Gândite de la început ca nişte spaţii în care să li se dea o şansă producătorilor autohtoni să ajungă cu produsele lor agro-alimentare la consumatorii timişoreni, pieţele volante din Timişoara s-au dovedit a fi un proiect de succes. Însă, cum era de aşteptat, intermediarii, cei care cumpăr şi revând, la tarabă, fructe şi legume le-au pus gând rău, invocând scăderea drastică a vânzărilor.
Intermediari nemulţumiţi de scăderea profiturilor
Consilierii locali care au venit cu propunerile înfiinţării unor pieţe volante în Timişoara spun că aceste forme de comerţ au fost luate în vizor de către intermediarii din pieţele agro-alimentare clasice. Aceştia se plâng de scăderea profiturilor în zilele în care sunt organizate pieţele volante şi s-au dus în acest sens cu petiţii la SC Pieţe SA. „În prima fază ne-am bucurat de suportul SC Pieţe SA, care s-a arătat interesată de acest proiect menit să sprijine producătorii locali. După care ni s-a comunicat că li s-au transmis nemulţumiri şi reclamaţii ale unor vânzători din pieţele agroalimentare normale care susţin că resimt o scădere a vânzărilor în zilele în care sunt organizate aceste pieţe volante. Probabil că este vorba cu precădere despre intermediari, pentru că producătorii autentici ar putea veni şi ei fără probleme să vină să vândă în aceste spaţii”, spune consilierul local PNL Ştefan Constantin Sandu, unul dintre consilierii care au promovat alternativa pieţelor volante.
În opinia sa, intermediarii nici nu ar trebui lăsaţi să vândă, nefiscalizat, în pieţe: „Intermediarii nu ar avea ce să caute în aceste spaţii. Ei ar trebui să-şi vândă produsele într-un regim fiscalizat, pentru că nu fac altceva decât să revândă, caz în care ar trebui să facă aceste lucruri într-un magazin sau un spaţiu de profil, plătind impozite şi taxe”.
Conform unui proiect de hotărâre propus pentru următoarea şedinţă de plen, se doreşte să fie extinsă gama de produse din pieţele volante, prin „comercializarea produselor de tipul legumelor, fructelor, florilor, mierii şi produselor apicole, lapte şi produse din lapte, alte produse de origine animală, provenite din producţia proprie a vânzătorului sau a familiei acestuia”, cu menţiunea că „pentru toate produsele vor fi asigurate condiţiile sanitar – veterinare de păstrare şi desfacere prevăzute de legislaţia în vigoare.”
Un proiect de succes
Pieţele volante ar putea fi singura soluţie pentru ca acest gen de spaţii comerciale agro-alimentare să nu mai fie acaparate de bişniţari, care vând marfă din import, introdusă în România la preţuri subevaluate, sau cumpără şi revând mult mai scump marfa producătorilor autohtoni. Deşi iniţiativa pieţelor volante este foarte apreciată în momentul de faţă, materializarea ei nu a fost deloc simplă. În martie 2014, după câteva luni de încercări şi tatonări, Consiliul Local Timişoara a reuşit să aprobe, în cele din urmă, proiectul de hotărâre care prevedea înfiinţarea pieţei ţărăneşti volante în zona Stadionului „Dan Păltinişanu” şi în Piaţa Traian, cu precizarea că în aceste pieţe au voie să vândă produse agroalimentare doar producătorii autohtoni, comercializarea mărfurilor de import urmând să fie interzisă.
Foarte curios este faptul că, deşi acest proiect fusese depus încă din toamna anului 2013, abia în primăvara lui 2014, după ce iniţiatorii săi au reamintit Primăriei de acest act normativ, acesta a fost introdus în cele din urmă pe ordinea de zi.
În plus, consilierii iniţiatori au avut surpriza să constate că proiectul fusese modificat chiar la punctele sale cele mai importante legate de obligativitatea ca în aceste spaţii să vândă doar producători autohtoni, nu importatori, precum şi legate de sancţiunile care se aplicau în cazul în care şi aceste pieţe, ca restul pieţelor agroalimentare din Timişoara, erau luate cu asalt de către importatori şi bişniţari.
Culmea e că nici măcar primarul Nicolae Robu nu a putut afla cine şi de ce a modificat proiectul şi a anunţat că va cere verificări. Astfel că, până la urmă, proiectul a fost votat şi aprobat în forma iniţială propusă de către iniţiatori.
Ultimele comentarii