot de către consilierii locali P.D.-L., care prevedea crearea de spaţii speciale în pieţe pentru producătorii timişeni. Proiectul nu a fost pus niciodată în aplicare, deşi a fost aprobat de către Consiliul Local, motivându-se că ar fi o… discriminare, “victimele” fiind probabil intermediarii bişniţari.

“În ciuda demersurilor noastre şi a faptului că i-am reamintit periodic Primăriei că există acel proiect care nu a fost pus în aplicare, nici acum nu s-a reuşit să se facă nimic. Avem însă informaţii de la parlamentarii P.D.-L. că se discută despre adoptarea unui proiect de lege, care să generalizeze, la nivel naţional, crearea de spaţii speciale, în pieţe, pentru producătorii autohtoni. Poate, dacă va fi vorba de o lege, va mai uşor de aplicat, inclusiv la Timişoara”, apreciază  Ştefan Constantin Sandu.

Print Friendly, PDF & Email